Monday, August 25, 2008

FROM KL TO KB

Yes, dari KL ke KB.. kami betol2 cuti2 Malaysia. Dari KL, kami pause trip sehari (Selasa) coz hubby kena kerja (aparaaa mat saleh dari UK nak tengok plant!!!). Then off to KB pada hari Rabu, bro in law nak pinang anak dara orang Pengkalan Chepa. Me the driver lah, from Wednesday till Saturday. Boss kena gout. Dunno lah, as always dia malas minum air.
Itinerary-free & easy.. In laws belum sampai. So, on Thursday tu Capt Mulan telah terbangkan familinya ke Rantau Panjang.. Gila ramai orang. Cuti sekolah kot..

Marsha... pening tak tau nak pilih yg mana.. murah wooo..!!! Besau2 pulak tu..

Lapar, lapar.. pekena Tomyam etc @ Noor Restaurant.. memang sedap. Lain sikit la dari yg kebiasaan kedai di Malaysia ni..

Sup Gearbox??? Mak aaiiii, gout belum baik!!! Tapi dia OK je.. Tapi memang sedap..

Heard about it many times. Roti tisu. Baru ni la dapat rasa.. nipis but too sweet. Tapi sedap. Tak cukup satu..

Pasar Malam Wakaf Che Yeh.. ramai betul manusia..

Tudung bawal tak terkata murahnya.. beli je la sehelai dua.. Jangan kata tak beli langsung. But why lah, nafsu membeli dah kureng..

2nd night check in @ Desaku Homestay. Not bad, besar & bersih.. 6 big rooms. Can accomodate up to 25 pax utk sebuah rumah. Very close to Airport, 3km je.

Our room, with 2 queen size beds. All rooms are attached with private bathroom. Ada living area (of course dengan sofa), ada kitchen (with fridge, iron, kettle etc), ada dining set..

Desaku Homestay dari luar pagar. Luas bebenor halaman dia..

Jeng jeng jeng.. dengan ini berlangsung lah majlis meminang.. bila kawin?? Discuss later la.. mudah & cepat majlis tu. Senang bebenor.. Alhamdulillah..

Tuesday, August 19, 2008

WEEKEND YANG PADAT


Kami ke KL Rabu lepas, sesudah kelas Taekwando Zharif pada jam 8pm. As always, saya lah pilotnya dulu. Kasi boss zzzzzzz dulu.. halfway lepas tu giliran saya pulak zzzzzzz.... Hubby ada meeting hari Khamis & Jumaat di KLCC, and so... ponteng la Zharif hari Khamis tu. Jumaat memang dah mula cuti sekolah.. Khamis pagi, lepas hubby pi meeting, drive pi Subang, jumpa adinda. Lunch time pi Mydin (gatai2 nak makan sana), on the way to parking lot, nampak Fish Therapy ni.. gatai2 lagi pi duduk nak try. Hah kau, mula la ke kiri ke kanan geli tak terkata.. ingatkan sakit kena gigit, rupanya geli..!! Eiiyyy, rasa nak angkat je kaki tapi terasa rugi pulak. Tapi ok la.. rasa licin je kaki lepas tu. Boleh try kat muka ke agaknya..??? Sure nanti flawless gitu..!!! Ha ha, jangan berbintik kena gigit, udah le..!!
*******************************
KLCC - MOVIE & WINDOW SHOPPING

Khamis malam lepas hubby abis meeting kami nonton WALL-E kat TGV KLCC.. depa ni enjoy la tapi saya penat & lelaappppp... zzzzzz... tapi gila sejok, lupa bawak jacket.. cantik aaahhh KLCC Twin Tower.. especially view pada malam hari.. gatalan tangan nak men-try toy hubby yang baru.. eleehhh lepas ni caya lah, daku ni jugak yang kena usung benda ni. Besau nya lah..!!!! Oh I love my Sony Cybershot lagi.. so so thin one laa.. tapi haru biru nak snap indoor or malam hari, hancus..!!!
*******************************
"HIGH SCHOOL MUSICAL -
THE ICE TOUR "
Next day tu Jumaat kami pi nonton High School Musical, The Ice Tour.. waaahhh memang kelas gitu performance diorang ni... hubby book ticket seawal publisiti mengenai nya.. dari filem, di drama tari kan di atas ais..
******************************
PETROSAINS

Sabtu, lepas rehearsal (hubby punya Grammy award..), kami ke Petrosains.. Zharif & Marsha ni pantang tengok KLCC, asyik2 Petrosains.. tapi memang bagus pun.. depa siap join "ice cream making" session & demo.. rupanya takde la susah pun yek, nak buat ice cream tu..
*******************************
FIREWORKS @ PUTRAJAYA

Malam tu kami pi visit aunty di Putrajaya.. sambil2 nyibuk nak tengok fireworks yang di warwar kan tu.. cantik jugak tapi tak leh chelen Beijing punya (walaupun banyak tertipu..). Anyway, cantik la, ramai betol orang datang nengok fireworks tu.. ceehhh tak sangka kita pon ada gak bunga bungaan api colorful gitu..
*******************************
"MALAM SEKALUNG BUDI 2008 "

Ini lah dia... malam Ahad, malam yang meraikan staff2 yang telah berkhidmat selama 15, 20, 25, 30 tahun & mereka2 yang nak bersara & telah bersara pada tahun 2007/08. Nah ini dia, Dato' Siti Nurhaliza perform beb..!!! Habis Tan Sri & Puan Sri kena berundur meja. Depa dok serbu depan stage nak amik gambar & salam dengan Siti, ada Amy Search & Jay Jay jugak.. di samping performance dari PPAG.. company punya arts group tu..

