Wednesday, September 24, 2008

LEFTOVERS & A TRAGIC DEATH

Ni lah dia.. kalau dah rajin sangat masak. Pastu tak abis makan.. Dah budget dah, sikit2 sorang. Maybe dah hujung2 Ramadhan, perut masing2 memang dah kecut kot. Sape nak kejekan semua leftovers ni???? Bila pi Pasar Ramadhan, tau pulak beli kuih 2-3 ketul je, beli utk 3pax je. Bila buat kuih, seloyang jadinya, masak lauk etc seperiuk jadinya. Dah hantar kat kenkawan dekat2 ni. Tapi tak jugak abis.. Kucing2 orang pun takde visit pun rumah ni.. Mai la, banyak makanan lebih ni..!!!

Received this email a while ago.. from a friend in Vietnam..

Dear friends,

I am writing to those of you (no more in Vietnam) who knows Dr Thanh Hai. Yesterday afternoon I recieved a sms from Dr Hai's sister that Dr Hai passed away. Tony and I and Susi went to pay our last respect at his father's house this morning. Dr Hai committed suicide by overdose of drugs. On Sunday, I have it in my heart to call Dr Hai to come to Michelle's birthday party but somehow many things came in my way and I did not managed to do so. Apparently that was the evening he decided to take his life.

He took his parents and kids to eat lunch and went for a game of tennis and then went home to his parents apartment upstairs their hospital building. He then took the medicine and went to sleep. His son wanted to call him for something but he could not wake up. They found the medicine bottle near him and rushed him to the hospital but could not rescue him. He probably was in coma by then. He is a doctor and he knows how to do it that no one can help him anymore. It is so sad indeed. He is such a good friend and a good doctor.

Also this month end is the time he has to go to court to sign his final divorce documents and he cannot take it I think . So decided to end his misery by taking his life to solve all problems. Tomorrow (25th) morning 6am is the funeral. Everyone was shocked to hear of this action he took. We lost our family doctor too. Cannot find someone like him again. The saddest thing is, Dr Hai has touched and saved many lifes I am sure, but no one could save his !!. Let's give him one minute of silence to remember him and his good works.

Regards, Irene..

Dr. Thanh Hai (Paeditrician @ AEA/SOS International Clinic
di Ho Chi Minh City, Vietnam)..
menjaga/merawat anak2 saya selama2 nya kami di Vietnam..

Tuesday, September 16, 2008

JEM NENAS & KL TRIP..

Laa.. baru la perasan bahawasanya saya sedang berpuasa di tanah air, setelah 10 tahun puasa di Vietnam sebelum ni. He he, memang la Bazaar Ramadhan tempat window shopping untuk bulan Ramadhan ni. Tengok je, beli sikit2 je. Mana nak dapat tengok kuih2 & segala jenis makanan yang colorful tu, kat Malaysia je ada. After 2 weeks puasa, minum air untuk iftar pun dah kenyang dah.

Yes..!!! Last week dah siapkan jem nenas untuk Tart Nenas. Tapi as always, rasanya siap menjelang Raya Aidil Adha kot. Sokmo2 camtu. Tapi harapan memang menggunung tinggi untuk siapkan sebelum Aidil Fitri ni.

2 jam, non stop mengacau beb..!! Habis otot2 lengan ni keras jadik nya. Isshhh, ada lah segumpal je dapat. 4 biji nenas besar tu. 10kg beratnya..

Khamis lepas ikut hubby pi KL, dia ada meeting hari Jumaat. Tu lah dia, agaknya stress selama ni disebabkan cuti weekend hubby dia telah dicuri sehari. Sini, weekend nya Jumaat & Sabtu. Almaklum kalau kena attend meeting hari Jumaat di KL, tak ke sehari weekend telah disapu bersih. Banyak pulak travel lately. First week puasa di Bangkok, the whole week before tu di KL. Pastu every Friday meeting di KL. Tak aci kan.. patut la saya rasa stress. Udah le dengan rutin yang sama setiap hari di Kerteh ni. Trip to KL last weekend kira best la though saya tido je kat apartment room tu. Puasa kan, mana mau pigi daa..? Dok kat Level 21, The Zon. Ini lah view nya, dari Living Area..

View dari Master Bedroom..

View dari dapur.. mana pigi itu langit biru, awan kelabu..?? Lepas ini saya rasa, penghuni2 bangunan pencakar langit ni boleh tukar2 kuih ikut tingkap je. Sebab dekat sangat.. betol tak?

