Tuesday, September 16, 2008

JEM NENAS & KL TRIP..

Laa.. baru la perasan bahawasanya saya sedang berpuasa di tanah air, setelah 10 tahun puasa di Vietnam sebelum ni. He he, memang la Bazaar Ramadhan tempat window shopping untuk bulan Ramadhan ni. Tengok je, beli sikit2 je. Mana nak dapat tengok kuih2 & segala jenis makanan yang colorful tu, kat Malaysia je ada. After 2 weeks puasa, minum air untuk iftar pun dah kenyang dah.

Yes..!!! Last week dah siapkan jem nenas untuk Tart Nenas. Tapi as always, rasanya siap menjelang Raya Aidil Adha kot. Sokmo2 camtu. Tapi harapan memang menggunung tinggi untuk siapkan sebelum Aidil Fitri ni.

2 jam, non stop mengacau beb..!! Habis otot2 lengan ni keras jadik nya. Isshhh, ada lah segumpal je dapat. 4 biji nenas besar tu. 10kg beratnya..

Khamis lepas ikut hubby pi KL, dia ada meeting hari Jumaat. Tu lah dia, agaknya stress selama ni disebabkan cuti weekend hubby dia telah dicuri sehari. Sini, weekend nya Jumaat & Sabtu. Almaklum kalau kena attend meeting hari Jumaat di KL, tak ke sehari weekend telah disapu bersih. Banyak pulak travel lately. First week puasa di Bangkok, the whole week before tu di KL. Pastu every Friday meeting di KL. Tak aci kan.. patut la saya rasa stress. Udah le dengan rutin yang sama setiap hari di Kerteh ni. Trip to KL last weekend kira best la though saya tido je kat apartment room tu. Puasa kan, mana mau pigi daa..? Dok kat Level 21, The Zon. Ini lah view nya, dari Living Area..

View dari Master Bedroom..

View dari dapur.. mana pigi itu langit biru, awan kelabu..?? Lepas ini saya rasa, penghuni2 bangunan pencakar langit ni boleh tukar2 kuih ikut tingkap je. Sebab dekat sangat.. betol tak?

22 comments:

aNIe said...

Dah lama akak tak buat tart nenas...dulu masa dgn mertua memang selalu buat...sebab favourite dia...

Abahnajwa said...

Mulannn...Aduiii sedapnya tart nenas..Lama dah tak makan tau..Kat Liverpool ni tah mana nak cekau tah..nak buatpun nenas punyalah mahal..huhuhuhu

cikMilah said...

terror la Mulan buat jem sendiri..kakcik beli jer. Sure gempaq habis tart jem buatan sendiri ni...

~akuni~ said...

Macam tu rupernya susah nak buat jem tat nenas, lepas ni kalau beli mahal pun kena terima ajer lar... saya mmg suka bangat tat nenas yang jiran kawan opis saya buat tapi... hu hu hu... tahun ni dia tak nak buat pulak... dah tak larat nak buat dah...

ZLAA said...

Tinggi-tinggi sunggu rupanya bangunan di tempat kita. Macam berlumba-lumba.

arsaili said...

salam..tart nenas my fav forever..kim skit sini kak mulan..ahahha

RozIlah Kamarudin ImOlie said...

Mulan, lama benar kat Vietnam. Ok ke? Kat kertih duduk kat mane? Akak dulu kat Jln Melor

Neeza Shahril said...

tart nenas, favorite anak-anak neeza tu. Neeza pun suka gak tapi malas nak buat.
Beli aje senang hehe.. tapi kat saudi ni tak yah lah cari tart nenas.. nenas ada la.. tapi mahal sungguh!!

Kak Elle said...

bila dah siap nanti kuih tarts tu jgn lupa hantar sikit kesini mulan:)

oh pergi KL lagi dia...saya pun selalu duduk kat zon dulu..skg dah renovate bolih tahan sikit suka sitting room and rooms dia besar.

PuteriSatu said...

salam kenal dari akak...rajin nya buat tat nenas kan...pandai lak tuh..akak belum tentula jadinye...

MULAN said...

kak lady: buat sebab suka makan.. habis sebalang sekali hadap..

abahnajwa: alaaa... ain mesti pandai nya. buat sikit utk family je la. utk makan anak beranak..

cikmilah: kakcik, jem org lain tak "kow" la.. tu sebab buat sendiri..

akuni: ya betol.. tu sebab tart nenas mahal.. tapi ada org campur tepung, tak sedap..

zlaa: tak tau apa nak jadi dengan tanah di KL tu.. habis tak nampak tanah pun.. nanti langit pun tak nampak kot..

arsaili: boleh je hantar, takut jadi powdered tart je.. macam kami kat vietnam dulu, family dok hantar kuih, yang sampai habuk2 je.. hancus semuanya..

kak olie: kami di rantau laut..

neeza: belajar kat vietnam buat tart tu, nak beli takde so kena la belajar.. buat sendiri sebab nak jam yg sedap.. he he kononnya..

kak elle: nanti jadi habuk.. sebab pecah2.. the zon ni very comfortable kan. tak suka ascot or pnb coz tak family friendly.. high class sangat tak best..

zino said...

dulu mem rajin jugak buat kueh raya ni.. tapi bila tak berkesempatan je kami pi junjuk je di TAR sana tu hehe..

sempat ke sopping masa kat KL tu..

pB said...

2 jam mengacau ... !!!
4 biji nenas .... !!!!


wahhh...
kalau pB memang tak sanggup.

baik pB beli jer


50 biji baru 18 ringgit


tak sanggup kawe weh ....

cikdinz said...

apa kes lak siap raya haji ni kak...hehehee...

Hazia said...

Bulan puasa pun sibuk ya? Banyaknya travel:)
Bestnya tart tu

MULAN said...

puterisatu: jem tu jadi la, tart nya belom tentu lagi.. he he..

zino: kat kl beli sandal anak2 je. tart tu sebab suka makan, buat je la sendiri.. tapi tak tau bila siap..

pb: tu je saya boleh, yang terap2 tu maap la, sokmo2 ada yg tinggi & rendah kuih tu nanti..

cikdinz: ha ha.. tu la kan. selalu jadi camtu, jem bikin masa puasa, tart siap masa raya haji..

hazia: ada masa2 jugak busy tu, malas pun ada.. tak tau la sedap ke tak. pakat ikut resipi je.. hope sedap.. he he..

cikdinz said...

adusss..lawak tul lah..hehee..
apa kata kirim jem tu kat saya. leh gak buat makan ngan roti.

silversarina said...

salam,

akak dulu dah rasa setiap jumaat turun KL , lepas tu terus kena tinggal sebulan sebulan, stress jugak , lama2 dah biasa. bab berpuasa di tanahair, sure mulan rindu jugak kat vietnam sebab 10 tahun, memang ada orang ingat mulan orang vietnam...kalau siap tart nenas tu untuk raya ni simpan sikit ye, kalau tak , nak kena ziarah masa aidil adha lah..hehehe.

SELAMAT HARI RAYA , MAAF ZAHIR BATIN.

sya said...

Itu yg leceh tu wat tart nenas buat inti aje berjam2.. tahun ni plan nak beli aje intinya dan buat atau mungkin tak buat langsung sbb malas

MULAN said...

cikdin: alaaa... jem nak makan dgn roti, beli kat kedai la cik din.. lenguh tangan ngacau ni..

kak rina: tu la, belum start lagi buat kuih ni..

kak sya: tart ni family saya makan, tu yg kena buat. saya yg lahapnya.. he he..

日月神教-任我行 said...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情

鐵板豆腐Fay said...

cool!i love it!情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,做愛