Monday, June 23, 2008

LUPA LAGI.. HE HE..

Last Thursday, lepas sekolah about 6.30pm, drove back to Kuantan with the kids. Terus nak fetch hubby sampai from KL around 11.30pm, last flight kot. Eiiyyy.. geram betol dengan jambatan kecik before sampai bandar Kemaman tu. Bottleneck situ.. dari 2 lane jadik 1 lane. On Thursdays, petang after office hours, selalunya jalanraya ada banyak sibuk. Depa2 from T'ganu cabut lari kot to KL or Kuantan/kampung.. Just imagine, stuck kat situ 30 minutes. Lama sangat, terus ambik highway la. Lantak la orang dok citer pasal hantu (eeiiyy...!!! seram..) kat plant2 kat Gebeng situ. Tawakkal a'lallaah.. Make sure follow kereta orang je la, depa speed, kita speed la. Depa slow, kita slow la. Seghiau jugak, jalan takde lampu, wa imma itu highway baru. Nasib gak Triton ni pick up sangat banyak bagus. Speed jugak, tekan sampai 120-130km. Mana taknya, gelap gelita lol..!! Kids tido. Takde la depa ngomel laju sangat.

Asalnya kisah, nak balik semula ke Kerteh pada hari Sabtu, banyak benda nak settle di Kuantan.. Esoknya (Jumaat 20 Jun), seawal Subuh hari.. tot tet tet... tot tet tet... tot tet tet... Handphone messages...


Terima kaseeeyyy semua... Terharu betol.. gembira sungguh2.. My mum pun sempat kasi cium kat dapur pagi tu. Adus.. gembira betol.. Tapi hubby masih membisu seribu bahasa, nak surprise kot..?? No worries, ada lah tu nanti (^_^)... We went to East Coast Mall , jalan2 cari makan. Takpe la, slow2 je window shopping sebab esok masih ada. Then hubby pi solat Jumaat dengan Zharif. After few minutes kot...


Hhhmm... hhmm... apo nak dikato?? Keje makan gaji beb..!! Biau pun weekend, maupun waktu tido, wa imma tengah holiday pun.. Tapi orang dok kutuk2 jugak company ni. Maka nya sebelum Asar, kami pun balik la ke rumah mak. Lepak kejap & packing2 la.. About 6pm..
***
Me to Hubby : You ni teruk la...
Hubby to Me : Apasal..??
Me to Hubby : You ni melampau la...
Hubby to Me : Apa nya ni..??
***
Then I showed him all the text messages I received earlier... Terduduk la member.. Tak terucap la SORRY nya.. He he.. kan syok..!! Dengan ini termeterai lah janji nya, "You nak makan apa, you nak hadiah apa..???" Part ni la best. Sebab dapat mintak apa benda pun. He he he... so lepas Maghrib, off again to East Coast Mall, to my favourite place Black Canyon Restaurant.. Then tapau BIG APPLE DONUTS.. Yumm, yumm, yummyyyy... Hadiah..?? Dia tau saya suka apa..!! Thank you my dearest hubby..!!! Thank you..!! For everything..!!
***
p/s :- Moral of the story, he he.. biau depa lupa. Later one aahh, can ask for so many things one maaa..!!! Then can mengungkit2 one la.. "U forgot my b'day haaa..", "how can one laa.." and banyak lagi.. Yes..!!! Hubby pun dok kata, "habis la I setahun lagi ni.. kena tahan la telinga ni.." (Tu laa.. sape suruh lupa..!!!) Mesti dia set reminder lepas ni.. ha ha, hi hi, hu hu..!!

Tuesday, June 17, 2008

KISAH OVEN SENGAL & FATHER'S DAY....

