Wednesday, November 12, 2008

MURAH REZEKI...

Minggu ni memang murah rezeki. Jemputan "Better Late Than Never" Open House Hari Raya, Majlis Solat Hajat (untuk anak2 nak periksa), Farewell & Birthday Party dari pagi sampai malam. Makan sokmo2. Best gila. Ya tak ya, lupa nak citer. Saya pun buat "Open House" 2 minggu lepas, 29 Syawal. Last minute la tu. Sebab kuih raya tak bukak lagi, belum diusik lagi, berbotol2 banyak nya. Lagipun hubby dah sound tak ada masa nak jemput famili, saya pun buat untuk ladies je.
*****
Sorry ya Maklang. Tak sempat nak call sebab takut Maklang busy keje. Kelam kelabut jugak tapi masak je la apa yang ada. Yang sakan tension, Rendang Ayam masin gila. Lupa sebab pakai garam Malaysia. FYI, garam Vietnam kurang sangat masinnya, gula Vietnam sangat kurang rasa manisnya. Kena taruk lebih. So bila balik sini, otak ni belum register sepenuhnya untuk berhati-hati sewaktu menggunakan garam & gula di sini. Prrgghh... habis rendang ku!!! Esoknya, mintak akak cleaner belikan ayam seekor lagi. Kena repair la. Alhamdulillah OK la sikit but still masin!!

Cubaan pertama saya, Carrot Cake.. OK kot..


Ni lah ber-balang2 kuih raya..

Kek Lapis Prune & Ketupat, cenderahati dari kenkawan..

Tart Nenas je saya buat... Sarang Semut, kawan baik saya, As kasi.. sedap gila..

Chicken Pie, kawan bawak.. sedap..!! Popia Vietnam (Cha Gio) saya buat instant, kerepot habis. Nasib baik orang nak makan.. buruk betol rupa popia tu. Lemang tu semesti nya Lemang Yang Tersohor gitu, LEMANG KIJAL.. dengan Rendang Ayam Semasin Merindu.. (rindu kat Vietnam)..
p/s : Semua gambar adalah ehsan Kak Liza.. dah mintak izin tapi dia belum jawab la.. Kot dia tak bagi, saya kena delete semua gambar lepas ni.. Saya yang sengal sokmo2 lupa nak snap photo.. Eiiyyy..!!! Geram betol..!!! THANX KAK LIZA...

20 comments:

arsaili said...

salam..org kata kalau terlebih masih letak kentang yg dipotong 4 atau 6... masak sekali ngan lauk yg semasin merindu tuh...ekekeke. Nanti kentang tu absorb garam tu...logic la gak...kaedah science ehehe

Cat Cat said...

Mulan,
Amboi, banyaknya kuih raya... Tak habis makan kalo, sini kasik FedEx mari... Hehe!

Pondok Al Imran said...

Salam, sedapnya carrot cake, kalau nak order, boleh ke...

Mama Rock said...

tak payah tunggu ada occassion, bila nak bermakan-makan reramai tu paln aje lah - panggil le high tea instead of open house :)

ummi365 said...

eh sedapnya.. ummi tenguk jelah kan.. bukan boleh makan pun nanti cholesterol naik..

maklang said...

kecik ati....:(

sya said...

Kak sya kalau dah masak terlebih masin kak sya akan masukkan potongan kentang InsyaAllah jadi kurang masinnya

Neeza Shahril said...

sedapnya!!! tak nampak masin pun rendang tu hehee.. apa la punya statement kan..

murah rezeki sebab mulan pun rajin memberi.. alhamdulillah...

tulipurple said...

uiyooo..mmg nampak the very the meriah.sakan ler tetamu menjamu selera ek!
sis..berkenan ler ngan 3-tier serving stand tu...leh letak pinggan senirik ek?mana beli ..hehe nak gak lah,bley jimat space utk meja sy yg seciput ni.

aNIe said...

