Tuesday, February 19, 2008

SCHOOL BREAK & TEST LAGI..????

SCHOOL BREAK..
7-15 March... yahuuuuuu school holiday kan. I was busy planning where on earth would I be nanti.. cewah konon. Padan muka setepek, I might be busy with my cousin's wedding 8,9 and 15 March nanti. Tak tolong kang.... nanti anak kita kawin 20 tahun lagi, takde lak sedara mara nak tolong. Kena la tunjuk tangan & muka ni sikit2, ada dalam gambar tu nanti, OK la boleh dijadikan bukti kehadiran.!! TAPI nya.. mengundi pulak on the 8th of March tu. Nak tak nak, majlis berinai tu maap la Cik Ema, Along awak ni kena mengundi di Kontan.. I'll rush to KL secepat mungkin, selepas selesai keje memangkah2 tu..

TEST..???
Went to school yesterday, to send Zharif as always la. Met some frens, asked them where'd they go during school break nanti. I thot they were busy discussing about it (macam den ni la, excited sokmo nak cuti sekolah.... tapi last2 tersadai gak..), tapi rupanya depa busy citer pasal budak2 nak periksa early March nanti. Aiikkkk?? Baru test hari tu kan..!!
Kih kih kih.. poor Zharif, masuk sekolah a week saja, terus ada TEST T.O.V. untuk Tahun 2. Dia lepak, saya pun lepak.. others, I dunno la.. I cant pressure my dear son to do so well. Baru masuk 1 week sekolah tu. I keep telling him, try your best, if u really don't know or u don't understand, just copy whatever ada dalam question paper tu.

Below, sebahagian dari hasil kerja Zharif untuk TOV Test last month...


"Saya ayah pergi makan breakfast"...
He he janji dia paham jugak apa yg dia kena buat. Told me too, "I did ask the teacher what was the question about, but the teacher didnt help me".. Kih kih kih, banyak la cantik cikgu nak cakap. Not used to any of school tests & exams, but he did quite well in Science, Maths & English sebab subjects ni dalam Bahasa Inggeris. Ingatkan fail dah sumer2 tu coz teknik2 menjawab pun dia tak fasih lagi, but Alhamdulillah ok sebab saya buat TEST & EXAM drill dengan dia sebelum tu.. In ISHCMC depa banyak buat research, pakai internet & buat presentation je. Maths tu pulak, banyak kena pikir rather than dok jawab soalan je..


MAAKKKK ooiiii... nilai2 murni ~ memukul anak ayam sampai mati..???? I asked Zharif, do u know what is memukul anak ayam, sampai mati means...? "Nope, I dont understand". Bila saya translate, dia punya la gelak. "Sorry mum, I dont know a word. U asked me to copy the sentences bla bla bla if I dont know what to write etc..".. There u go..!!! Dok citer kat my frens, kami bagai nak rak ketawa sakan.. Kih kih kih...!!! It's OK la Zharif ooiii, buat je la yang terbaik. Now pun tengah nerve-racking nak catch up with Agama, Jawi, Arabic & Bahasa Melayu... At times (always and all the time...) he grumbles about quitting the school & balik Vietnam. Banyak la cantik, macam la itu company kita...

Thursday, February 14, 2008

BORING, TOYOL & 5 FAV LINKS..!!!!

BORING...!!

Habis la rimau malaya ni.. beginning to feel BORING.. Oppss bahaya ni. Went back to Kuantan during CNY break to welcome baby Zara Imani (anak sedara ke 6), together la Majlis Aqiqah baby tu. Syoknya bila sanak keluarga berkumpul. Macam raya je. Lupa bawak balik camera, ingat dalam hati je la majlis tu. We had to go back on Saturday nite as Zharif has to go to school on Sunday. Prrgghh... sabar je la dengan cuti weekend yang tak sama waktu ni. Tension jugak. Nak buek camno, cari makan kan. Lepas balik tu memang la terasa boring yang amat2 lah.. Terkadang rindu yang amat ke kenkawan kat Vietnam. Susah senang tanggung bersama, 10 tahun beb.. macam kelorga sendiri dah depa tu.. He he, boring giler nanti, saya nak kacau Maklang la pulak.. kesian pulak dia keje..
TOYOL pulak dah..!!!

