Wednesday, January 21, 2009

BELAJAR UNTUK PERIKSA..

Tu dia, cikgu kelas Zharif kasi jadual periksa untuk setahun ni hah, tahun 2009.. Nampaknya belajar untuk periksa je la..
Last week Zharif ada test kat sekolah, minggu ni ada lagi exam. Last week sekolah punya test, minggu ni exam TOV yang Jab Pendidikan Negeri kasi. Baru masuk sekolah 3 minggu, sampai 2 kali test. Tak tau la camna, kami cakap ''do your best je la'' Zharif...

17 comments:

Kak Elle said...

Mulan tahts good at least the children will study and study for the test..tapi mak depa yg tension eh...hehee

maklang said...

kesian kat anak2 ni kan..asik test aje..

tapi tengok mereka relaz aje..kita yang seram!

zino said...

adat jadi murid asyik kena priksa je lah hehe

Neeza Shahril said...

tu yang neeza malas belajar tu..
belajar untuk MA la..
tak larat nak test aje.. kalau takde test best gak hehehh..

ADleez said...

alo..kt pun kene study ni..ade exam on his 28th jan till 3rd feb...maleh tul nak bc...buku arab plk tuhhh!!!!!!1adoiiiii

Anonymous said...

zarif darjah lima ke enam?

kak izzah

cikMilah said...

Mulan, now I know why T'ganu always been on top for UPSR achievment result, nationwide.
take it easy babe..

~ yus ~ said...

wahh awal2 dah kuar dia punya jadual. Bagus juga macam tuh, dapat lah bersedia dari awal. Anak saya masih tak faham apa itu test or exam..huhu

MULAN said...

kak elle: kesiaaannn zharif.. mak nya asyik potpet suruh buat revision etc.. dah banyak sangat test/exam..

maklang: saya yang stress balik sini.. banyak bebenor tests nya..

zino: betol tu, tapi takkan lah sampai 7-8 tests/exam setahun.. kot setakat quiz dalam kelas tu kira ok jugak..

neeza: kena ada tests/exams tu tapi kot banyak sangat sampai budak2 ni kira belajar utk tests je la kot..

adleez: all the best ya..

kak izzah: zharif baru tahun 3.. confuse betol dia dengan test/exam yg banyak sangat..

cikmilah: betol tu tapi in the end depa tak tau apa yg depa belajar. heard result last year dropped a bit. bila spot questions twisted, makan diri la, sebab tak diajar berpikir.. all been fed..

yus: sama la ni.. saya yg stress. zharif lepak je bila kata ada test. macam takde benda pun. tapi yg dia tau, tak nak turun kelas..

pB said...

yg kat umah ni , tak dak apa daba lagi pun ...

MAMAMIA said...

Sekolah sekarang ni too exam oriented kan?? Bukan anak2 aje yg stress, mama2 pun naik sama stress.

puspawangi said...

Kak Puspa nampak air muka mulan macam baik dan sabar je...you must be a very good mom. akak pasti zharif tentu had tried his best, since you pun dah nampak his improvement...kudos to both of you.

Mama Rock said...

mulan, while i still believe that one needs to strive hard in school, but i strongly believe that the element of fun should should be the priority while learning.

like i always tell my kids, whatever results you get as long as you have done your best, that's the best achievement ever. but if you ace it all, it's your bonus!

i had fun in school. and my memories are not just limited to prep and homework. so i want my kids to experience that too :)

aNIe said...

Mulan...tulah anak2 selalu cakap...sekolah kat Malaysia ni asyik test exam...test exam...tu sebab lah mak ayah asyik sibuk nak antar anak2 pi tution sana sini sampai anak2 takde masa yang cukup untuk bersama famili dan menikmati zaman kanak2nya...

Izariza said...

Salam Mulan,

Dah lama tak mengembara di laam maya singgah blog kawan2 ..

Hmm .. entah bila sistem pendidikan di negara kita nak ubah assessment system kepada PKBs secara lebih menyeluruh .. kesian anak2 kita kan .. mak abahpun ikut penat nak ulangkaji bersama :P

Zek Zek said...

zaman saya dah lepas...cam gitu la kat sini mmg belajar untuk peksa. Lepas peksa cuba tanya..satu aper pun dah tak ingat. Heheheh.

Takperla dah cam gitu gayanya kena la ikut sama...

Eiii geram la si Umair tu. Mmg baby Michelin kan. Comeeeeeeeeeel sangat sangat. Bersih jer muka dia. Eiiii Eiii Eiii...geram. Geget baru tau

MULAN said...

pb: takpe relax dulu..

mamamia: exactly, maknya stress sungguh bila anak2 nak periksa..

kak puspa: ooohh kak puspa, saya ni opposite dgn yg kak puspa rasakan sebenarnya. saya ni baran & kurang tahap sabar nya.. he he.. kesian anak2 kena piat telinga sokmo2.. oouuucchhh...

mama rock: yes.. exactly..!!! betol tu, betol sangat2..

kak anie: he he.. zharif tu lepak gila. tak pernah kisah berapa markah yg dia dapat. nak test pun, lepak je. bila tanya test camna, sokmo2 nya ok je...

izariza: yaaa.. lama nya tak dengar citer.. apa kabar awak..

zek zek: memang kena ikut je la nampaknya... peksa & peksa je..