Sunday, August 10, 2008

GATHERING

Tetamu yang diraikan di rumah Maklang hari ini... tak lain tak bukan.. Pak Payne aka Mr Idham & family, balik bercuti ke tanah air, all the way from Dubai.. segan jugak mulanya.. rasa kerdil je di tengah blogger2 senior tu. Tapi meriah, memang meriah betul. Thanx Maklang sebab jemput saya jugak..

Mr Idham & family.. one happy family.. handsome maaa anak2 lelaki nya itu.. mana Luqman? Mana dia, mana dia..? Busy la cameraboy tu..

Juga putera & menantu Kak Rina.. bakal menimang cahaya mata pertama..

Haaa.. ini lah yang menyatukan kita.. food, food, food... penoh semeja.. I bet kalau meja Maklang besar lagi, sure penoh lagi tu.. Saya punya yang bertingkat tu.. suspen jugak nak masak apa sebab semuanya sifu2 yang hadir tu..!! Eiiyy malu je..

Main dish, Mi Rebus dari Cik Puan Rumah... Kimbap (Korean punya sushi roll) dari Kak Rina & family..

Seronok jumpa.. seronok makan sama2.. may our silaturrahim berkekalan.. seronok berbual dengan Kak Lil... Mrs Idham.. saya seronok berbual dengannya... lovely kakak..

Kak Lil (Mrs Idham) sure kata, minah ni tak henti2 cakap.. entah la, bila cerita pasal anak2 memang tak puas.. share experience & stories masing2.. Kak Lil lagi la banyak pengalamannya.. kalau dapat duduk lagi lama dengan dia, sure best lah bercerita dengannya.. Bila lah dapat jumpa lagi nanti..? Mr Idham tu ayik kerjakan anak dia, suruh snap gambar selagi boleh.. ya lah, bila lagi dapat jumpa2 & makan2 camni yek..

Wanita-wanita yang gah berdiri di sisi para suami & ibu bapa nya... Antaranya ialah Kak Rina (bertudung putih), juga Kak Liza (bertudung turqoise) yang terer masak tu & tak ketinggalan Kak Na (bertudung merah)... Maklang tu pulak berdiri nya dia di antara Kak Liza & Kak Na.. mana saya, mana saya...? Saya kekenyangan... sedap semuanya..

Ini lah CHA GIO (pronounce - cha yo).. Popia Vietnam yang saya bawak pi rumah Maklang.. He he.. kalau masak makanan kita, tak jadi nanti saya malu.. so bila buat Cha Gio, kot tak jadi pun, depa tak tau sangat kan.. he he.. tak tau la depa suka ke tak..

Harus digoreng.. Ini lah rupa nya... actually macam Wantan Goreng je rasanya. Saya tinggal kan shitake mushroom, takut orang tak suka.. Intinya isi ayam & isi udang yang ditumbuk/blend, bawang putih, daun sup, lada hitam & keladi parut.. Sos ikut suka.. Kulit nya diimport dari Vietnam.. nak pakai kulit popia kita pun boleh aje.. Kita yang buat, kita yang makan la..

15 comments:

maklang said...

wo..manyak cepat itu updet aa...maklang tunggu besok aje...keletihan seluruh badan...kena mintak urut malam ni!

Itu Cha Gio..memang tak berapa sedap...maklang tak biasa makan, tapi memang tak sedap! he..he..Acah je..lepas tetamu dah balik, petang tadi, kami makan lagi Cha Gio, sebelum nak berehat kat bilik ni...Tinggal 2/3 keping aje lagi..memang sedap. Sos lebih tu pun dah simpan kat fridge. Sayang woo..paklang siap pesan suruh simpan sos tu..

Mee rebus tu pun maklang rasa cam kureng aje..suspense betul kalau ajak orang datang makan ni kan!

Kak Elle said...

wah mulannnnnnnnnnnnn nak jugakkkkkkkkk

hebat berkumpul ramai2 kan?sayang kalau tau saya terbang kesana and join juga:)

banyak nya makanan....jeles lah.

