Monday, November 10, 2008

KASIHAN ANAKKU..

Last week (Wednesday) after school..
Zharif : Mummy, I want to be pengawas..
Me : (Aikk apsal ni).. Why?
Zharif : I just wanna be one.
Me : You have to speak Bahasa very well..
Zharif : Yes I can..
Me : Are you sure? Very fluent Bahasa you know. You keep asking me what's the meaning of this and that. You can't even deliver messages correctly from your teachers. You have to do well in Pendidikan Islam too. You might have to Azan & lead doas before & after school..
Zharif : Yes I can, I learnt that in KAFA classes..
Me : (Hmm part ni dia memang boleh).. You have to do more. You've got to set good examples to all your frens. But one thing eh, you have to go to school very early. Which means no TV after KAFA. Is it OK? (I'm not OK with this. Later I'll be the one si kelam kabut nak siapkan dia. All this while ngam ngam soi je sampai sekolah though rumah & sekolah less than 2km.. he he he).
Zharif : Hmm never mind. I don't want to be pengawas..
Me : Fuuhhhh... legaaa..!! Kesian la pulak..

He came back with exam papers last week. I'm so happy, cudn't believe that he did quite well in the exams especially in Bahasa. Oh how can I not be kiasu one? Kids here attend tuition classes as early as 6 years old. Mostly, most of the kids here. After few arguments with hubby, I just let it go lah. Help him with homeworks & revisions, encourage him, keep telling him to do his very best, guess that's all I could do. Kot tak score, takkan nak sebat pulak. He's just 8. Yang bikin naik hangin, silly & careless mistakes. Hubby kata toksah la pikir, dah lepas. Tapi bila dia pulak tengok test papers tu, dia pulak naik hangin. He he hello... dah lepas laaa.. Apa2 pun, I'm happy with his Bahasa. Though he can't converse well, he understands the questions etc..
*****

FROM THE 1ST EVER BAHASA TEST IN JAN 2008

AND THIS TOO (which he copied 5 out of 8 sentences given in the questions). I told him to copy anything he cudnt understand in the paper/questions. Get the key words and copy..!! Great right..!!



TO THIS FINAL ONE, YEAR END EXAM RECENTLY.. not bad huh..? He did great..!!! Well done son..!!



Kudos to the teachers especially her class teacher (Bahasa also).. very helpful & dedicated. Thank you so much.. Cikgu Tuan Sharifah Rohani..

14 comments:

cikdinz said...

namapak nya mak kena ajar bahasa melayu betul-betul lah ye...

Kak Elle said...

mulan kali nak tak pukul ayam sampai mati ek?...hehe

tahniah a step fwd better result next year dapat jadi pengawas...

sya said...

Alhamdullilah result better compared to the previous one kan? Tahun depan lebih baik lagik

silversarina said...

Syabas buat Zharif , kanak2 cepat je dapat faham apa yang diajar dengan bantuan guru dan persekitaran InsyaAllah dia akan terus lebih cemerlang.

Bila dapat kita dating kat MM ???

Ajzie said...

Tahniah to Zharif...

pB said...

alhamdulillah


lama lama mesti OK nyer

Pondok Al Imran said...

Salam, nampaknya this time, BM Afiq pulak yg teruk kali ni, sampai Cikgu punya remarks, merosot dari penggal yg lepas, dlm kelas, they all pun dapat nombor pun selang satu je

~akuni~ said...

Memandangkan saya bukan parent yg kaisu, pada saya result tu dah excellence dah... dapat A @ B tu dah ok dah...

Anak2 saya pun tak pernah pergi tuition...

Neeza Shahril said...

entry ni buatkan neeza terfikir... anak2 neeza nanti camana lah pulak kan.. ada sorang kawan kat sini, everytime balik malaysia, dia hantar anak dia tuition Bahasa Malaysia.. kalau cuti lama boleh la kan.. kalau setakat 2 3 minggu... sibuk berjalan balik kampung.. bila la nak hantar tuition nya...

zany said...

habis lah mati anak ayam acik kalau zharif datang rumah, hiks....tersenarai nilai murni tu.

Bagus dah improve, kira cepat juga tu kan.

MULAN said...

cikdinz: mak nya tengah sama2 belajar ni..

kak elle: ho ho.. now dah pandai sikit..

kak sya: alhamdulillah.. kena ikhtiar lebih lagi..

kak rina: budak2 cepat dapat insyaAllah.. kalau nak datang calling2 ya.. giant tak bukak kot.. geram saya..

azie: tq tq..

pd: alhamdulillah.. dia makin paham..

kak na: dia takut turun kelas, tu yang latih bertubi2 ni..

akuni: saya pun tak kisah, janji dia paham & alhamdulillah ada peningkatan..

neeza: dont worry la neeza, budak2 cepat dapat.. masa di vietnam dulu, saya belikan buku tahun 1. kasi dia tengok & buat sikit2..

zany: he he.. sekarang dia dah paham banyak.. alhamdulillah..

Raudhah HQ said...

Wahhh...so ceria your blog. I loike..good for your son to do well. I personally think there's too much emphasis on exams lah, I miss education overseas yang tak emphasise sangat on exams. More on the overall performance of the child, be it communication skills, personal relations skills things like that...oh well, dah di Malaysia ni apa nak buat eh, kenala ikut the Msia education system...All we parents can do is support the child and tell them that they're doing the best they can.

Take care...muah muah muah...

RozIlah Kamarudin ImOlie said...

Mulan,
Cikgu Sharifah tu used to be my son's teacher... SHE IS GREAT...

My son was also terrible at BM. He said ayam kunyah at 8 years old...

Now he is 13, and i think he is doing fine..

A Mum Of Three Mohd said...

Well Done! Lama kelamaan pasti akan bertambah baik. Keep up the good work!