Sengal betol la oven ni, dah tukar yang baru (under warranty) pon sengal lagi. Saja tak mau beli & pasang yg elok (kononnya), coz rumah ni cuma rumah sewa. Dah tu pulak dah ada yg elok sikit (Europa) kat rumah mak. About RM300+ yg ni, sebab nak besar sikit je dari yg biasa (yg kecik2 tu la). Rasanya fan dia tu power sikit kot. Mau saya tak naik hangin, bila bakar kek, cantik je naik (lepas cucuk dgn lidi kat tengah tu la, tanda dah masak konon). Bila bawak keluar, srruuuuupppp bahagian tengah dia jatuh macam kawah, macam kena meteor attack.
**
Kak Liza kata pakai api atas bawah, nanti lepas ni cuba lagi la. Yang hanya menjadi, muffin je la. Udah tu, bentuk macam2. Boh je la, janji masak... Lupa nak citer dari awal, yg jadi naik hangin ni, sebab oven di Vietnam dulu takde brand pun..!! About RM 120 saja, tapi pakai sampai hari2 terakhir saya di Vietnam. Segala datuk cake saya buat, Alhamdulillah jadi.. Dah pun di wakafkan ke nanny saya.. (agaknya kena sumpah kot dengan oven lama... sebab tak bawak balik Malaysia..!!!)

Ni la oven sengal tu, tapi bila bakar ayam, cantik jugak. Ya la sebab bakar ayam takde nya nak naik turun badan ayam tu kan..!!! Muffin Jagung ni ok jugak la jadinya..

Ini cheesecake bikin semalam. Bayang kan, dari satu loyang, setengah saja yg elok. Bahagian tengah tu masak tapi lembik. Bahagian tepi2 saja yg menawan. Kena tohok (buang) la yg lembik tu, nanti tak pasal2 ada yg sakit perut.

Ni cerita hari Ahad.... setelah Maghrib hari, saya baru terperasan akan haribulan ini.. 15 Jun..!! Saya sms hubby kat plant..

Hubby jawab..

Saya try je sebab saya tau, tengah2 plant shutdown ni, ada rezeki dia kena tidur kat plant/opis macam di Vietnam..

He he.. ini lah dia jawab.. Pukul 9 mlm, dia cabut balik.. Lambat pun, kami pi keluar makan jugak la... Best, best...!!!

Monday, June 9, 2008

SINGAPORE TRIP...

Yeyyy.. dah balik!! Lama betol tak update blog. He he.. as always, laptop merajuk, server buat hal la, bla bla bla... Visit Maklang yesterday. Waahhh, tak macam orang sakit pun!! Muka putih berseri2. Ceria lagi gitu..!! Alhamdulillah, she's very strong one laa..!! Berkat doa semua kenkawan oso. So minah despatch ni telah laksanakan tugasnya, to deliver goods all the way from Singapura. Tangguh punya tangguh, takut ter-beranak je plastik tu. Ops, Kemaman (Kak Rina-Silver2) belum lagi. Motor sangkut sat..
***
Berbalik holiday trip kami ke Singapore, jadi, tak jadi, jadi, tak jadi.. tup tup last minute jadi jugak. Last minute cuti approved (as always lah tu..). So Sabtu lepas (31st May 2008) , bertolak lah kami.. singgah menyinggah cari keropok lekor & kering.. Buah tangan la kata kan..

"Eiyy.. habis lah kereta ku... Ditekannya sampai 160km!!! Sabar yang ooii..!!"

Aiiyaa.. 2nd Link pun sesak!! Time ni la call Kak Elle.. Nak kasi surprise konon, tapi dah bocor daa... Straight to my aunt's place at Nathan Road.. Malaysian High Commision Compound.. He he ada tempat lepak, ok la kan...

****************************************
Sunday 1st June 2008

After breakfast, stroll @ Orchard Road.. silap haribulan la pulak coz everywhere packed with Philipino people.. their outing day I guess.. but OK la.. tried all kind of food..best, best..!! Halal one loorr..

Then off to this beautiful & kind hearted lady.. Kak Elle's place.. had Mee Rebus & Curry & Sago Puding.. had a great time there.. Syok eeehhh jumpa Kak Elle.. the one & only Kak Elle..

Later that night, we visited Night Safari.. best, best... Had fun there..

