Monday, July 14, 2008

DIARI YANG LEPAS..

My fren came back for Summer holiday & stayed with us for a week. Syok gila sebab lama tak jumpa, about a year la since last year's Summer break. She's a very close friend to me, makan minum, susah senang sama2, when we were in Vietnam. Bowling, swimming (XXL's group), makan2 at any Halal hawker's in Vietnam (redah je mana2 janji halal), pi massage & facial, karaoke-ing for 30 minutes after grocery shopping/marketing with ikan, ayam, sayur2 etc, still dalam kereta.. I remember her driver dok geleng2 kepala, takut kereta busuk... Ha, ha Mr Phuc.. sabor je lah..

Ponteng kan Marsha, left Zharif with a fren.. I drove them to Kuala Terengganu.. singgah di Masjid Kristal sebelum ke Pasar Payang..

The kids' reunion.. dari rumpun 3 keluarga..


Sharifah, Me & Massnie.. Sharifah was in Vietnam too, and now lives very close to my house. Ni la antara geng2 Cik Nab pi pasar & minum kopi dulu2.. Tunggu bas Plusliner ni, depa nak balik KL pulak.. Sedih, sedih.. wish they cud stay with us longer. Her husband is still in Dhahran, will come back end of July. So now ronda2 time for her.. meeting frens & settle her own things first. Betol tau, bila hubby ada, banyak benda tak leh buat.. especially nak jumpa our girlfrens..

Last Friday balik Kuantan. My sister & brother arrived from KL late Friday night. Lama tak picnic, we packed & grabbed apa yang patut & drove to Pantai Batu Hitam on Saturday morning.

The hantu2 air..


My sis ada hal with JKR people in Pekan, we decided to drive her and "balik kampung" lah. My mum was born here, in Kampung Pahang Tua, Pekan (Royal Town gitu), Pahang.. My atok & nenek lived here until 1999, until they were begged & forced to move to Kuantan as there was no one to take care of them here. Very jauh la, susah nak pi hospital etc.. Tapi jauh di sudut hati, rindu betol suasana kampung ni.. Panjang rumah ni, dibina & dibesarkan sikit2 (ikut kemampuan fulus). Habis lantai kayu dicuri sebab lantai kayu tu jenis yang elok..



Rumah ni betol2 di tepi Sungai Pahang.. di muara Sg Tg Pahang Tua.. banyak udang galah..!! Buaya pon banyak lah.. Sayang, banyak buah kelapa tapi tak de orang nak kerja kan..



Sabtu malam, sebelum kami pulang ke Kerteh, we had dinner at Tanjung Lumpur.. Lama tak pekena Ikan Bakar.. The place was packed with people..!!! A group of bikers (big bikes lol.. from KL) pon ada.. Happening jugak kat situ, masa saya dating dulu2 tempat tu suram je..!!! Ada la very few kedai makan. Tapi sebab tepi laut, tu yang best..

Chilli crabs, Kerang Bakar, Sotong Celup Tepung & banyak lagi..

Nahhhh..!! Ini dia Ikan Jebong Bakar.. our fav when it comes to grilled fish, semestinya Ikan Jebong..

Geram dengan oven baru tu, my Mak paksa saya angkut oven EUROPA lama ni. More than 5 years tak pakai, takut explode je. Dunno if can perform. Besar sangat, tak tau mana nak taruk. Last2 landed kat laundry area..

Baked Chocolate Cake yesterday. Turned out pretty good (ha ha perasan.. nak compare dengan oven baru yang sengal tu la). So I might keep this oven lah, ya Mak..!! Ada few ni, sape nak, datang rumah cepat2..!!!

16 comments:

Kak Lady said...

Mulan...terliur tgk makanan tu...kerang rebus tu sedapnyaaaa....

Kak lady ni teringin nak ada oven camtu...boleh bakar kek...bakar ayam...macam2 boleh bakar...bestnyaaaa...

nak kek coklat satu!!!

Faizah said...

alaa........bestnya makan2 tu..
x sabar nak balik...

Mulan..plan jugak nak buat garage sale sementara ada masa nikan..

maklang said...

sedap kek tu..maklang dah makan ...

sori tak dapat intai pun kat tingkap tadi...i tengah seksi, baru lepas bersiram!

-akuni- said...

Best nyer dapat jumpa kawan-kawan dan dapat makan sedap...

Kak Elle said...

mulan nak kek satu pleaseeeeeeeeeee
padan lama tak nampak sibuk ada visitors rupa nya.

Pondok Al Imran said...

Thanks for the cake, sedap cake tu, Afiq kata ptg tadi dah makan yg Zharif bawa kat sekolah,

Zakiah said...

aper ni tak bagi kita punnnnnnnn

ini tidak adil!...

hermh...amacam oven baru dah hilang kesengalan yang lama dah??

Zakiah said...

aper ni tak bagi kita punnnnnnnn

ini tidak adil!...

hermh...amacam oven baru dah hilang kesengalan yang lama dah??

goboklama said...

qisst suka rumah tu,cantik!!!

nak kek,jauh sangatla pulak :)

KAMATO said...

Huh jebong tu susah nak dapat kat kl ni

Ajzie said...

nak nak nakk cake ada lagi idak? Ehh ikan jebong. 1st time dengar nih..
bentuk mcm ikan ayam eik? Pernah dengan ikan ayam?


Oven besau .. bersiap sedia utk membakar kuihhhhhhh rayaaaaaaaa..hihiih

Neeza Shahril said...

lama tak makan kat Tg Lumpur.. hari tu lalu kat situ tapi dah malam sangat, bebudak semua tido.. tak syok nak makan..

choc cake dah siap pack tu.. cuma takde nama aje..
boleh kot post kat saudi 1.. hehehe..

MULAN said...

kak lady: kerang rebus/bakar memang la sodap!!!! takut jugak oven tu meletop. 5 tahun tak guna..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
faizah: meh sini kita makan2..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
maklang: tak tau la kek tu, janji dia tak jatuh kat tengah tu, kira ok la. lupa lak bawak camera, boleh ngintai maklang.. he he..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
akuni: jumpa kawan & makan2 memang agenda yang seronok kan..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kak elle: mai sini kak elle, i'll bake another one for u.. eiiyy tapi tak tau la sedap ke tidak. janji my kids makan..

MULAN said...

ibusara: he he.. tak tau la kek tu.. tak jadi kawah, ok la.. memang zharif dah book awal2 nak bawak pi sekolah..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
zakiah: meh sini.. nanti kita buat lain untuk awak..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
qist: he he.. saya tak masuk pun rumah tu, takut.. serun. datang sini la makan kek tu..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kamato: apsal tak ramai tau ikan jebong?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
azie: ikan ayam tak pernah lak dengar.. tapi ikan jebong sedap untuk dibakar.. pantai timur ni famous la ikan tu.. tak tau la nasib kuih raya camna.. rasanya order kot.. malas, malas & malas..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
neeza: tak pi ka tanjung lumpur? rugi, rugi..!! lain kali mai la. adus, jauh nya saudi arabia nak post kek. takut jadi kek lain pulak..

arsaili said...

salam..sori la kak mulan..tak sampai kerteh..kat KT jer

MULAN said...

arsaili: oh naik kapal terbang memang la tak sampai.. kot sampai, dapat pekena se-round lagi ikan bakar..