Mulan...makanan nampak sedap...ayam pun nampak menyelerakan...sebab tak rasa...hahahah...

Kuih raya tu mulan buat sendiri ke...akak ni...buat 2 jenis je...sebab malas...nanti buat penat2 diorang makan sikit je

ADleez said...

slm kak...
lame tul x menyinggah...wah222..sdpnye juadah open house tu...tart nenas akak tu menawan kalbu btl... blk tu hr x berkesempatan nak jumpe akak...so kt jumpe di laman sawang la yerk...

Kak Elle said...

kenapa tak panggil saya hari tu?...

masin gila ye ... betul mulan sebab tu saya suka stick to one brand kekadang kalau tukar brand ada yg tak berapa masin atau masin sekali...

wah budak2 kat rumah tak makan kuih raya ke?

cikdinz said...

dah habeh raya pun ada gak lagi majlis...hehehe...

silversarina said...

salam,

sedap nama rendang tu :)

terliur tengok tart gulung mulan tu, ada lagi ke ????

simah said...

kek lapis tu mengancam!!

ehem... dok makan makan sangat ni.. dah berapa kilo dah naik?? wink*...

memang bab makan dan makanan ni orang mesia memang hebat kan??

bila la yek nak boleh makan masakan mulan ni? dulu balik mesia tak sempat nak detour pi sana...

sori la yea lama dah tak menjenguk... insyaAllah tak malas dan tak sesibuk dah kot lepas ni... :0)

MULAN said...

arsaili: camno rendang nak masuk ubi, boleh kaa... tq for the tips, can try next time..

cat cat: buat sikit je, ada kawan bawak, ada kuih saya yang dah nak expired pun..!!!

kak na: nak order carrot cake? boleh jugak try bisnes carrot cake ni.. he he..

mamarock: betol jugak tu..

ummi: once a while boleh la kan.. saya pun kolestrol ada sikit atas naik..

maklang: jgn gitu..!!! kita ada special utk maklang la..

kak sya: tu la next time nak try campak ubi kalau termasin..

neeza: masin betol tau rendang tu asalnya. eiikk.. suspen gila..!!

tulip: 3 tier tu beli kat vietnam.. nyesal tak beli banyak, boleh lelong murah2.. he he..

kak anie: kuih tu tart nenas je saya buat. ada kawan bagi jgk, yg beli semua dah nak expired.. ha ha..

adleez: sorry ya adleez, tak dapat pi open house hari tu. kita jumpa lain kali ya, sementara tu jumpa sini dulu..

kak elle: sorry kak elle, last minute plan ni.. datang la sini. kita bikin party..!!

cikdin: tu la, lepas syawal baru rancak ber-jamuan..

kak rina: jem nenas ada sikit lagi. nanti saya paksa diri utk buat & cuba simpan utk kak rina.. (kena sorok takut disental oleh zharif)..

simah: he he, nampak je sedap tapi entah apa la rasanya. aahh malas nak control selera. nanti sakit, nyesal pulak. ha ha..

kek lapis tu semua cenderahati dari kawan..

Raudhah HQ said...

Kak...i suka blog u lah...colour colour gitu...org dari kontan ni memang artistik lah..ahaks!!! tks for your comments on my blog. kids cute kan? anak hang kecik lagi boleh nak monteng monteng, anak anak den dah bosar....nanti form 4 sorang form 3 sorang ....adussss....poning kopalo den....sorang tu dah pandai pandai mesej mesej lak dgn a son of a family friend lak tu on facebook...hmmm...nak kena pantau nih....

KAMATO said...

sedap, sedap, sedap.... geram tenguk

MULAN said...

raudhah: ish ish.. pi kat pyzam.com tu je, then copy/paste. sonang keje.. bila nak mai kerteh ni?

kamato: ropa je ok..

my_life said...

kalo ada tat nenas tu.....mintak sikit....favourite kuih tu...huhu