Semalam pagi tiba2 rasa seghiau darah, naik bulu roma tiba2 masa dok basuh pinggan. Eiikk, apasal lak ni?? Makin lama makin rasa. Ni tak leh jadi ni. Terus talipon Cik Pah, kawan/jiran yg kenal baik dari Vietnam dulu. Dia dah balik 2+ tahuh. Citer kat dia, rasa seram sejuk. Pastu dia citer pulak orang dok sembahyang hajat kat Surau RP sebab ada toyol..!!! Aiikkk, aku ni nampak je macho tapi lomah gak badan bila dengar benda yang tak sedap dengar ni. Esok nya pulak, another fren citer jugak, ustaz depa ngaji pon ada citer. Mulut ni dah tak terhenti nya lah membaca. Rumah ni besar sangat untuk kami berempat. Nak panggil sorang2 kalu jauh, memang macam tarzan lah jeritnya. Nasib geng2 bujang je dok sebelah ni. Today I feel much better, tak tau la ngapa jadi camni.

TAGGED by Kak Lady..
To list out 5 of my favourite links..
Then tag 5 more people to share their links.
They can be business links, favourite sites, affiliate links, whatever you want.
At the end of the tag, we would be able to share good link from others.

RULES:
1. Must be clean, no X-rated sites.
2. Only 5 links.
3. Must tell 5 people.
4. A link back to the person who tagged you.
5. An active link.

So, here we go.. (banyak lagi bebenornya...)

1. Recipe Centre ~ he he.. having fun by looking at all the recipes & pictures.. drooling lol..!!
2. Download Lagu ~ apo layi kojo den... dah takdo kojo lain la ni..
3. World Map ~ tengok Bumi via satellite.. tak dapat jadi Angkasawanita kan..
4. Trip Advisor ~ tengok tempat2 menarik ciptaan Ilahi.. ada rezeki sampai, takde rezeki kita tengok je la kat site tu je la..
5. Asia Rooms ~ sesaja melihat list2 hotel/motel baru & lama kat seantaro dunia.. reliable.. kami memang selalu book hotel/motel kat sini je.. very very ok la so far..

WARNING !!!!
Macam kata Kak Lady, tagging ni tak de langsung paksaan, ada masa & rasa, boleh la buat....
He he... saya nak tag (kot dah kena tu takpa la..)

1. Qistina
2. Zlaa
3. Lollies
4. Azie
5. Zakiah
Just for fun, takde lain.. Boring jugak ni..

Wednesday, February 6, 2008

ME & MY TOOLS + BESTFRENS..

Ahaks.. been bloghopping too much sampai lupa nak update blog sendiri. He he.. plus minus busy cleaning & keeping this old house tidy & clean la. Now I'm the driver, nanny, cleaner, cook, tutor dan seangkatan dengannya.. Now things are much better as I've planned the house chores, roughly 3 times a week to vacuum & mop the floor. Aiyaaa.. here the house so nice one though so old oredi, coz the beach ada belakang sana laa but..., u know waaattt, the habuk2 all come inside if I open the sliding door seluas2 nya hati.. coz the jalanraya besar tu ada kat depan tu pulak dah.. Lori, truck, sumer jenis kenderaan menderum situ, dan jugak soping mall yang semanjang tergendala tu belom siap2.. mengizinkan habuk2 datang tanpa diundang lol...!!!

LUX/ELECTROLUX Cordless vacuum cleaner...
recommended, charge je la selalu, then vacuum je
ikut bahagian2 rumah yang telah dirancang..
memang power jgk tapi tak lama sebab bateri habis,
compare to yang pakai plug tu..
tapi leceh yang tu sebab kena tukar plug selalu..!!

Scrapper cermin ni.. Saya kurang suka bilik air basah memanjang,
so saya guna ini untuk scrap air yg bertakung kat lantai
yang tak pernah rata tu, lepas sumer dah mandi & pi sekolah/keje..
Wallaa, siang hari memang bilik air kering sentiasa..

Sabun mandi putih (apa2 jenis)..
Untuk baju sekolah putih & baju keje (koporat) hubby..
Sememangnya sabun ini power untuk apa jua kesan kotoran,
disental pada kotoran, dibiar sebentar sebelum digonyoh2..
pastu campak dalam washing machine je..

Saya paling tak suka menggosok baju..!!!!
Got this in Vietnam (macam kat department store tu)..
sangkut baju/seluar pada hanger & steam je la..
Sonang sungguh keje den..!!

Dapur belom ada..
baru perasan ada this "steamboat" electric pot,
very useful.. can fry, boil etc..
(another periuk of laicikang tu maklang..)

Dah penat keje, lepak & sejok2 kan diri dgn si "dia" tu..
ada la sebiji je aircond kat rumah ni.
Will see how.. no request yet to add more...
as the weather here quite windy at the moment
(wet & rainy still..)


My bestfren la ni.. tukang urut, available 24hrs..