Tuesday, June 17, 2008

KISAH OVEN SENGAL & FATHER'S DAY....

Sengal betol la oven ni, dah tukar yang baru (under warranty) pon sengal lagi. Saja tak mau beli & pasang yg elok (kononnya), coz rumah ni cuma rumah sewa. Dah tu pulak dah ada yg elok sikit (Europa) kat rumah mak. About RM300+ yg ni, sebab nak besar sikit je dari yg biasa (yg kecik2 tu la). Rasanya fan dia tu power sikit kot. Mau saya tak naik hangin, bila bakar kek, cantik je naik (lepas cucuk dgn lidi kat tengah tu la, tanda dah masak konon). Bila bawak keluar, srruuuuupppp bahagian tengah dia jatuh macam kawah, macam kena meteor attack.
**
Kak Liza kata pakai api atas bawah, nanti lepas ni cuba lagi la. Yang hanya menjadi, muffin je la. Udah tu, bentuk macam2. Boh je la, janji masak... Lupa nak citer dari awal, yg jadi naik hangin ni, sebab oven di Vietnam dulu takde brand pun..!! About RM 120 saja, tapi pakai sampai hari2 terakhir saya di Vietnam. Segala datuk cake saya buat, Alhamdulillah jadi.. Dah pun di wakafkan ke nanny saya.. (agaknya kena sumpah kot dengan oven lama... sebab tak bawak balik Malaysia..!!!)

Ni la oven sengal tu, tapi bila bakar ayam, cantik jugak. Ya la sebab bakar ayam takde nya nak naik turun badan ayam tu kan..!!! Muffin Jagung ni ok jugak la jadinya..

Ini cheesecake bikin semalam. Bayang kan, dari satu loyang, setengah saja yg elok. Bahagian tengah tu masak tapi lembik. Bahagian tepi2 saja yg menawan. Kena tohok (buang) la yg lembik tu, nanti tak pasal2 ada yg sakit perut.

Ni cerita hari Ahad.... setelah Maghrib hari, saya baru terperasan akan haribulan ini.. 15 Jun..!! Saya sms hubby kat plant..

Hubby jawab..

Saya try je sebab saya tau, tengah2 plant shutdown ni, ada rezeki dia kena tidur kat plant/opis macam di Vietnam..

He he.. ini lah dia jawab.. Pukul 9 mlm, dia cabut balik.. Lambat pun, kami pi keluar makan jugak la... Best, best...!!!

21 comments:

gelinlik said...

nıce web sıte

Faizah said...

kena guna berulang kali kalau oven baru..baru apa yg dibakar akan keluar cantik..biasanya camtulah..

Neeza Shahril said...

Happy Anniversary... yang ke berapa ni? semoga berkekalan hingga ke akhir hayat...

oven kat rumah ni pun cam tu gak.. asyik hangit aje kek.. oven murah la katakan.. hehehe.. malas nak beli yang mahal2 sebab dok sini bukan selama2nya pun..

takpelah mulan.. layan aje la oven tu hehee..

-akuni- said...

Itu oven budget namanya... tapi rasanya ok lah... mak sy pun guna kat kampung, kuih raya, kek raya semua guna oven budget tu la...

MULAN said...

gelinlik: tq..

faizah: yg dulu tu (before tukar) dah berkali2 buat pun, jadi lagu tu jugak.. eeiiyy... goram den..

neeza: yg ke sedozen tahun..!! tq, tq...

saya beli oven di vietnam, rm120, tapi belum kong pun lagi tau, dah wakaf ke nanny..

akuni: isshh.. oven butterfly lama tu pun, ok je.. tak tau berapa lama boleh sabar ni.. he he..

Ajzie said...

mulannnn..
ajzie pun beli Milux nih before raya..mcm ok aje performance nya dengan saya..hihihi..

zany said...

nampak oven tu penuh ngan button, macam canggih je.

zino said...

selamat hari ulang tahun... yg ke..? oven tu nak yg baru la tu hehe

goboklama said...

rajinnya buat kuih,qisst surrender!!

pas celebrate mkn2,celebrate apa lagi ek?? ;)

maklang said...

