Monday, June 9, 2008

SINGAPORE TRIP...

Yeyyy.. dah balik!! Lama betol tak update blog. He he.. as always, laptop merajuk, server buat hal la, bla bla bla... Visit Maklang yesterday. Waahhh, tak macam orang sakit pun!! Muka putih berseri2. Ceria lagi gitu..!! Alhamdulillah, she's very strong one laa..!! Berkat doa semua kenkawan oso. So minah despatch ni telah laksanakan tugasnya, to deliver goods all the way from Singapura. Tangguh punya tangguh, takut ter-beranak je plastik tu. Ops, Kemaman (Kak Rina-Silver2) belum lagi. Motor sangkut sat..
***
Berbalik holiday trip kami ke Singapore, jadi, tak jadi, jadi, tak jadi.. tup tup last minute jadi jugak. Last minute cuti approved (as always lah tu..). So Sabtu lepas (31st May 2008) , bertolak lah kami.. singgah menyinggah cari keropok lekor & kering.. Buah tangan la kata kan..

"Eiyy.. habis lah kereta ku... Ditekannya sampai 160km!!! Sabar yang ooii..!!"

Aiiyaa.. 2nd Link pun sesak!! Time ni la call Kak Elle.. Nak kasi surprise konon, tapi dah bocor daa... Straight to my aunt's place at Nathan Road.. Malaysian High Commision Compound.. He he ada tempat lepak, ok la kan...

****************************************
Sunday 1st June 2008

After breakfast, stroll @ Orchard Road.. silap haribulan la pulak coz everywhere packed with Philipino people.. their outing day I guess.. but OK la.. tried all kind of food..best, best..!! Halal one loorr..

Then off to this beautiful & kind hearted lady.. Kak Elle's place.. had Mee Rebus & Curry & Sago Puding.. had a great time there.. Syok eeehhh jumpa Kak Elle.. the one & only Kak Elle..

Later that night, we visited Night Safari.. best, best... Had fun there..

Eiiyyy.. ada ilham nak gantung kat dinding dapur ni..!!
****************************************
Monday 2nd June 2008
To Sentosa Island.. in the cable car..

Feeding the stingray..?? Manta Ray..?? Eeiiyy.. not me la..

We love underwater world...

Off to Dolphin Lagoon..

Dolphin Show.. syok... syok...

3D Cineblast..!! Pheewww... nasib tak kena heart attack.. seghiau darah.. best, best..!!

Spotted this pokok durian.. haahhh ada jugak kat Pulau Sentosa ni..

In the skylift.. Luge Ride..!! Luge Ride..!!!

The most interesting ride.. tried once in Rotorua, New Zealand dulu.. 2 years back.. syok.!!

Nagged hubby pi Mustafa (that 24 hours shop maaa...), saja nak tengok tempat tu. OK la but window shopping je + had dinner there. Nearby Little India, so.... dinner semestinya Indian Food.. Lupa nak citer, time we all pi tu, Singapore was packed with Indian tourists.. Thousands of them...!!!

Tuesday 3rd June 2008
Science Center... best place for kids...

OMG.. mana badan anakku.. He he.. magic table..!!!

Another live show... then off to Snowcity but tarak photo coz takleh ambil.. syok jugak but sejuk giler la..

Lapar.. lapar... ahaaa, dah berkurun tak datang sini..Arab Street..!! Stroll + window shopping. My aunt was so surprised coz I didn't buy a thing there. "Hey, people come here for materials, carpet bla bla bla..." He he, me no shopping maaa.. I'm saving for Europe Trip pulak ni...!!! Takde apa nak beli, so tak payah la beli. Kain2 yang orang kasi, nanti berpukal2 pulak tak buat baju.

Straight to one of the kedai makan.. Sedap, sedap.. The famous Murtabak pun ada jual situ.. Oh my Marsha.. kesian daddy kena kendong.. nyenyak betol dia tidur..

Dinner time.. Ramai sangat orang recommend makan Sup Tulang Merah, cari punya cari.. jumpa jugak Newton Food Centre ni. My aunt kata nearest is @ Newton Circus, bagai nak rak cari tak jumpa sampai lunyai map kami..
The original Sup Tulang Merah... patut la... memang sedap!!!!

Then off to Merlion.. macam kat Auckland Harbour je tapi takde la Merlion tu.. cantik...
****************************************
Wednesday 4th June 2008

Main entrance ke Kompleks Kediaman... bye bye la.. next time yek..

Sebahagian rumah di compound tu..
***
Arrived in KL 2pm, 4 hours je drive via North South Highway.. sakit la pulak jiwa minyak dah naik. Apo nak kato. Spent a night @ my sister's place in Klang.

Thursday 5th June 2008 @ my mum's place in Kuantan..
Ring..!!! Ring..!!! Handphone hubby..
Hubby: Eh eh.. Mail & Fadli nak datang rumah esok petang. Ajak dinner kot.
Me: OK lah, dah lama nak ajak, tak jadi-jadi.. (eeiiyy nak masak apa ni..??) Ajak sekali la Fatah tu.. (Depa semua ni kawan2 baik hubby masa kecik2..

Friday 6th June 2008
To Kerteh.. arrived 4pm. Went for grocery shopping @ Carrefour oredi last night...

As always, emergency punya menu semestinya Steamboat la.. last minute another family will be joining.. so 5 families.. 11 adults + 16 children.. 1.30 am selesai..

Bagai nak rak membasuh pinggan mangkuk sampai 3am.. lucklily melamine je.. 26 pax (5 families), addooii sakit pinggang..!!! Tapi meriah la rumah den ni..!! Lama tak berjamuan..

