Monday, January 5, 2009

SEMANGAT BARU..

Azam tahun ni banyak sangat.. seperti tahun2 sebelumnya. Tidak lah mampu untuk disenaraikan. Tapi semangat saya tahun ni, ingin mempelbagaikan menu untuk makan malam kat baiti jannati ni. Almaklum la kan.. semenjak dua menjak balik ke Malaysia ni, asyik2 menu tunjuk kat kedai je.. Pelbagai macam pulak tu. Tapi ada limit jugak, rasa tekak ni dah tak tertelan lagi. Koleksi buku resipi saya memang banyak jugak kot.. Rasa tak tertelan air liur bila tengok gambar2 makanan dalam buku2 resipi tu.. Betol tak???

Antara koleksi saya, buku masakan China, Korea, Vietnam, Mexico & Barat.. sebab hubby suka masakan2 ni. Yang leceh nya sebab nak beli siap, takde dijual kat sini.. Kat Kolumpo tu toksah la citer kan.. Seme ada depan mata. Se hal lagi, malam2 kami tak makan nasi sangat sebab Dr Fazilah Kamsah kata, kalau sayang suami, kena sayang perut suami, kesihatan suami. Sebenarnya, malas pun ada (memang pun). Tapi kot orang jemput, kami pulun sepuasnya, tak pandang kiri kanan pun.. Saya ni dah terbiasa sebab arwah bapak sakit segala macam hal. Doktor yang suggest kami seme2 anak beranak jangan makan malam sebab tolong arwah bapak control makan dia, tapi makan apa2 pun, tetap sampai kenyang lah. Nanti menyanyi pulak perut ni.. mau tak leh tido kang..
Ni antara favourite saya & family jugak.. Setahun kat sini, saya hampir terlupa yang saya tuan empunya buku2 ni. He he.. nak cari buku lama Zharif, ternampak lak buku2 ni. So saya pun hangkut pi dapur la pulak.. untuk tidak menjadikan dia bahan muzium nanti.. Fyi, barang2 pindah dari Vietnam setahun lepas, banyak dalam kotak lagi.. he he..

Baked macaroni.. baru dapat Mozarella Cheese di Kemaman setelah sekian lama mencari... Almaklum pasaraya GIANT tu masih dalam kes tergantung lagi. Eeiiyyy, sakit jiwa dengan protokol & politik ni.. Nak komen kat suratkhabar je rasanya, tak pun panggil Karam Singh Walia..

Nasib gak laku.. saya ni laaa ni, masak apa yang kelorga suka je. Kot masak lain sikit, membazir masa, tenaga & benda je..

17 comments:

Ummi365 said...

baru nak mintak.. ermmm dah habis.. eh seronok kan kalau kita masak semua makan.. best!

maklang said...

hmm..rajin pung...

panggillah Karam Singh Walia tu..pastu kita tumpang semangkok boleh tunujuk muka kat tv! he..he..

pB said...

pB nie , Mulan
asyik dok berangan jer nak masak itu , nak masak ini.
Tapi , asyik dok berangan jer lah.
Menjadinyer tidak punnnn .....

Dulu , alasan tak ada oven.
Dah ada aben , pun sama jugakkk ...


Hu hu hu


Tolonggggggg
pB nak jadik macam Mak Lang dan Mulannnnnnnn

~ yus ~ said...

memang seronok bila kita masak, orang semua makan kan.

p/s: saya pun barang dalam kotak banyak yg tak terusik lagi..huhu

aNIe said...

Mulan...bila dah kerap makan luar...memang rasa dah tak tertelan dah kan...baik masak aje...simple2 pun sedap mulut kita makan....

Akak pun dah lama kurangkan makan malam...selalu ajak cik abag makan sebelum jam 7 ptg...malam makan buah2 aje...saper tak sayang laki oiiiii....hehehhe

Ajzie said...

Erhmmmmmmm mcm sodap aje...nanti boleh ler share resipi mulan pula.

mamasita said...

Mulan,
do your shopping in Kuantan whenever you cannot get what you want in Kemaman.

Any advice about groceries whereabouts do come over to my blog ye?I will help you as much as possible.

drNO said...

masak benda2 yg keluarga mkn mmg best...
tp kdg2 tu teringin gak nk buat yg kita suka, tp mengenangkan kita sorg je yg mkn, semangat pun jadi down...huuhuhu

sya said...

Samalah kita Mulan.. buku resepi berlambak2 macam2 jenis masakan.. tu belum masuk bab jumpa kat dlm tenet dan print.. kalau difailkan mau kena guna fail tebal. Tapi mak nya asyik masak asam pedas.. sambal tumis

oldtown~Smell the Roses said...

Alamak, bertambahla gambar2 makanan dlm blog akak nih!

Selamat Tahun Baru...bestnya dia g Di-si-ni-land!

Neeza Shahril said...

uish!! tengok baked macaroni yang tinggal sikit tu, macam berkenanlah pulak ;)

balik belajar dari US dulu, neeza beli a few cook books.
Anak-anak belek2 baru2 ni..
mintak neeza buatkan itu ini..
heheee.. 1 pun tak pernah try.. ;)

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

terasa seronok dan nak masak dan nak masak lagi kalu family abis licin makan. so selamat mencuba resepi baru yer

MULAN said...

ummi: malu eh, bukannya sedap pun..

maklang: nak datang angin masak2 ni bukan nya senang.. malas bebenor laa ni..

pb: he he.. nak makan benda takleh beli, memang le kena masak kat sini..

yus: hari2 dok pandang je kotak2 tu, bila la nak selesai..

kak anie: malam kena makan, nanti takleh tido. cuma jenis makanan tu kena hati2 sikit.. he he.. kalau tak, habis setalam..

azie: senang je resipi orang malas ni, kot banyak sangat bahan memang tak jadi la saya masak..

mamasita: tq so much.. thanx for dropping by..

dr no: he he, kenkadang saya paksa depa makan.. kena ikut selera kita jugak kan kan kan..

kak sya: betol tu, resipi yg save dalam lappy ni tak terkira banyak nya..

old town: he he.. dah takde citer la tu, citer bab makan pulak..

neeza: tu la, mana2 pi nak beli buku resipi, lepas tu jadi koleksi buku je..

crazybeautiful: memang happy kan kalau kita masak, orang makan.. segala penat lelah tak sia2..

silversarina said...

Bagus ada azam baru camtu , saya masih belum berazam nak masak2 lagi sebabnya siang makan sorang2, malam pulak mimi je yang makan dan roti bakar pun ok dah, Izzat asyik diet dan kalau boleh memang dia elakkan makan nasi, so nak masak pun jadi terbantut... apapun kalau masak masakan luar tu calling2 lah manatau ada rezeki dapat merasa..hehehe.

ADleez said...

betultu...jgn mkn nasi waktu mlm br perut x boroi...hhheehe..tpkan kite klu x jumpe nasi sehr rs mcm nak mati? knp erk????

ZLAA said...

Mulan,

Best tengok buku resepi yang banyak tu. Masakan Vietnam macam mana?

MULAN said...

kak rina: hujan2 ni lapar je perut ni.. tak makan nanti sakit kan.. so makan je la.. jom aahh datang sini..

adleez: eeiiyy kalu lapar, takleh tahan2 la, sakit nanti susah jugak kan.. maakaannn je la..

zlaa: ada 2-3 buku resipi vietnam.. tapi bahan pulak yg limited..