Thursday, November 20, 2008

MONSOON...

Yes, it's been raining since we arrived from KL yesterday evening. Pi 2 hari je, hubby ada workshop @ Equatorial Bangi. Oh lama nya menunggu monsun ni, deraian hujan ni. Monsoon Cup di Pulau Duyung pun akan berlangsung tak lama lagi. Ni gambaran tak tipu di belakang rumah, tayar2 tu tak bergerak la musim hujan ni..

Wet, wet, wet.... syok nya.. sejooookkkkk.. ni depan rumah.. basah pun basah lah. Seronok musim hujan...

Musim hujan ni, walau di mana saya berada, supply kopi/coffee/cafe, sudah semestinya siap. Coffee dari Vietnam pun cukup supply untuk 2 bulan lagi kot. Best nya.. esok lusa kena pi cari "biskut mayat" or biskut kering. Untuk "gu" (together forever) kan dengan kopi2 tersebut..
Tak tau apa nak masak untuk dinner, rebus je la pasta ni. Nak buat baked pasta style lasagna ke, nak goreng dengan mushroom/cream/cheese ke, nak makan dengan sup ke.. tak tau la nasib dia nanti. Tapi pasta ini akan terkorban jua malam nanti..

Sementara menunggu pasta siap direbus, terrrrr-rajin la pulak buat brownies.. bahan2 ada, ok la. Teringat kenkawan di Vietnam, teringat sessi2 potluck/chit chat kami, teringat Jojo, kawan dari Philipines. Ni resipi turun temurun keluarga dia nun di Canada.. Panas lagi, tak boleh makan tapi perut dah gggrrrr...

19 comments:

nurazzah8 said...

salam Mulan,
bagi akak resepi brownies tu boleh tak... emel pd nurazzah8@yahoo.com

terliur tgk brownies tu... tringat Asma' anak akak yg kat Jordan tu suka makan Brownies

D said...

heeeeee... best musim hujan!!! lurve lurve the smell, the low temperature (yelah, tak la bahang sangat kat malaysia tu), the malas feeling, and the thought of tak payah siram pokok! LOL.

Ummi365 said...

amboi banyaknya kopi.. macam2 ada tu.. hujan2 ni sedap tidur bawah comforter.. uhh sungguh nyaman

ajzie said...

wahhhh rajin betul memasak..

Musim hujan eik disana.... sini ptg aje hujan.. pagi cerah..

manlaksam said...

Mulan,
Pak Man tumpang baca saja.Tak apa kan.Kalau hari hujan macam sekarang ni, kambing Pak Man tak berapa gembira.Silap-silap boleh kembung perut.
Maaf, lari tajuk sikit.....

Just me...Naz said...

Salam Mulan,
my first visit...
reading your blog makes me feel like humming...kenapa ya?!! :)

Kak Elle said...

mulan nak sikit brownies tu bolih?..musim hujan ni mmg syiok tido...

silversarina said...

HUjan tiba akak jadi risau takut banjir... suka lanskap kat rantau, dari dulu sampai sekarang masih terjaga rapi .

Brownies faveret maya tu, lama I tak buat sampai dah lupa resipi :)

Neeza Shahril said...

jeles nih.. rajin sungguh masak.. neeza beli shell pasta dah berkurun tapi tak masak2 pun lagi..takde idea nak masak apa..

brownies is one of my favorite dessert tau.. nak cikit buleh dok?? hehee...

ADleez said...

wow...its monsoon comin'! klu kt kpg sy ni dh banjir kot...huhu..tgk brt je la...dh msk th ke-2 x dpt berpesta banjir... best plk tgk pasta tu...kek tu pun bt mate sy jd terang benderang...heheh

zino said...

bila dah hari hari hujan aktiviti luar rumah kurang le kan..

aktivitu makan makan boleh le di lebihkan hehe

MULAN said...

kak azzah: dah email, tapi tak tau la rasa sbb brownies ni tak akan naik cantik macam kek kan. tak jadi pun kira jadi brownies tu..

**********

D: yeah, i looove the smell & temperature too.. syok syok.. been waiting for months..

**********

kak ummi: saya memang hantu kopi.. hehe..

**********

azie: tak de la rajin tp terpaksa sbb lapar musim hujan ni. nak keluar malas..

**********

pakman: ya betol, kesian kambing2 & lembu2 kat kemasik/kerteh ni. sure tak keluar punya..

**********

naz: salam.. thanx for dropping by.. he he.. datang lagi yek..

**********

kak elle: mai la sini. memang syok tido hujan2 ni..

**********

kak rina: ada jugak rasa takut nak banjir, kesian pada depa yg selalu rumah & kawasan naik air esp pantai timur ni.. lama tak tengok banjir..

**********

neeza: he he.. dah lapar terpaksa la masak. nak beli pun limited edition sini. malas pun ya sbb hujan.. jauh nya nak hantar brownies.. sana lagi sedap kot..

**********

adleez: kampung kami kat tepi sungai pahang dulu pun selalu banjir. atok dah pindah kuantan, takde lagi nak main air banjir.

**********

zino: he he.. nampak gaya, tak timbang berat la saya musim hujan ni. non stop je masuk ni..

zany said...

puan mulan,
nak kecek resepi brownies, nampak mengancam, tempek sini ye. tak main sorok-sorok tau.

Kak Teh said...

mulan, salam. Ingat kak teh lagi tak? Seronok nampaknya duduk di malaysia.
kalau di malaysia hujan, sini sejuk sangat.

maklang said...

maklang memang suka hujan ni, nak2 kalau hari tak kerja...melengko jelaa pepagi tu..he...he..he..

kay_leeda said...

Mulan,

Salams...I came from Naz@SERENITY NOW! Wah...best nyer bila jenguk ke mari got brownies. Yummsss...

You were in Vietnam? Was in Hanoi last April. Loved the shopping there, but the traffic was something else.

Enjoy your week ahead :)

oldtown~Smell the Roses said...

tak suka hujan, sebab baju di ampaian basah. huhu...
(kecuali ada org tolong angkat!hehe)

cikdinz said...

bila akak nak kirim brownies kat saya ni....

MULAN said...

zany: boleh aje, tapi resipi dia kasi basic je. kita campak buang apa yg nak kasi sedap.. choc chips & kenkawannya..

kak teh: kaakk teehhh!!! apa tak ingatnya. saya selalu masuk kak teh tp kenkadang segan nak tinggal komen.. sini dah sejuk sikit. tak sesejuk sana.. he he..

maklang: syoooookk hujan kan maklang..

kayleeda: salam.. thanx for dropping by. yeesss, traffic in vietnam memang crazy. but i do miss vietnam so much..

oldtown: kasi taruk kain tu kat kipas la.. he he.. kering punya..

cikdinz: aisehman.. meh sini la, senang makan ramai2, maklang ada, kak rina ada.. kot dekat sgt boleh den hantar pi sana.. heeee..