Monday, September 1, 2008

SALAM RAMADHAN

Alhamdulillah.. mak telah selamat bertolak ke Tanah Suci untuk mengerjakan ibadat Umrah pagi Sabtu. Raya ke 6 baru balik. Dan saya juga telah selamat mengerjakan rumah Mak... spring cleaning!!!! Kalau dia ada, pasti kami gaduh besar. Dia dok simpan segala2 yang tak pakai. Nak buang sayang katanya. Tapi kot tak nak pakai, baik panjangkan pahala, sedekah ke orang lain. Nak sedekah tak leh la yang dah buruk2 kan!! Kot yang lama tapi elok, baik le kita sedekah. He he he.. dia dah kasi green light, tapi saya pasti dia sure ketar kaki takut saya lelong banyak barang kat rumah tu. Alaaa.. kita tau la mana yang nak kena buang/sedekah.. Gue waras lagi bu..

Ni lah dia.. kerja 2 hari 2 malam, sampai lepas sahur pagi tadi pun saya vacuum + mop rumah tu, tingkat atas & bawah. Lembik kaki tangan. 9 pg hantar hubby pi Kuantan Airport, nak fly pi Bangkok seminggu. Puasa la dia kat sana. Harapnya dapat la dia puasa mata sekali.. kuang, kuang, kuang.. Lepas tu, terus drive balik Kerteh. Zharif sekolah petang. Marsha masih cuti, Summer Break lagi. Ha ha.. balik sekolah, Zharif nak nangis.. "Mum, I dont think I can survive." Hah??? Survive apa. "I'm thirsty, I feel like dying." Ho ho ho.. lagi satu jam nak ooii...!!! Balik dari sekolah, saya suruh dia mandi & tido.. Alhamdulillah lepas sehari dia puasa. Last year kami terkejut betul, dia dapat puasa habis sebulan di Vietnam. Though kenkawan lain makan minum depan mata, dia begitu gagah bersama teman baik, Edward Rahman berpuasa sebulan. Sewaktu 6 tahun, kami minta dia puasa, tapi seawal jam 8 pagi, dia dah buat drama.. "I will die, I will die.." sebab tengok Marsha togok susu sebotol.. Heh.. sehari pun tak puasa.. takpe la, kecik lagi..

Tadi pi Pasar Ramadhan, memang saya malas & penat nak masak. Alahai untuk saya & 2 kids ni, not worth cooking & cleaning the whole kitchen. Nafsu.. nafsu.. ni lah hasilnya. Semua langsai kecuali taufufa & kuih Lompat Tikam. To be continued hari esok la. Nampak pulak akak sorang ni, dengan camera besor pi Pasar Ramadhan. Tak lain tak bukan la tu, Kak Liza sorang diri je nampaknya..

Yey yey yey... kawan baik saya di sini, As, kasi lauk Ikan Kembung Taucu. Disimpan untuk sahur. Yum yumm.. saya tak pernah masak taucu sebab hubby tak makan, tapi saya suka..

16 comments:

zany said...

salam ramadan, ish, ish...kena tutup matalah siang2 hari ni, kan tak leh survive sampai petang nihhh.

ADleez said...

slm kak mulam...

byknye juadah...tp klu leez ade kt masia pun...mmg psr ramadhan la tpt wajib...jarang msk...ye la. mkn sorg...ank kecik lg...suami plk night shift... tp kt cni rajin ke mls ke..ttp kene msk sdr...hhhu..nak balik...kiur nak beli air tebu kt psr ramadhan...

goboklama said...

eyyy,sedapnyer kembung taucu tu. Tahun ni spt juga tahun2 yg lalu, sy tak pergi pasar Ramadhan. Bukan sbb nk brjimat tapi selalunya, apa yg kita beli tak menepati piawaian sendiri, seringkali rasanya mendukacitakan,chewah ayat! Beli kuih pun setakat onde2 jer, itupun lepas cuba beli kat 3/4 tempat.

sya said...

Puasa2 ni sana sini tenguk gambar makanan.. aduh godaan demi godaaan

ZLAA said...

Puasa ni kalau suami tak ada memang tahap malasnya berganda kan? Kalau I pun, gerenti semuanya beli. Funny juga bila you cerita pasal akak dengan kamera besor. Lately ni makin ramai wartawan tak bertauliah..Tumbuh bak cendawan lepas hujan. Hi..hi..

Kak Elle said...

mulan nanti dtg sini tolong saya mengemas pulak ye?...hehehe

I jarang beli makanan kat bazaar ramadhan ni pernah beli kuih muih tapi tak elok betul rasa nya tapi bukan semua.Lauk pauk tu ok esp yg di masak di situ sebab fresh lagi kalau yg dah masak seawal pagi kekadang basi juga akhir nya.

Ni posa sorang2 ala kadar aje mkn recycle pun bolih:)

maklang said...

sampai ati As..tak kasi kat maklang pun eh...

MULAN said...

zany: ya betol tu..


adleez: he he.. ini kali pertama saya berpuasa di tanah air setelah 10 di Vietnam.. yey yey.. pasar Ramadhan!!

qist: saya pun suka onde2..

kak sya: sebab kuih muih bulan puasa jarang ada pada masa lain kan..

zlaa: betol.. takde hubby cincai2 je tapi kena ikut selera anak..

kak elle: kalau dekat, boleh aje saya tolong. kami pun makan yg recycle. so far sikit2 saja recycle tu..

maklang: he he, jauhnya rumah maklang.. nanti ya..insyaAllah ada la tu nanti..

Neeza Shahril said...

kalau neeza kat malaysia kan mulan, husband out station, neeza pun beli gak.. tanya aje budak2 nak makan apa.. senang sangat..
kat sini camanalah nak buat gitu huhuuuuu!!

Ummi said...

kelakar ummi tenguk gambar tu.. harap2 kita dah tua taklah macam tu ya.. dah jadi enemy dah t...k dia hehehe

oldtown~Smell the Roses said...

Heheh...byk betul kuih tuh!Pas kat sini skit...

NORABELLA said...

Mulan, saya tak suka ikan masak taucu tetapi my hubby suka sangat..terbalik eh kita!

silversarina said...

salam ramadan buat semua,

sian kat zharif tapi memang dia tu jenis kuat semangat nampaknya.

masak tauchu memang tak pernah sebab tu anak2 taktau makan , akak dulu2 je makan sebab mak masak.

MULAN said...

neeza: betol kan.. senang aje nak masak/beli kalau hubby x de..

ummi: he he.. rasanya saya camtu tua nanti.. kot ada umur lagi..

old town: meh sini, kita kasi sikit.. he he..

kak nora: lama betol tak makan taucu, seronok dapat.. sedap tauuu.. try la..

kak rina: alhamdulillah.. zharif tak tinggal lagi though demam/batuk.. senang je sebenornya masak taucu tu kan. antara malas or takk.. he he..

ADIEJIN said...

Mulan Mulin Mulun.. posa ni tak masak lauk Vietnam ker ?

MULAN said...

ya.. hari ni buat kuih vietnam..