Eiiyyy.. ada ilham nak gantung kat dinding dapur ni..!!
****************************************
Monday 2nd June 2008
To Sentosa Island.. in the cable car..

Feeding the stingray..?? Manta Ray..?? Eeiiyy.. not me la..

We love underwater world...

Off to Dolphin Lagoon..

Dolphin Show.. syok... syok...

3D Cineblast..!! Pheewww... nasib tak kena heart attack.. seghiau darah.. best, best..!!

Spotted this pokok durian.. haahhh ada jugak kat Pulau Sentosa ni..

In the skylift.. Luge Ride..!! Luge Ride..!!!

The most interesting ride.. tried once in Rotorua, New Zealand dulu.. 2 years back.. syok.!!

Nagged hubby pi Mustafa (that 24 hours shop maaa...), saja nak tengok tempat tu. OK la but window shopping je + had dinner there. Nearby Little India, so.... dinner semestinya Indian Food.. Lupa nak citer, time we all pi tu, Singapore was packed with Indian tourists.. Thousands of them...!!!

Tuesday 3rd June 2008
Science Center... best place for kids...

OMG.. mana badan anakku.. He he.. magic table..!!!

Another live show... then off to Snowcity but tarak photo coz takleh ambil.. syok jugak but sejuk giler la..

Lapar.. lapar... ahaaa, dah berkurun tak datang sini..Arab Street..!! Stroll + window shopping. My aunt was so surprised coz I didn't buy a thing there. "Hey, people come here for materials, carpet bla bla bla..." He he, me no shopping maaa.. I'm saving for Europe Trip pulak ni...!!! Takde apa nak beli, so tak payah la beli. Kain2 yang orang kasi, nanti berpukal2 pulak tak buat baju.

Straight to one of the kedai makan.. Sedap, sedap.. The famous Murtabak pun ada jual situ.. Oh my Marsha.. kesian daddy kena kendong.. nyenyak betol dia tidur..

Dinner time.. Ramai sangat orang recommend makan Sup Tulang Merah, cari punya cari.. jumpa jugak Newton Food Centre ni. My aunt kata nearest is @ Newton Circus, bagai nak rak cari tak jumpa sampai lunyai map kami..
The original Sup Tulang Merah... patut la... memang sedap!!!!

Then off to Merlion.. macam kat Auckland Harbour je tapi takde la Merlion tu.. cantik...
****************************************
Wednesday 4th June 2008

Main entrance ke Kompleks Kediaman... bye bye la.. next time yek..

Sebahagian rumah di compound tu..
***
Arrived in KL 2pm, 4 hours je drive via North South Highway.. sakit la pulak jiwa minyak dah naik. Apo nak kato. Spent a night @ my sister's place in Klang.

Thursday 5th June 2008 @ my mum's place in Kuantan..
Ring..!!! Ring..!!! Handphone hubby..
Hubby: Eh eh.. Mail & Fadli nak datang rumah esok petang. Ajak dinner kot.
Me: OK lah, dah lama nak ajak, tak jadi-jadi.. (eeiiyy nak masak apa ni..??) Ajak sekali la Fatah tu.. (Depa semua ni kawan2 baik hubby masa kecik2..

Friday 6th June 2008
To Kerteh.. arrived 4pm. Went for grocery shopping @ Carrefour oredi last night...

As always, emergency punya menu semestinya Steamboat la.. last minute another family will be joining.. so 5 families.. 11 adults + 16 children.. 1.30 am selesai..

Bagai nak rak membasuh pinggan mangkuk sampai 3am.. lucklily melamine je.. 26 pax (5 families), addooii sakit pinggang..!!! Tapi meriah la rumah den ni..!! Lama tak berjamuan..

Monday, June 2, 2008

HOLIDAY IN SINGAPORE..!!

Yey yey.. now I'm in Singapore.!!! Ada SALES but dunno what to buy..!!!! Met Kak Elle yesterday.. she is such a lovely kakak..!!! Thanx for everything Kak Elle..!!!!