Thursday, December 18, 2008

A YEAR AGO..

Kawan saya selalu kata, cuti sekolah especially hujung tahun, Kerteh memang sunyi gila. Dalam hati kata, he he takpe, kami akan cuti jugak kejap2, takde la terperuk kat Kerteh ni. Kuang kuang kuang... nasi jadi bubur. Cuti dibekukan untuk sementara. Huwaaa.. nangis keluar air sirap pun, takde boleh cuti pun. Hasrat jiwa nak lepak dengan adik2 & cousin2 & kenkawan & ''sopping2'' Mega Sales kat KL, tapi hancus. Dalam mimpi je la.. Dalam pada hati sedih meruntun ni, tatkala hujan kenkadang lebat, kenkadang renyai, kenkadang tempias2 je.. teringat setahun yang lalu di Vietnam, di waktu ini kami sedang ''bercuti2'' explore Vietnam sebelum kami pulang ke Malaysia untuk selamanya.. setelah 10 tahun bermukim di Vietnam.. sedih ada, pilu pun ada..
*************
HANOI, ibu negara Vietnam..

Di Chu Tich Ho Chi Minh Hanoi, nun di utara hanya bersempadan negara China..
*************
HALONG BAY...

Di Gua ---- (tak ingat) di Halong Bay, antara gua yang dikelasifikasikan sebagai khazanah dunia, dibawah pengawasan UN..

Bot kami ke Halong Bay..

Berkayak di Halong Bay..

*********
SAPA, VIETNAM... bandar di kawasan pergunungan nun dia Utara Vietnam. Antara kawasan pelancungan yang popular.. sejuk gila sebab hujung tahun. Ada kala turun salji jugak tau..

Dalam train Hanoi to Sapa..

View sebelum kami visit perkampungan tradisional orang bukit di Sapa..

View dari cafe di Hotel Sapa..

Di atas Gunung ---- di Sapa, (tak ingat eh, pelik bebenor namanya).. tak kose nak sampai ke puncak, gila bengkok kepala lutut nanti.. tapi cantik gila view dia.. takde la jalan/hiking pun, itu motor punya sewa la... pit stop makan Kitkat kat waterfall tu je.. mana pulak gambar waterfall tu.. lost in space kot..

Barangan kraf kurang lebih sama dengan Ho Chi Minh/Saigon..

Cabin di keretapi dari Sapa ke Hanoi..

Di antara restoran halal di Hanoi..

*******************
PHU QUOC ISLAND.. antara pulau tercantik di Vietnam.. terbang ke Phu Quoc selepas solat Raya Haji 2007..


Pheww... kecik bebenor aircraft nya.. seghiau darah..

Cantik sangat pemandangan di waktu pagi, dalam perjalanan ke pulau2 kecik untuk ber-snorkeling & ber-scuba diving..

Hantu2 air..

Marsha yang paling susah nak naik bot, hantu air tu..


Ini lah takdir, terjumpa classmate Marsha, Maxim & family di Phu Quoc Airport.. tinggal kenangan.. tinggal lah memori kesemuanya..

15 comments:

Kak Elle said...

mulan kira2 dah puas berjalan ye? sana sini dah pergi cuma kita aje tak sampai2...lain kali ajak lah...hehe

Neeza Shahril said...

seronok jalan2 tempat orang.. tempat kita memang banyak lagi neeza tak pergi tapi senang aje nak pergi sebab tak payah passport bagai..
kenangan kat tempat orang memang priceless.. dengan berjalan keluar aje kita boleh faham dengan masyarakat berbilang bangsa dan budaya kan..

cikMilah said...

bertuah mulan dpt explore tempat-tmpt unik kat vietnam..tak pa, peram sat sementara waktu, nanti terbang lagi...

aNIe said...

Mulan...orang kata tempat jatuh lagi dikenang...inikan pula dah 10 tahun kat sana...pasti banyak kenangan...bertuah Mulan dpt menimba pengalaman hidup di negara orang...

ZLAA said...

Cantiknya tempat-tempat dia.

arsaili said...

salam..suka sungguh tengok gambar dalam keretapi tu...cam best jer bole tido2 kat dalam keretapi

maklang said...

jom datang jalan ke rumah maklang!

Ajzie said...

cantik... suka boat di Halong Bay tuh. Nmpk bestt

goboklama said...

laaaaa,pegi la sebagai pelancong lak,bukannya jauh,dekat aje tu,heheh...

Cat Cat said...

Mulan,
Bestkan gi jalan2 kat Hanoi... Ini ke Sapa tu naik train - jauh sangat ke..??? Siap ada tempat tidur lak tu... :)

MULAN said...

kak elle: kesian kak elle.. short notice kena tukar la kak elle..

***********

neeza: kami ingat nak jalan n9 & jb christmas ni tp tak leh la pulak.. jalan kat mana2 pun memang seronok sebab dapat tengok tempat orang kan..

***********

cikmilah: tu pun nasib baik sempat sebab short notice kena pindah. alhamdulillah semua nya dipermudahkan..

***********

kak anie: alhamdulillah.. dapat timba pengalaman kat sana tapi kat malaysia lagi seronok..

***********

zlaa: cantik tapi vietnam ni tempat yang tak senang untuk diterokai. food & language barrier..

**********

arssili: oh lupa nak citer.. trip to/from sapa tu 10-12 jam & kami saja amik train malam.. sejuk & kasi anak2 try jugak.. enjoy gila depa..

**********

maklang: maklang keje.. nak pi petang segan sbb ada paklang.. he he.. btw thanx a lot semalam..

**********

azie: halong bay memang antara attraction yg utama di vietnam.. memang cantik..

**********

qist: he he.. insyA kami akan pulang ke kampung every year kot.. he he..

**********

cat cat: sapa-hanoi by train, 10-12 hours. nak rasa tido kat cabin train tu.. kids had lots of fun..

ADleez said...

kak mulan blh tak jd turist guide kami klu kami nak gi jln2 kt vietnam??

MULAN said...

adleez: boleh aje jd tourist guide tu tapi kena sponsor saya satu family la kalau pi sana.. he he sebab dah menetap kat kerteh ni kan..

virtual tour guide ok je, anytime anyday insyA..

Raudhah HQ said...

Kak, you've been tagged. Go to my blog to see how it goes yek...muah muah muah...selamat menyambut awal muharram.

Anonymous said...

ASSLAMMUALAIKUM !
TAWARAN ISTIMEWA UNTUK SEMUA ORANG DATANG KE TOUR MINAH DARI 20 JUNE HINGGA 31 JULY 2010
http://wwwsinamalaysia-sina.blogspot.com/