Abahnajwa said...

Mulannn..

Amboiii meriahnyaa..bestnya makan2..rindulah nak ada majlis camtu..Kat Liverpool ni sedara mara Melayu tak berapa ramai..tunggulah raya agaknya baru ada kemeriahan camtuu..

Salam dari Liverpool

silversarina said...

salam,

sedap cha yo tue., rangup dan padat serta boleh mengenyangkan. Memang macam2 makanan ada semalam, sampai malam kami masih kenyang, burp.heheh .

family abe Id memang humble and so nice , contoh orang kaya yang merendah diri, tak sombong, Alhamdulilah.

ADleez said...

slm kak mulan...ermmm seronok kan dpt gathering cam ni...byk tul kuih muih tuuuu...akak punye popia vietnam tu menarok sungguh...blh bagi full recipe tak?....:)

luna said...

kalo saya di antara senior2 blogger2 tuh..mmg lagi lah rasa kecikkkk..kecik dr semut..hehehe


apapun..seronok tgk blogger berkumpul.....terharu pun ada...org yg kita cuma kenal di dunia maya, tp bila bertemu, perasaan rapat tu sama seperti keluarga!

Neeza Shahril said...

nak jugak cha gio tu mulan. macam sedap tuuu..
neeza suka try masakan orang luar ni.. tapi, sushi yang guna ikan mentah, tak sanggup la heheheh...

MULAN said...

maklang: sedap le mee rebus tu, nak belajar sbb tak pernah makan yg kuah pekat..

kak elle: kalau kak elle datang, kita buat another gathering!! dont worry..

abahnajwa: sekali sekala memang seronok kan.. biasa la kat obersea, selalu raya yg meriah..

kak rina: he he.. first tiem buat sendiri. dulu2 order je.. suspen jugak takut tak jadi.. sedap tu belakang kira sbb kulit tu fragile sangat..

adleez: resipi nanti ya.. tengah nak suakt betul2, takut kang tak jadi pulak. tu pun lupa taruk telur dalam inti.. ha ha suspen punya hal.

luna: betul tu, kita ni kan beginner je... tapi meriah & seronok jumpa.. kalau ada luna sure lagi best. bila kita nak jumpa eh..

neeza: nanti kita sukat betul2 untuk dpt resipi yg siuman sikit ya.. sushi tu taruk crabstick & timun & telur dadar pun cukup, tak yah ikan mentah tu (sashimi)..

~ yus ~ said...

salam mulan,
lama saya tak singgah sini..

wahh meriahnya, berkumpul sesama blogger dan teman2 yg lain. Mee rebus mak lang sedap yer, saya nak resepi juga nih..huhu

pB said...

Sedap nyerrrrrrrrrr




nak sikittttttttttt

Mama Rock said...

mak aiiii! banyaknya makanan!

Pp said...

mulan..:-)

it was so nice meeting u. kemesraan, keramahan dan keceriaan mulan seperti yang di baca dalam blog....sungguh terasa talian persahabatan...

kami menjemput mulan dan family - ke dubai bila2 masa terluang. akan menjadi tetamu kami!

abg id

cikdinz said...

mcm open house raya lak...

Ummi said...

salam kenal mulan. k.ummi ni dah lama memerhatikan mulan chewah.. tapi cuma tak tinggal komen je.. bila tenguk cha gio tu terasa nak mengomen pulak..hmmm kat kl ni mana nak dapat kulit tu.. tak de ke?

MULAN said...

yus: lama tak dengar citer... seronok time tu, tapi segan jugak mulanya.. meriah, memang meriah..

pb: meh datang sini, kita buat gathering lain lak..

mamarock: memang banyak makanan, dah balik rumah baru teringat ada yang tak sempat nak rasa.. uhuk uhuk..

pp: thanx.. thanx for everything.. sama2 lah kita.. hhmm bila la saya boleh sampai dubai tu? nak jugak pi ni..

cikdinz: ya betolll.. itu jamuan pre hari raya.. meriah tau..