Sunday, January 18, 2009

SETAHUN BERLALU & HARI-HARI YANG LALU..

Hari ini genap lah setahun saya menetap di rumah ini, di Kerteh yang unggul ini.. OK la walaupun bukan rumah sendiri. Besor lah sangat untuk saya 4 beranak. Dah takde pilihan, daripada kena bayar hotel nak tunggu rumah lain, kami akur je la dengan rumah ni. Daripada duduk rumah yang kecoh dulu tu (click here for detail-detailannya), Alhamdulillah kami aman damai di lorong ini (sunyi la ya amat sebab kiri kanan depan belakang semenya bujang laki atau pompuan plus rumah kosong)..

Pokok2 kesayangan saya, segar sepanjang zaman tanpa disiram, perlu dilap aja untuk kekal kan hijaunya. Kot siram nanti, layu lah pulak. Tak larat la pi beli banyak2 pokok, pastu kering kontang jadinya.. Tangan den paneh, omak den kato...

Apak budak2 ni tadak, pi KL ada meeting. Mee Maggi 2 peket dah nak expired, 2 bulan lagi. Korban je la daripada membazir. Suka bangat, happy gila budak2 ni.. Omak nya pulak ter-malas lah pulak. Entah apa ke sedap la Mee Maggi tu. TAPI kalau demam, fuuhhh Mee Maggi tu paling lazat lalu kat tekak yang ketat ni... Betol tak..?

OOOHHH.. ni baby Michelin!! Cucu Wanmommy di Kemaman. Terlaksana jugak hajat di hati nak peluk Baby Umair. Very2 muscular one maaa.. Geram nak cubit2. Nak berkat, moga saya dikurniakan lagi.. Semalam budak2 ni ada Taekwando di Kemaman, singgah kejap untuk jumpa sebelum Umair pulang ke Jordan esok nanti. Wanmommy sure sunyi nanti. Takpe nanti pi ya.. Tumpang copy/paste gambor Umair, lupa sokmo nak bawak camera.. Eiiyy, hampeh makcik ni, lupa sokmo..
Tak sah kalau tak singgah Hai Peng ni. Penuh la sokmo, se-antero Malaysia/Singapore femes nya.. Alaa.. roti bun bakar dengan kaya, telur separuh masak, Kopi-O.. the asal2 nya Kopitiam kot. Tapi Nasi Lemak jugak yang diterjahnya.. tak pun Nasi Dagang yang seme2 nya bungkus daun pisang.. plus kuih muih tradisional..

Kat dalam stuffy sikit, kami lepak kat luar je.. Angin pulak sepoh2 language, angin masih sejuk ala2 Autumn In My Heart, takde la sesejuk Winter Sonata... rasa nak tertanggal button seluar ni. Kenyang gila sampai petang..

12 comments:

tulipurple said...

cantik dan nyaman umah sis.
naper ek kalu org demam,tekak lalu megi jer,kalu hubby sy minum ngan coke...kompem terus baik demam..hehe

wahhhh...ni yg tak sabar nk jln2 ganu..lepak kopitiam.

aNIe said...

Geramnya tgk cucu wanmommy tu...rasa nak cubit je pipi dia...

Dah setahun ye mulan...tak terasa...alhamdulillah dpt rumah besar...selesa...sebab sunyi...akak suka kawasan rumah sunyi2 ni...heheheh

Kedai kopi Hai Peng...bertingkat2...mesti ada keistimewaannya tu hingga ramai pelanggan...

D said...

'rasa nak tertanggal button seluar'??? HAHAHA!! Tu memang makan tak hingat orang la tu! Alahai, teringin la nak makan roti kaya pulak! Uwaaa...

Kak Elle said...

wah mulan dah jumpa Umair ye?cute nya dia kan tengok aje pipi dia tu.

kedai kopi hai peng tu kopitiam eh?

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

kedai kopi hai peng tu memang terkenal, kita pun kalu balik kemaman mesti nak minum kat sini

maklang said...

memang geram tengok umair tu...

maklang suka kawasan rumah awak tu...tenang aje..

semalam talipon tak berangkat...sibuk minum kopi kot..he..he..( I tak pernah minum kat sintu tau...dah masuk 12 tahun kat sini!)

puspawangi said...

saya kalau balik kampung hubby di KT selalu singgah kat Bdr Kerteh. Klinik Zakaria tu kawan kita lah. Memang ye, kalau demam maggie me menjadi menu utama.

Neeza Shahril said...

bestnya dapat rumah cam tu.. memang cantik.. neeza ni jenis malas nak menghias rumah. kalau orang tolong hiaskan memang sukeeeee sangat ;)

dari 1984 neeza duduk Kemaman tapi sekali pun tak pernah minum kat Kedai Kopi Hai Peng tu.. bukan tak nak pergi tapi tak tahulah.. tak ter pergi kot...

oldtown~Smell the Roses said...

Tembamnya baby tuh!
Alamak..nape makan sorang2...sedapnya.

ADleez said...

oo..jgn goda i dgn kopi hai peng tu..sobsob..rindu weiii... dicicah bersama roti kaya...slrpp..maggi pun sodapppp!!!

Ummi365 said...

amboi jeles ummi dia dapat peluk umair yang comel gebu tu. eh dah setahun mulan balik ya? kejap bebenor rasanya. masa tu ummi baru berjinak2 dgn blog mulan. ternampak2 lagi rumah yang rosak.

cik mulan, ummi doakan semoga doa cikmulan tu termakbul.. insyaallah ada rezeki tu ya.

MULAN said...

tulip: memang maggi menu utk org sakit kan.. patut taruk kat hospital jugak..

kak anie: kejap je masa kan.. umair tu memang gebu habis, gerraammm saya..

d: heeee, nasib org tak ramai, sempat jgk tu tarik2 button seluar.. buat je la kaya tu, sana ada jual tak?

kak elle: yes, akhirnya saya jumpa jugak baby michelin tu.. maybe jugak kedai tu ala2 kopitiam kot..

crazybeautiful: ya ke, nanti datang kemaman kita jumpa yek.. makan sama2 kat situ..

maklang: tenang sangat kat situ sampai boring jugak kenkadang. sori, semalam ikut asiah pi kemaman hantar anak..

puspa: oohhh klinik zakaria tu. kg hubby kat kt, singgah la sini. maggi kan makanan tersohor utk semua.. he he..

neeza: walaupun rumah kat compound ni dah berdekad2, tapi kira ok sebab org jaga pokok2 & halaman.. he he sonang kojo den.. kita kena jaga pokok sendiri je..

oldtown: memang tembam habis, gebu bebenor pipi dia..

adleez: yg kami makan nasi lemak daun pisang jugak.. he he sebab kat rumah sokmo buat roti kaya.

ummi: sedap tau peluk umair. best bau baby kan. rumah tu masih belum dibaiki sepenuh though ada orang dah duduk, kesian betul..