Patut la ada yang datang seawal 6pm. Dinner tu 8pm. Kami datang 7.30 je, cari meja paling ujung, dekat buffet table.. he he dapat jugak (sebab meja lain mostly occupied), senang nak soru.. banyak betol makanan tapi busy jumpa kawan2, makan sikit bebenor.. takpe, takpe.. silaturrahim lagi penting..
******************************
OTAK-OTAK CHE WAN, KEMAMAN
Semalam (Isnin) pagi hubby ada meeting lagi di KLCC.. lepas lunch kami balik Kerteh. Waahhh hujan lebat sesungguhnya. Sampai Kemaman abaout 6pm, perut krok krok.. lama tak pekena Otak2 Che Wan.. haahhh anak beranak sental sampai 5 pinggan, rasanya ada 100 cucuk kot. Akak waiter tu tanya kami ni tak makan lunch ke, terkejut beruk dia, banyak sangat kami order. Dengan keropok lekor lagi. Tu pun Marsha nak lagi.. Tempat ni memang fofular, otak-otak dia ber-rempah. Dengan ikan segar.. Kenyang..!!! Kenyang..!!!! Kena cuba tau..

Sunday, August 10, 2008

GATHERING

Tetamu yang diraikan di rumah Maklang hari ini... tak lain tak bukan.. Pak Payne aka Mr Idham & family, balik bercuti ke tanah air, all the way from Dubai.. segan jugak mulanya.. rasa kerdil je di tengah blogger2 senior tu. Tapi meriah, memang meriah betul. Thanx Maklang sebab jemput saya jugak..

Mr Idham & family.. one happy family.. handsome maaa anak2 lelaki nya itu.. mana Luqman? Mana dia, mana dia..? Busy la cameraboy tu..

Juga putera & menantu Kak Rina.. bakal menimang cahaya mata pertama..

Haaa.. ini lah yang menyatukan kita.. food, food, food... penoh semeja.. I bet kalau meja Maklang besar lagi, sure penoh lagi tu.. Saya punya yang bertingkat tu.. suspen jugak nak masak apa sebab semuanya sifu2 yang hadir tu..!! Eiiyy malu je..

Main dish, Mi Rebus dari Cik Puan Rumah... Kimbap (Korean punya sushi roll) dari Kak Rina & family..

Seronok jumpa.. seronok makan sama2.. may our silaturrahim berkekalan.. seronok berbual dengan Kak Lil... Mrs Idham.. saya seronok berbual dengannya... lovely kakak..

Kak Lil (Mrs Idham) sure kata, minah ni tak henti2 cakap.. entah la, bila cerita pasal anak2 memang tak puas.. share experience & stories masing2.. Kak Lil lagi la banyak pengalamannya.. kalau dapat duduk lagi lama dengan dia, sure best lah bercerita dengannya.. Bila lah dapat jumpa lagi nanti..? Mr Idham tu ayik kerjakan anak dia, suruh snap gambar selagi boleh.. ya lah, bila lagi dapat jumpa2 & makan2 camni yek..

Wanita-wanita yang gah berdiri di sisi para suami & ibu bapa nya... Antaranya ialah Kak Rina (bertudung putih), juga Kak Liza (bertudung turqoise) yang terer masak tu & tak ketinggalan Kak Na (bertudung merah)... Maklang tu pulak berdiri nya dia di antara Kak Liza & Kak Na.. mana saya, mana saya...? Saya kekenyangan... sedap semuanya..

Ini lah CHA GIO (pronounce - cha yo).. Popia Vietnam yang saya bawak pi rumah Maklang.. He he.. kalau masak makanan kita, tak jadi nanti saya malu.. so bila buat Cha Gio, kot tak jadi pun, depa tak tau sangat kan.. he he.. tak tau la depa suka ke tak..

Harus digoreng.. Ini lah rupa nya... actually macam Wantan Goreng je rasanya. Saya tinggal kan shitake mushroom, takut orang tak suka.. Intinya isi ayam & isi udang yang ditumbuk/blend, bawang putih, daun sup, lada hitam & keladi parut.. Sos ikut suka.. Kulit nya diimport dari Vietnam.. nak pakai kulit popia kita pun boleh aje.. Kita yang buat, kita yang makan la..

Thursday, August 7, 2008

AWARD & SHOPPING


Terkejut hari ni.. dapat award dari Adleez, nun jauh di seberang lautan.. Thanx Adleez. Malu eh, entah apa la kreativ nya saya ni.. Thanx again.. Lepas ni saya nak kena award 5 bloggers lain pulak katanya.. so, dengan hati yang senang & tenang, anugerah Kreativ Blogger dari saya.. jatuh kepada... jeng, jeng, jeng...

