Monday, January 12, 2009

GAZA, THE WEATHER & ME..

Lately tak de mood langsung.. nak tengok TV pun tak de mood, nak makan & minum pun tak tertelan, nak buat apa2 pun semua serba tak kena.. Mana2 pun cerita & berita mutakhir, semuanya mengenai kekejaman Zionis ke atas rakyat Paletin. Sayu & pilu, geram & tegang di jiwa, apatah lagi yang terkorban adalah kanak2 & wanita2 yang tidak berdosa. Apa yang bisa kita lakukan di sini, hanya derma & doa yang mampu kita lakukan.. dan banyak lagi sebenarnya..

''Rakyat Palestin sama2 mengusung salah satu dari jenazah 4 kanak2 yang terkorban akibat bedilan askar2 Israel.. untuk dikebumikan di Beit Lahiya, di wilayah utara Gaza..''
Cuaca di Kerteh kini masih suram & muram.. hujan lebat & renyai, hujan itu rahmat... Sayu & syahdu, saya pun layu... makan banyak mana pun, tak dapat nak recharge jiwa, raga, tenaga & seangkatannya..

Ni menu semalam, buku resipi banyak pun, anak saya gila sakan makan nasi dengan kicap & telur mata kerbau ni. Dia akan ucapkan ''millions & millions of thanx, mum...'' bila saya yang rajin kasi dia menu ni. Dan jugak kalau mereka dapat Maggi Mee.. saya akan dapat pujian & jutaan ''thanx'' dari mereka.. (Kesian... sebab itu menu amat2 lah di bawah kawalan yang ketat, penuh dengan akta2 untuk mendapatkan nya, serta atas sebab musabab tertentu & kes2 emergency sahaja..).. Almaklum, maknya makin tua, kena jaga ko-le-se-te-rol & rerambut yang semakin gugur ini..

16 comments:

silversarina said...

Salam,

Millions thanx sebab bagi idea makan sedap, nasi , kicap dan telur mata kerbau, sedap memang , nak-nak musim tengkujuh ni, kalau tambah ikan masin goreng dan sambal belacan sure menjilat pinggan akak ni :)

maklang said...

musim hujan ni dapat nasik panas dah sedap...lapor lah pulak ni ha...

tak de tak de mood tu jom dating lunch time besok kat MM. Rina nak join sekali?

Neeza Shahril said...

bila sebut aje, ummi nak masak maggie, budak budak ni akan loncat jerit jerit keriangan..
macam dapat makan the most expensive ribs kat dunia ni..
pelik betul.. tak jemu2..
tapi maggie mee adalah antara makanan kawalan juga di sini.. biasanya sekali sebulan sahaja.. atapun.. 2 kali sebulan..
tapi lately, macam lebih kerap je ;)

~ yus ~ said...

nasi putih + kicap + telur mata kerbau tu jugalah makanan feveret anak saya Aqil. Sampai ke sekolah pun nak bekal tuh..huhuhu. Siap cakap thank you ibu!. Rupanya ada juga geng dia yer...

arsaili said...

salam..peace no war..selamatkan saudara kita di sana

goboklama said...

eyy,menu evergreen kesukaan ramai tuh,yumyum!!

Ummi365 said...

mana taknya million thanx, itulah makanan yang paling sedap diduniakan.. kicap ngan telur..

masa ummi kecik lagi marjerin gaul dengan nasi panas.. lepas tu letak telur mata kerbau sebijik..ohhh meleleh gua cakap lu.

sekarang ni kalau buat camtu mau muntah kut dgn minyak2.. kolesterol pun sama hebat naiknyakan..hehehe

tulipurple said...

wahhh... anak2 ribena sy pun suka itew menu...yg kakak pasti cakap 'tenchuuu mommy'.
sy pun suka gak mkn nasi mcm tu,nak lagi kick goreng pakai ghee...pehtu lebih minyak goreng tu siram kat nasi panassss..perghhhhhh...

MULAN said...

kak rina: haaaa.. sedap gak ada ikan masin tu..

maklang: ya betooll.. bila k'rina datang kerteh, kita dating lagi..

neeza: tu la kan, apa la yg sedap nya mee maggi tu. tapi kalau demam, takde selera makan, memang la lazat bebenor maggi tu..

yus: pelik kan.. menu tersohor di kalangan anak2..

arsaili: yes bro.. peace no war..

goboklama: memang la lazat..

ummi: haaa.. nak gak try gaul nasi dgn margerine tu.. sure lazat..

tulip: waahhh.. byk idea ni.. tq tq..

aNIe said...

Mulan...makanan paling simple sikecik akak ialah...nasi goreng telur dengan planta...paling dia suka...taburkan kicap sikit...sepinggan pun dia habis...

Zek Zek said...

terliur la pulak...ada ikan goreng lagi sodap...pergh.
Saya ingat masa darjah2 dulu pun suka makan ni macam heaven giler la dapat kicap dengan telur....sigh...

RozIlah Kamarudin ImOlie said...

Mulan, bukan anak2 aje yg suka, kak olie mmg favourite suka mkn telor kerbau dgn kicap manis... hai heaven!!!

Mulan nak pergi Norway ke? Jgn drive la kat sana masa winter. Terlalu icy on the road..and kadangkala snowstorm..

Muhammad Azli Shukri said...

lihat makanan ni..teringat penderitaan rakyat palestin..

MULAN said...

kak anie: betooollll tu..

zekzek: tu la, ada ikan goreng garing2 memang kow2 la sedapnya..

kak olie: sedap sangat kan menu tu... thanx for the info..

m-a-shukri: betol tu, nak makan gempak2 pun sedih.. apa la yg mereka makan & minum..

puspawangi said...

Syok tengok gambar nasi ngan telor goreng tu, itulah makanan puspa kalau sahur...maklumla, pepagi makan apa pun tak lalu. Menu ni je yang best.
Anak2 puspa pun kalu nak makan maggi kena minta izin dulu, baru bibiknya berani masak, makanan bawah kawalan, sama mcm mulan..hehehe.

MULAN said...

puspawangi: betol tu, takleh kasi maggi banyak2. nanti rambut gugur sebelum waktunya..