Monday, September 8, 2008

CHA GIO VIETNAM, TAG & TASK

Ngapa la sensitip sangat lately ni. Besides symptom2 bulanan tu, makin menjadi2 sensitip ni. Buat pening kepala je. Kesian hubby, sabor la yek. Sorang je isteri ni. Nak kata ngandung pun tak, menopause tak tau la, belom 40 lagi. Maybe kot. Dalam pada melayan jiwa raga yang tak siuman tu, sempat jugak buat Cha Gio (Popia) Vietnam hari ni... Macam tau2 ke Uncle Jin tu kita nak masak kuih Vietnam hari ni..

Isi ayam & udang, bawang putih, daun bawang/sup, lada hitam, garam, gula.. rasa macam ada tak cukup.. sebelum dikisar.. Paling sedap isi ketam bersama isi udang, tapi kan.. nak jaga
kho-lesh-te-ghol laa..

Ubi keladi yang telah di "grate".. apa yek, sagat kot.. hah ya la tu.. sagat..

Isi ayam, udang & rakan2 nya selepas dikisar..

Digaul bersama ubi keladi yang telah disagat (grated).. Hah tu dia..!!! Lupa masuk telur untuk dikisar dengan ayam tadi. Gaul atas darat lah telur yang dipukul sikit tu..

Kulit cha gio ni, macam jala... harus dibasahkan sikit dulu.. sebab dia kering.. Senang bebenor rabaknya.. He he, maap yek.. kulit ni diimport dari Vietnam..

Setelah di gulung.. siap untuk digoreng. Tu gambor2 cha gio yang cantik, yang tak siuman tu dah rabak2 jadinya. Tak leh la tunjuk, jatuh la saham kuih ni..

Monday, September 1, 2008

SALAM RAMADHAN

Alhamdulillah.. mak telah selamat bertolak ke Tanah Suci untuk mengerjakan ibadat Umrah pagi Sabtu. Raya ke 6 baru balik. Dan saya juga telah selamat mengerjakan rumah Mak... spring cleaning!!!! Kalau dia ada, pasti kami gaduh besar. Dia dok simpan segala2 yang tak pakai. Nak buang sayang katanya. Tapi kot tak nak pakai, baik panjangkan pahala, sedekah ke orang lain. Nak sedekah tak leh la yang dah buruk2 kan!! Kot yang lama tapi elok, baik le kita sedekah. He he he.. dia dah kasi green light, tapi saya pasti dia sure ketar kaki takut saya lelong banyak barang kat rumah tu. Alaaa.. kita tau la mana yang nak kena buang/sedekah.. Gue waras lagi bu..

Ni lah dia.. kerja 2 hari 2 malam, sampai lepas sahur pagi tadi pun saya vacuum + mop rumah tu, tingkat atas & bawah. Lembik kaki tangan. 9 pg hantar hubby pi Kuantan Airport, nak fly pi Bangkok seminggu. Puasa la dia kat sana. Harapnya dapat la dia puasa mata sekali.. kuang, kuang, kuang.. Lepas tu, terus drive balik Kerteh. Zharif sekolah petang. Marsha masih cuti, Summer Break lagi. Ha ha.. balik sekolah, Zharif nak nangis.. "Mum, I dont think I can survive." Hah??? Survive apa. "I'm thirsty, I feel like dying." Ho ho ho.. lagi satu jam nak ooii...!!! Balik dari sekolah, saya suruh dia mandi & tido.. Alhamdulillah lepas sehari dia puasa. Last year kami terkejut betul, dia dapat puasa habis sebulan di Vietnam. Though kenkawan lain makan minum depan mata, dia begitu gagah bersama teman baik, Edward Rahman berpuasa sebulan. Sewaktu 6 tahun, kami minta dia puasa, tapi seawal jam 8 pagi, dia dah buat drama.. "I will die, I will die.." sebab tengok Marsha togok susu sebotol.. Heh.. sehari pun tak puasa.. takpe la, kecik lagi..

Tadi pi Pasar Ramadhan, memang saya malas & penat nak masak. Alahai untuk saya & 2 kids ni, not worth cooking & cleaning the whole kitchen. Nafsu.. nafsu.. ni lah hasilnya. Semua langsai kecuali taufufa & kuih Lompat Tikam. To be continued hari esok la. Nampak pulak akak sorang ni, dengan camera besor pi Pasar Ramadhan. Tak lain tak bukan la tu, Kak Liza sorang diri je nampaknya..

Yey yey yey... kawan baik saya di sini, As, kasi lauk Ikan Kembung Taucu. Disimpan untuk sahur. Yum yumm.. saya tak pernah masak taucu sebab hubby tak makan, tapi saya suka..