5. AZIE
*****************************

Cerita semalam, sambungan kelas RE.. ni lah pulak bunga ros yang pertama. Tapi sekerat jalan, sebab masalah birokrasi. Gila liat kain tu, nasib tak cucuk peha saya, turun saham nanti ooii.. Jam tu jugak Maklang offer kain lain (beli la). Agaknya dia kesian gila tengok kitorang terkial2 cucuk jarum giant ke kain tu.. Kain pun nak kena yang betol la, nanti liat, padah la nak cucuk jarum ke kain.. Kena standby Ambulance kot..
Ni la rose yang halfway tu..

Ni yang dah siuman sikit, buruk la compare to sifu punya.. Kain tu ok sikit, beli dengan Maklang. Pemidang @ Ram (bukan Ramlah Ram) tu pinjam kat library jahit Maklang..

Ni Ribbon2 beli dekat kedai sifu.. semua ada..

Saya, Maklang & As ke Kemaman lepas Zohor. Tumpang As tengok anak di asrama, lepas tu melencong la ke sana ke mari, menyopping la. Nak cari pemidang sebab masih pakai Maklang punya. Takde la pulak, Maklang pulak kasi present screwdriver. Screwdriver tu penting, degil2 nanti, Maklang screw telinga anak murid dia..!!! Tu untuk ketat kan Ram tu la!! Jarum tu ada setengah jengkal jari kot. Sape nak bertindik, meh sini.. Senang je nak cucuk telinga. Jarum pun pinjam jugak. Belum tiba yang baru, masih dalam perjalanan posto dari KL, ditempah khas dari Kak Umi..

Tuesday, August 5, 2008

ANOTHER HISTORY

YES..!!!! Today in history..!!! Last week dok neman kan kawan, As nak belajar RE dengan Maklang. Puas Maklang & As pujuk, ajak belajar tapi saya malas, sebab keras tangan. Dok pot pet je last week tu. Cikgu disiplin kan. Hari ni sambung lagi, teruja pulak nak try. Dah berkali2 Maklang dok hulur ribbon & jarum, last2 saya pun sambut.

Ini lah permulannya...
Ini lah hasilnya kerja tangan saya.. TODAY IN HISTORY...!!! Tangan tak keras... yahuuuu..!!!

Ini hasil kerja As, yang pertama. Cikgu kata cantik...

Hari ni As belajar buat bunga ros.. eiiyyy takut nak try.. next time la..

Ini lah kerja 3 Mak Dara Pingitan... Cikgu & 2 anak muridnya... Ha ha.. yang banyak tu Cikgu punya lah. Anak murid punya 2 ketul je, terselit di celah2 bag telekung & peralatan RE tu.. kuang kuang kuang...
UNTUK PERHATIAN SEMUA : Bag Telekung tu adalah untuk dijual.. Kelas RE juga akan diadakan sekiranya cukup korum, minimum 4 pax..
Sila contact Maklang..

Sunday, August 3, 2008

JOM HEBOH HEBOH..

Haahh.. on the way back to Kerteh yesterday... saja2 nak jengah dari luar Padang MPK, ter & tersekat dalam traffic kereta2 yang nak pi Karnival Jom Heboh.. Ha ha, bebudak ni dah nampak itu belon & itu "little playground".. Terpaksa & terpaksa la singgah kejap..

Mak & ayah nya hampir rentung walaupun 10 minit tunggu ni..!!!

Oh my.. there's another one..!!!!

Though he's down with fever, he challenged himself to be up there with other kids..!! Bravo Zharif..!!! Prrgghh, punya lah lama..

Marsha wanted to join the TV3 Kids event but unfortunately she's too little.. Spotted this guy (artist kan) among the hosts & guys in that arena.. Saw him in a programme in the TV, spent few days & nights living with unfortunate family in a remote area, masuk hutan cari buluh & kayu2. Wallaa... tabik la coz dia nak buat tu.. unlike some artist yang lawa2 tapi... segan kot..

Sebenarnya nak heboh kan yang ni la... Mall yang dah bertahun2 pembinaannya ni, akan di lauch oleh Tan Sri tak lama lagi. Harap2 bukak le sebelum puasa nanti. He he.. will be tempat lepak saya tu... syok nya, syok nya..!!! Almaklum la, Kerteh ni kan takde shopping mall...

Maakkk ooiii... ada Toys R Us..!!!! Hek eleeehh, camno ni..?? Auukkk, auuukkk... adooii..!!!

Friday, August 1, 2008

SAKIT... SAKIT....


Adooooiii...!!!! Sakit tengkok nak dapatkan muka baru ni.. hilang nak update blog.. lain jadinya. Silap, silap... shudn't have menggatal nak cuba2 blogskin baru. Spent one whole day.. Adooiii.. lengoh tengkok & tekak & bahu & mata & pinggang & the whole body lah!! Puasa pulak tu..!!! Tak sedar badan makin fragile.. Buta IT pulak.. Lembap la banyak..