Thursday, July 24, 2008

"BALIK KAMPUNG" TRIP..

Adus.. tak sempat nak update blog cepat2, semenjak balik dari Vietnam Isnin lepas. Rumah saudagar amatur ni kena serbu.. He he.. kenkawan yang dekat2 kirim la sikit2 dari Vietnam, tapi sebab luggage bag kami banyak kosong, jadi dengan rela hati beli la lebih.. Ha.. lepas tu kena serbu la rumah. Tak de la ramai pun, kenkawan yang dekat2 je. Depa pulak bawak kenkawan lain.. Ok lah, ni citer "balik kampung". Terubat la rindu 7 bulan semenjak balik sini bulan December lepas..


Ni tempat kami berhenti minum & makan.. mainly kari la masakannya, ada roti prata, beriyani kuning etc.. tak ingat nama aahh, but lokasi nya di belakang perkarangan Masjid Dong Du (sebutnya Dong Yu), betol2 di Dong Du Street, close to Sheraton Hotel, masuk Lonely Planet gitu... Another one ni, BOMBAY RESTAURANT, No 59, Dong Du Street, District 1, HCMC. Letaknya berhadapan betol Sheraton Hotel. Ni la santapan yang kami rindu sangat2.. warung kecik je tepi opis hubby.. janji Halal beb..



Hai Ba Trung Street.. Local Halal Food lah tempat wajib kami..







Kids & friends..


With Keioko Imai & Susi Setiadji



With Kak Mai, Janet, Teresa & Susi..

Monday, July 14, 2008

DIARI YANG LEPAS..

My fren came back for Summer holiday & stayed with us for a week. Syok gila sebab lama tak jumpa, about a year la since last year's Summer break. She's a very close friend to me, makan minum, susah senang sama2, when we were in Vietnam. Bowling, swimming (XXL's group), makan2 at any Halal hawker's in Vietnam (redah je mana2 janji halal), pi massage & facial, karaoke-ing for 30 minutes after grocery shopping/marketing with ikan, ayam, sayur2 etc, still dalam kereta.. I remember her driver dok geleng2 kepala, takut kereta busuk... Ha, ha Mr Phuc.. sabor je lah..

Ponteng kan Marsha, left Zharif with a fren.. I drove them to Kuala Terengganu.. singgah di Masjid Kristal sebelum ke Pasar Payang..

The kids' reunion.. dari rumpun 3 keluarga..


Sharifah, Me & Massnie.. Sharifah was in Vietnam too, and now lives very close to my house. Ni la antara geng2 Cik Nab pi pasar & minum kopi dulu2.. Tunggu bas Plusliner ni, depa nak balik KL pulak.. Sedih, sedih.. wish they cud stay with us longer. Her husband is still in Dhahran, will come back end of July. So now ronda2 time for her.. meeting frens & settle her own things first. Betol tau, bila hubby ada, banyak benda tak leh buat.. especially nak jumpa our girlfrens..

Last Friday balik Kuantan. My sister & brother arrived from KL late Friday night. Lama tak picnic, we packed & grabbed apa yang patut & drove to Pantai Batu Hitam on Saturday morning.

The hantu2 air..


My sis ada hal with JKR people in Pekan, we decided to drive her and "balik kampung" lah. My mum was born here, in Kampung Pahang Tua, Pekan (Royal Town gitu), Pahang.. My atok & nenek lived here until 1999, until they were begged & forced to move to Kuantan as there was no one to take care of them here. Very jauh la, susah nak pi hospital etc.. Tapi jauh di sudut hati, rindu betol suasana kampung ni.. Panjang rumah ni, dibina & dibesarkan sikit2 (ikut kemampuan fulus). Habis lantai kayu dicuri sebab lantai kayu tu jenis yang elok..



Rumah ni betol2 di tepi Sungai Pahang.. di muara Sg Tg Pahang Tua.. banyak udang galah..!! Buaya pon banyak lah.. Sayang, banyak buah kelapa tapi tak de orang nak kerja kan..



Sabtu malam, sebelum kami pulang ke Kerteh, we had dinner at Tanjung Lumpur.. Lama tak pekena Ikan Bakar.. The place was packed with people..!!! A group of bikers (big bikes lol.. from KL) pon ada.. Happening jugak kat situ, masa saya dating dulu2 tempat tu suram je..!!! Ada la very few kedai makan. Tapi sebab tepi laut, tu yang best..

Chilli crabs, Kerang Bakar, Sotong Celup Tepung & banyak lagi..

Nahhhh..!! Ini dia Ikan Jebong Bakar.. our fav when it comes to grilled fish, semestinya Ikan Jebong..

Geram dengan oven baru tu, my Mak paksa saya angkut oven EUROPA lama ni. More than 5 years tak pakai, takut explode je. Dunno if can perform. Besar sangat, tak tau mana nak taruk. Last2 landed kat laundry area..

Baked Chocolate Cake yesterday. Turned out pretty good (ha ha perasan.. nak compare dengan oven baru yang sengal tu la). So I might keep this oven lah, ya Mak..!! Ada few ni, sape nak, datang rumah cepat2..!!!