Wednesday, September 24, 2008

LEFTOVERS & A TRAGIC DEATH

Ni lah dia.. kalau dah rajin sangat masak. Pastu tak abis makan.. Dah budget dah, sikit2 sorang. Maybe dah hujung2 Ramadhan, perut masing2 memang dah kecut kot. Sape nak kejekan semua leftovers ni???? Bila pi Pasar Ramadhan, tau pulak beli kuih 2-3 ketul je, beli utk 3pax je. Bila buat kuih, seloyang jadinya, masak lauk etc seperiuk jadinya. Dah hantar kat kenkawan dekat2 ni. Tapi tak jugak abis.. Kucing2 orang pun takde visit pun rumah ni.. Mai la, banyak makanan lebih ni..!!!

Received this email a while ago.. from a friend in Vietnam..

Dear friends,

I am writing to those of you (no more in Vietnam) who knows Dr Thanh Hai. Yesterday afternoon I recieved a sms from Dr Hai's sister that Dr Hai passed away. Tony and I and Susi went to pay our last respect at his father's house this morning. Dr Hai committed suicide by overdose of drugs. On Sunday, I have it in my heart to call Dr Hai to come to Michelle's birthday party but somehow many things came in my way and I did not managed to do so. Apparently that was the evening he decided to take his life.

He took his parents and kids to eat lunch and went for a game of tennis and then went home to his parents apartment upstairs their hospital building. He then took the medicine and went to sleep. His son wanted to call him for something but he could not wake up. They found the medicine bottle near him and rushed him to the hospital but could not rescue him. He probably was in coma by then. He is a doctor and he knows how to do it that no one can help him anymore. It is so sad indeed. He is such a good friend and a good doctor.

Also this month end is the time he has to go to court to sign his final divorce documents and he cannot take it I think . So decided to end his misery by taking his life to solve all problems. Tomorrow (25th) morning 6am is the funeral. Everyone was shocked to hear of this action he took. We lost our family doctor too. Cannot find someone like him again. The saddest thing is, Dr Hai has touched and saved many lifes I am sure, but no one could save his !!. Let's give him one minute of silence to remember him and his good works.

Regards, Irene..

Dr. Thanh Hai (Paeditrician @ AEA/SOS International Clinic
di Ho Chi Minh City, Vietnam)..
menjaga/merawat anak2 saya selama2 nya kami di Vietnam..

18 comments:

simah n family said...

alahai sedihnya...condolences to the doc's family...

what a sad thing to happen to a nice person...(as vouched by ur friend)..

mulan sayang... lain kali tak payah masak.....beliii ja sepanjang bulan ramadhan... that way tak yah la membazir... ehem...dalam peti sejuk tu ada tak sambal belacan...lauk ketam... sambal ayam..sambal udang dan tomyam?? dan..perhaps..kuih gula melaka?? hehehehe

semepena bulan yg mulia ni.. kami sekeluarga ingin mengucapkan salam aidilfitri utk mulan sekeluarga... maaf zahir dan batin.. insyaAllah one day kita dapat jumpa :0)

Ummi365 said...

ehh cantiknya susun atur tupperware dalam fridge tu .. i suka. hehehe cakap pasal makanan ni ummi memang masak ciput je.. just nice buat berbuka. sahur nanti apa yang adalah. kalau masak lebih untuk sahur nanti tong sampah yang makan.

condolences to your doc's family.

Neeza Shahril said...

nak tupperware 1!! neeza kalau simpan food, semua letak dalam mangkuk kaca supaya senang nak masuk microwave (malas sungguh la tuuuu hehee).

condolences to the doctor's family.. tengok kan position dia, tak sangka pulak dia nak end life macam tu.. anyway, melayu pun lately ada yang buat cam tu jugak kan.. talking about iman...
Nauzubillah...

Pp said...

:-) mulan...

very organized ...very neat!!
jika dekat tu boleh la jugak kami datang for moreh...hehehe.

to the doctor...condolences to his family!
kenapa dia divorce?

errmm..divorce memang boleh trauma.
jauhilah penceraian - guna kan super glue dalam marriages!

aNIe said...

Mulan...menyimpan leftovers camtu yang menakutkan akak...nanti takde saper nak makan...tu sebab...akak tak bagi suami pi pasar ramadhan...makan apa yang dimasak aje...baru le abis segala lauk...masak pun untuk sekali makan je...sebab sahur selalu selera tertutup dah...

