Tuesday, April 8, 2008

TODAY IN HISTORY...

Sejarah mungkin akan berulang... hari ini first time masak Ikan Singgang semenjak balik dari Vietnam. First time kasi Zharif makan. Yulk, yulk la dia sebab tak pernah tengok..!! "Why the color is yellow..?" Prgghhh anak aku.. rasa la dulu.. Actually budak2 ni baru baik dari demam (tak kebah habis pun lagi..), pastu mak nya pulak terasa sengal2 tulang & tekak.. Tekak rasa tak sedap, tu yang masak Ikang singgang hari ni. 2 ekor ikan kembong je (ikan aya/tongkol lagi bestt..!!) sebab takut tak habis daaa.. Aiikkk, tak cukup, berebut mak & anak.. kena la mengalah.. habis tu maknya kena la cekup isi ikan kat tulang2 tu..




Semalam masak nasi 3 cawan plastic (cooker tu la), dalam rice cooker biasa (family size-10 cups). Biasanya simpan untuk 3-4 hari sebab makan masa lunch je. Hubby & Marsha lunch kat opis & sekolah respectively. Terlupa la pulak nak simpan nasi dalam fridge..!!!!! Habis 3 suku periuk basi.. makk aiii, membazirnya..!! So today in history lagi, saya guna la periuk bujang ni untuk pertama kalinya. Cukup untuk 1 1/2 cawan saja, untuk 2 orang dewasa makan (tak leh tambah2..).

Mula terjumpa periuk ni di Tongdaemun Market sewaktu kami menetap di Seoul dulu. Rupanya Made In Malaysia je, tapi takde jual kat Malaysia, dah puas cari. Nak tak nak, kami paksa mamat kedai letrik di Vietnam carikan 2 tahun lepas, last2 dapat pun.. Simpan dah bertahun, baru ni la dapat pakai.. Puas hati, sekali makan untuk saya & Zharif. Tak membazir. Dinner selalunya (terkadang ada jugak) kami tak makan nasi, cuma mi, pasta, roti... atau keropok lekorrrrr jeeee...!!!! Janji makan sampai kenyang, mesti kena KENYANG... kot dinner keropok lekor, mau sampai RM15-RM20 keropok tuh..!!

20 comments:

pB said...

salam che puan MuLaN


chomel sungguh puyok nasik tu.
baik sungguh untuk saper saper yang dok ikat perut sebab nak tuyus ...

sayang kat sini tak dak dijual ..

apasai ler ???

maklang said...

bak sini sikit pindang tu...

eh..trip pegi Vietnam denang Ibu Sara tu bile aah?? Nak ikut!!

maklang said...

salah eja le pulok! dengan tu...

pastu singgang tu sama ngan pindang kan??

Mama Rock said...

hehehe, itu rice cooker masa student days punya pakai...sorang je nak makan and my sisters/brother yang dok terbang ngan airlines pakai itu cute punya rice cooker bila fly yang ada lama punya night stop.

ADIEJIN said...

apalak tak der periuk keick tu kat mesia..ada la. Saya n farah pun masak nasi lam periuk tuh...ngam ngam. saya makan 3/4 periuk, farah makan 1/4..heheh

Cat Cat said...

neeza,
Cutenya periuk nasik neeza... Ini Cath kalau jumpa kat kedai, mesti nak beli... Yelah, nasik untuk seorang dua, takyah masak bebanyak...

silversarina said...

memang praktikal rice cooker kecik ni sebab yang makan nya berdua je , cute betul :)

Kak Elle said...

asalmsusah2 mulan masak aje nasi dlm microwave lagi senang.

Pondok Al Imran said...

Cutenya rice cooker, tak pernah jumpa size besar tu kat sini, ikan singgang tu kalau makan dengan budu & ulam2an, sedap tau

simah said...

korang ni hantu keropok lekor betul! hahahah

tapi mulan..memang comel betul la rice cooker kecik tu... elok la...tak membazir..

i pun kekadang tu terlupa nak bubuh nasik dalam fridge...tapi nasib baik kat sini cuaca tak panas mcm mesia...tak basi...legaaa....

-akuni- said...

Kalau tak silap saya periuk nasi tu memang ada dijual tapi susah nak cari sikit la sebab size yang popular tu yang 1L & 1.8L. Tapi saya pernah jumpa periuk kecik tu kat The Store rasanya. Memang cute sangat.

Kat rumah saya guna periuk nasi yang maximum 4 cawan plastik tu - 1L kot... Bila saudara-mara datang kena masak 2-3 round!

MULAN said...

pb: kami tak pernah ikat perut. dapur saya macam kedai runcit. macam2 ada..

maklang: pindang tu singgang ke?? saya usha2 tanya nak buat ladies trip ke? tapi saya tak akan tinggal anak.. tak pernah buat..

mamarock: betol tu, stewardess selalu pakai. salah la pulak, periuk tu utk sorang makan je..

aidejin: sori sir, periuk tu utk sorang makan je la. waaahhh tabik tuan. sikitnya makan..??

catcat: memang practical habis..

kak rina: tu la, tak bazir kan..

kak elle: saya dah belajar masak nasi satu cawan dgn microwave tp tak jadi..

mamasarah: ya betol.. tapi takde budu pulok kat rumoh ni.. lupa beli..

simah: tu la kat vietnam pun nasi tak basi 3-4 hari dlm cooker. sini 2 hari dah basi daaa...

akuni: periuk ni cukup utk sorang dewasa makan banyak atau sorang dewasa makan biasa & sorang kanak2..

tentangseseorang said...

eh eh pernah nampak periuk tuh kat mesia...lupa dah beli kat mana dulu

oldtown~Smell the Roses said...

wah...tekak ni dah lama xmakan keropok lekor gannu!terbayang2 rupanya...

ajzie said...

Keropokkkkkkk lekorrrrrrr.. sedap nyaaaaa... Pos ler Parit Raja seketul dua.. hihihiihi

ZLAA said...

Comel lote rice cooker tu. Kat sini, I ada 3 rice cooker. Mengalahkan masa di Malaysia dulu. Yg guna cuma 2. Yg besar sikit tu utk bila ada makan-makan. Tapi-kan Mulan, masak nasi sikit-sikit utk cukup2 makan waktu semasa lebih sedaplah dari masak banyak-banyak sekali.

Lollies said...

eh wait seminit. lebar sejengkal ajeke periuk tu?

MULAN said...

tentangseseorang: thanx for dropping by.. saya dah cari tapi tak jumpa, sbb dulu kedai letrik kata, brg made in malaysia tak de jual kat malaysia. that was 8 years ago.. now ada kot..

old town: meh sini, meh sini.. pagi petang siang malam buley makang kerupok..

azie: isshh isshh.. kot pos kang, sampai parit raja jadi keropok lecot.. tak leh, tak leh.. kena makang yang asli dang terbilang, hanya di terengganu..

zlaa: memang cute & praktikal. tak bazir.. tak larat la makan nasi reheat2 tu.. kering nasi masuk microwave..

lollies: yes yes.. periuk tu hanya sejengkal besar nya. max is 1.5 plastic cup (yg comes together wth all rice cooker tu lah). tp terkadang melimpah. 1 cawan beras memang cun lah..

arsaili said...

isk2..teringin lak nak makan kepok lekor..uwaaaa

MULAN said...

arsaili: meh la sini, kami hidang sedulang keropok.. yum yum yum..