Wah...tahniah...

sedap dan cantek apa muffin tu...

lain kali try lagi...bawak cheese cake pulak!

Cat Cat said...

Mulan,
Mungkin oven tu tak cukup panas kot... Or, like the other said, oven baru memang camtu... Kena guna a few more time, kasi season sikit kot... Entahlah Mulan, Cath ni bukannya pandai sesangat bab masak-memasak ni... :)

Pondok Al Imran said...

Happy Anniversary, yang ke berapa tu, let me guess, rasa2lah yg ke 10 kot, sedap nampak muffin & cheese cake, bilalah orang kat Jalan Teratai dapat rasa, he he he

silversarina said...

salam,

oven sengal pun sedap je muffin pagi tadi tu , pakar mulan ni :)

sportinglah hubby you, tengah shutdown pun dapat pergi anniversary dinner ...

happy anniversary.

manje said...

salam mulan...

>> happy anniversary... moga berkekalan sampai bile2.. :)

MULAN said...

azie: tak tau la nak kata, ni yg 2nd ni.. ingat nak tukar lagi kat kedai tu..

zany: nampak je canggih, tapi kampeh..

zino: 12.. tak larat nak angkut kerteh-kuantan lagi, nak pi tukar..

qist: takde rajin pun he he, tapi sebab nak makan, kena la buat sbb takleh dapat kat sini...

maklang: tq, tq... takkan buat muffin je dgn oven tu.. he he.. nanti cuba lagi la kot.. kot jadi ada la sampai umah maklang..

catcat: tu la rasaya pun macam tu.. kena try banyak2 kali dulu..

pondok al imran: ke 12... he he.. kak na kerja.. nanti la kita serbu jalan teratai pulak..

kak rina: setakat ni muffin je yg jadi.. thanx for the wishes.. hubby tu balik sbb dah saturated kat plant tu kot.. lapar pun ya, penat pun ya..

manje: timakasey.. timakasey...

Kak Elle said...

First of all 'Happy Anniversary'may you both have many many more to celebrate.

Mulan my oven mogok dah 2 tahun malas nak repair.

Maya said...

cheesecake tu menggetarkan jiwa jugak..sayang.. byk kena tohok..

nak kasik comment abt oven tak de experience..cuma tahu buat cucur je

MULAN said...

kak elle: tq so much.. he he rasa pun nak mogok je dgn oven ni..

maya: tu la kan, maybe lepas ni saya bancuh kek & then kasi goreng je.. ok jugak kot.. ha ha..

Zakiah said...

wa kira akak ni tak pernah putus asa la...kalau saya la dah lama saya ketuk oven tu dengan batu lesung...hehhe... untung untung lepas ketuk tu okay plak? heheh...saya pernah test cam gitu. menjadi! tapi tu saya buat kat henpon bukan oven.

Eh....saya ada oven pensonic tak pakai kat umah ni...ada dalam stor. Guna baper kali ajer ( buat biskut raya) dah tu pindah Dubai. Balik dari sana pulak beli dapur siap ada oven. Nak mai la amik kat rumah.

ZLAA said...

Mulan,

Wah! dah dapat hobi baru nampaknya.. Lepas ni habis bloggers sebelah sana berjangkit penyakit masak-masak atau asal balik dari Singapura, berjangkit dari Kak Elle. Hari tu, Kak Rina berjangkit sekejap..

MULAN said...

zakiah: awatnya tak simpan oven pensonic tu?? mana nya kek2 cantik yg belajo dulu2 tu? dah katam ka..? buat la lagi kek2 tu, deco cantik2, boleh kasi ilham kat kenkawan tau..

zlaa: he he.. masak2 ni ada musim nya jugak. tak balik summer ke?