Mulan...amik e-kad kat blog akak...untuk semua teman bloggers...nak antar yang betul2 tak berkesempatan...

cikdinz said...

sedih jugak kan...

NORABELLA said...

Mulan, akak ingat nak pose tupperware...sebab akak punya tupperware collections pun gitu jugak...tak beli..tapi dapat as commission tolong jual...banyak nya leftover...

My condolence to the family of the doctor.

sya said...

Sedihnya.... Tahziah pd famili Dr. Hai. can't imagine perasaan anak mengejutkan ayahnya tapi dah tak bangun2.

fridge kita cam sama aje

Kak Elle said...

mulan same story as my good friend Dr Khoo he also overdosed himself but in his clinic during lunch break....divorce proceeding coming.His wife took all 3sons to live in Australia..he worked so hard 24 hrs a day for to give them the extra comfort but wife ran away and now wife jadi kaya raya ...

wow so neat nya fridge tu .. berapa banyak tupperware you simpan?...hehehe

my condolance to Dr Hai's family.

ADIEJIN said...

ceh...ceh...sampai hati sungguh. Suruh kiter pergi rumah dia, pastu nak jamu leftovers yang minggu lepas punya...ceh.. sakit perut nanti ah..

Tak balik Raya kat Vietnam ker..hehehe..

Queen Of The House said...

Hi Mulan ... I ingatkan my fridge dah sarat dengan leftovers, tengok-tengok yours lagi banyak!

It's sad the doctor ended his life like that .... he must have been deeply affected by the divorce.

MULAN said...

simah: memang sedih betul.. tu la dia, bila time rajin, berlebih2 pulak. time beli ok je portion nya.. eid greetings to u too..

ummi: memang masak ciput je, but maybe dah ujung puasa ni, masing2 dah tak lalu sangat..

neeza: nak jugak taruk dlm mangkuk kaca, tapi serun kalau ada masa2 depa ni cari sendiri makanan dlm fridge.

terkejut jgk ngapa dr hai amik jln senang utk solve problem dia..

pp: tu la.. jauh sgt kan.. depa ni balik terawih, moreh kat 7-11 yg baru bukak tu.. tupperware kena susun, nanti tak jumpa cari benda yg dihajatkan.. hhmm dr hai tu used to be very cheerful & happy all the time..

kak anie: masa awal2 puasa takde hal pun. dah ujung2 ni semua makan ciput2 je. tak reti nak budget, masak sikit nanti tak cukup. takkan nak masak ayam 2 ketul je..

cikdin: memang sedih..

kak nora: so far semua tupperware saya pakai.. memang worth buying..

kak sya: sedih la kak sya, lama kami kenal dia.. very helpful & kind. kot emergency, dia senang hati je keje..

kak elle: i cried last night after read the email. dia baik sangat orangnya. compare to other foreign doctors, dia memang helpful & baik sangat.

fridge tu kalau tak susun betul2, nanti tak jumpa apa nak dicari..

adiejin: eh eh.. kot sir adiejin datang kita pakat panggang ikan kering je la.. fresh punya, yg disangrai tepi laut tu.. he he..
rindu tau raya kat vietnam.. though it's just a simple celebration.. gathering memang gempak gila..

qoth: masa awal2 puasa takde pun, lately ni je. perut2 ni dah excited nak raya kot..

dr hai's wife ok orangnya, nice & soft spoken lady. tak tau la ngapa jadi camtu.. pity their 2 sons..

zino said...

lain kali hantar kat rumah jiran jiran tak ada lah berlonggok dalam peti ais tu.. nak anta kat rumah zino pun boleh hehe

KAMATO said...

condolance to Dr Hai's family

ZLAA said...

Salam Aidilfitri Mulan. Nak hantar sini sikit pun boleh.

RozIlah Kamarudin ImOlie said...

Kak Mulan, ingatkan Olie sorg aje yg penuh dgn tupperwares... Comforted jugak tgk org lain pun sama...

Kesian abt yr friends family ya...

pB said...

murah nyer nyawa

Royalshoppingarcade said...

nobody knows why people commit suicide..nak tanya dah takde..kesian anak2..
anywy...salam kenal..came from kak olie's blog.
bila la i nak ada byk tupperwear macam tu..yek?cantik sgt!