19 comments:

Neeza Shahril said...

tu dia... sekali pergi S'pore, semua tempat jelajah.. memang syok. Tengok gambar pun neeza boleh imagine sangatlah bestnya..
boleh jadi tourist agent ni mulan hehehh...

banyakknya pinggan mangkuk!! macam kenduri tu.. apa2 pun, nampak mengancam lah steam boat tu.. hehehh.. nak cikit!!

Anonymous said...

cik kak...

i touch down kat klia hari khamis pukul 610am... didnt u get my email?

gangster istanbul :0)

maklang said...

eh..apasal kita tak dapt jemputan ari jumaat tu...kita tunggu tau..

thanks for being minah despatch...

Kak Elle said...

wow mulan jadi tourist betul ye dtg sg....hebat...and thank you ye jadi my despatch lady.

zino said...

dapat berita mungkin akan ke singapura lagi hujung bulan ni hehe..

silversarina said...

amboi habis geledah singapore tu , kena pergi lagi ni tak habis round lagi hari tu :)

mentang2lah you all warga 30an , bukan main speed lagi bawa kereta ye... darling akak, sampai akak rasa nak tolong tekankan minyak agar laju...hehehe.

NORABELLA said...

Salam, glad you enjoyed yourselves in SG. Sememang on Sundays tu, Orchard Road and Serangoon penuh ngan Filipinos & Indians/ Bangladeshi. Ramai sangat.
Sup tulang merah tu pun available kat restoran jual murtabak tu. Tapi yang the most popular ialah kat Beach Road. NewTon Food Centre is a hotspot for tourists...a little bit expensive compared to others. Tak cuba Nasi Ayam Penyet?

Regret tak dpt jumpa hari tu..BP ada naik, kurang sihat.

MULAN said...

neeza: next time balik, harap dapat jumpa.. i masak utk u nanti ya..

simah: he he.. sori baru baca.. thanx..

maklang: ooo.. tunggu maklang baik dulu, nanti kita makan2 pulak.. he he sori tersimpan lama brg2 tu.

kak elle: memang seronok pi jalan2 sana... sori kak elle, lambat hantar brg2 tu ke maklang.. tak pakai la despatch ni.. nasib tak kena denda..

zino: jgn lupa cari sup tulang merah tu.. miss makan nasi ayam penyet la..

kak rina: terkejut jugak saya tengok sampai cecah 160km tu.. kena cubit baru la turun sikit.. tak nak eh melabur saman kat polis trafik tu.. minyak pun dah naik..

kak nora: tu la, nasi ayam penyet tak sempat makan.. next time kot.. takde jodoh jumpa, lain kali ya.. hope makin sihat sekarang..

ZLAA said...

Mulan, Ini real punya cuti-cuti.. Bestnyaaa....

goboklama said...

amboi seronotnya jenjalan!! banyak lak tu tmpat yg dijelajah, tahniah,tahniah!! hihi... Kenapa x bawa t kids naik Duck Tour? Qisst pun tengok je dlm tenet,mcm best jer.. :)

TOK JIN said...

Fuhh..haku yang baca ni pun terasa penatnya.Mau 2 minggu baru hilang penat nih.

Pondok Al Imran said...

Salam, amboi bestnya pegi jalan2 kat S'pore, we all pun initially plan nak pegi S'pore jugak masa cuti sekolah baru2 ni tapi cancel coz tourist guide kat sana pulak balik kampong emergency, nak drive sendiri, bukannya kenal jalan pun

Faizah said...

Izah x pernah sampai lagi S'pore..macam best pulak bila tgk gambar2 tu..yg teruja sekali tempat dolphin lagoon tu..jauh x?Dia kat mana actually?

manje said...

salam....

huhu dalam byk2 kat sini... kite teruja ngan mangkuk2 yg byk tua je... hehe ngan steamboat yg meriah tu... mmg besh mkn ramai2 kan... :)

luna said...

bestnye jalan2...dpt jumpa kak Elle lagi..

hihi dh dpt tgk muka Mulan..mmg cun :)

MULAN said...

zlaa: syok jgk, last dulu pi spore in 1996..

qist: duck tour dah naik kat nz dulu.. suspense jgk bus jadi boat..

adiejin: sekali sekala ok la, kot berkali kala, senget tulang rangka ni..

pondok al imran: kami suka drive.. cari la jalan ikut map. adventure sikit.. pastu gaduh tengok map, nak cari jalan..!! ha ha.. tp enjoy..

faizah: dolphin lagoon, 3D, luge ride & aquarium (byk lagi) ada kat sentosa island.. beli package lagi untung..

manje: pinggan2 tu koleksi dari vietnam.. sonang kot ramai2 nak makan2.. melamine je, jatuh tak risau..

luna: ti la seronok jumpa kak elle.. he he, alahaaiii kak elle sudah kasi kluaq gambaq.. malu laa..

Lollies said...

lamanya tak pergi singapore. and mulan cuti sakan ya. and pergi tempat yang senang nak makan ni lah yang syok sekali

Kak Lady said...

Mulan...perkataan yang akak perasan banyak digunakan ialah...best best...syok syok...sedap2...

Amboi...mesti enjoy betul dia kat Singapore...akak tgk gambar2 tu pun teruja untuk kesana...last2 entry ni terasa penat dah...tgk pulak pinggan mangkuk tu tak tahan...heheheh

MULAN said...

lollies: best... best.. dapat jalan & makan2.. suka try menu2 baru..

kak lady: tu la.. panahan cuti sakan. balik cuti ada guests pulak, he he rezeki tu. nasib pinggan melamine je, kot pinggan kaca yg berat2 tu, terkehel la tangan saya..