Monday, April 14, 2008

TODAY IN HISTORY (2)


Hati baru reda ni, boleh la cerita sikit2. Last Friday, first time la saya pi mesuwarat PIBG sekolah Zharif. Nak tau jugak pasal perjalanan sekolah ni. Mainly cerita & fund on UPSR la. Nak maintain sekolah terunggul di peringkat negeri & negara. Nak buat camna, memang dah education system kita camtu. Takde choice kan. Dari awal lagi saya ada sikit tak puas hati dengan keadaan sekolah ni, tapi kita ni kan baru. Takkan nak komplen2 pulak. Zharif pun banyak merungut, sekolah kotor. Nak komplen, takut pulak. Takut la ada perancangan lain untuk sekolah ni. But that is the basic matter in life. Kebersihan..!! Kebersihan jugak separuh dari Iman. Saya agak ramai ibubapa lain tak tau keadaan kelas sebab rata2 anak datang ke sekolah dengan bas, takpun parents drop anak2 kat foyer/lobby sekolah je.
***
Hal nya cerita masa kat Auditorium last Friday tu, Gurubesar menegur ada parents menolong anak menyapu di kelas, kononnya biar anak2 berdikari. Panggg!! Saya adalah di antaranya!! Kawan sebelah ni muka dah merah padam, naik angin agaknya. Kami la yang terkedek2 menyapu tu. The reason is.. hari Ahad, murid pagi keluar 12.45 ptg, murid petang masuk 12.45 ptg. Anak2 kami on duty, mana la ada masa nak menyapu. Saya & kawan2 dah tak sanggup nak tengok sampah kat kelas tu, so kami pun tolong menyapu, sama2 dengan anak2 yang on duty tu, tolong angkat kerusi & bag atas meja dan sebagainya. Nak kena cepat, takut cikgu datang.
***
Kak Z ni rupanya dah menyapu kelas anak dia semenjak tahun lepas tapi dia kata, takde pon kena tegur. Cikgu kelas pon tau tapi tak cakap apa pon. Actually cikgu kelas anak kami tu siap ucap terima kasih kat kami sebelum2 ni. Saya sabar je tengok kelas tu selama ni. GB tu kata PIBG diperlukan untuk menyumbang tenaga, wang ringgit dan sebagainya, tapi kami tolong sikit, camni pulak jadinya..
***
Semalam (Ahad), saya pi sekolah as usual hantar Zharif. Masuk jugak la kelas, tengok kalu ada perubahan. Gambar kat atas tu, gambar kelas hari semalam. Malas nak amik lebih2. Tapi Kak Z tetap menyapu semalam. Saya malas sebab hati kat dalam ni masih pilu. Tapi tolong jugak sebab kotor sangat. Lepas tu, terjumpa pulak kenkawan lain, rupanya ramai jugak "GENG MAK TUKANG SAPU" ni.. Semuanya buat dengan ikhlas hati, tak pernah komen, ada yang 2 tahun. Bukan selalu pon.. hari Ahad terutamanya, sewaktu transisi kelas..


Yaa..!! Buat pertama kalinya anak2 saya makan ikut oghang utagha.. Ya la, mana taknya, dah ada dalam darah daging. Hubby asalnya dari Selama, Perak.. Saya pon mula tau asal usul kejadian ni semasa di Vietnam, 8 tahun dulu, masa hubby jumpa geng dari utara. Depa dok makan nasi dengan durian mentah dan ayak garam.. Mula2 tu saya rasa seghiau jugak nak jamah, tapi lepas tu ok je. Takde mual2 pon, masuk ok dalam tekak ni..!!
***
Sabtu lepas jumpa doghian di Kemaman, kami pon borong la sikit. Malas punya hal, masak nasi 4 cawan (periuk besar la) & introduce la (suspen jugak) kat budak2 ni makan doghian dengan nasi & air garam. Nasib nasi cukup, bertambah tuh..!! Saya oghang pantai Timur, memang tak pernah rasa pon.

19 comments:

Kak Lady said...

Hahaha...Mulan gelak akak baca..GENG MAK TUKANG SAPU....Hahahaha...macam2 aje...

Anak kak lady yang sulong tu suka makan durian...dengan nasi letak santan & gula melaka...feveret dia...mengikut arwah mak akak & mertua

Ajzie said...

oooooooo lum pernah rasa.. nanti kalau jumpa durian nak buat lerrrrr..

-akuni- said...

Biasanya kami makan durian dengan pulut....

Pasal sekolah tu kan... entahlah memang susah nak cakap... tolong susah, tak tolongpun susah gak...

Mama Rock said...

to make it sound better, bravo to the vogue chambermaids in taking a great interest in the children's classroom cleanliness :)

Neeza Shahril said...

rasanya tak salah kalau parents tolong sapu sampah. Bukannya tak ajar budak berdikari.. tapi lebih jadi contoh untuk anak-anak untuk mengambil berat. kat rumah, dia tolong, kat sekolah mak tolong.. apa laa pengetua tu..

sekarang musim durian ke mulan? kiranya, neeza balik 1 may ni boleh makan durian la..?? bestnyaa.. hehee

MULAN said...

kak lady: tak pernah saya bayangkan kena tegur sebab tolong nyapu kat kelas tu.. sedih kami, kak lady..

azie: buat, buat.. jgn tak buat.. ha ha.. sheshuwai untuk saya yang malas pada hari minggu..

akuni: malaysia ni luas kan. lain tempat, lain cara depa makan doghian tu..

nak buat camna.. nak ajar nak jaga kebersihan pun susah..

mamarock: tq mama, tq mama.. actually we kinda having fun doing it (u know la all these orang rumah, takde keje kan..), kah kah padan muka kena setepek.. rajin tak bertempat.. kacau territory orang..

neeza: thanx for dropping by.

u nak balik 1 may? waaa sure seronok kan. tak tau durian ni, dunno ada musim ke tak. tapi nampak ada all the time je.

bak kata akuni, tolong susah, tak tolong pun susah..

goboklama said...

nasi doghoyan,my BIL's febret tuh!

Tengokn keadaan skolah camtu,wat qisst naik angin je! Kalu qisst jadi cikgu,gerenti qisst denda sampai dorang tk nk buang sampah lagi lah!! grrrrrr!!!

zino said...

last week mesyuarat PIBG sekolah adik.. entah macam mana boleh lupa...

adik boleh marah..hehe abahhhh !! abah kena pegi sekolah adik la.. musarat

hehe..

Lollies said...

aik. pelik betul guru besar ni. dia tak takut ke kena gantung sekolah. bukan kementerian dah beri amaran pasal keadaan sekolah kotor. apa kata cik mulan tulis surat rasmi kepda beliau dan tulis jika tiada sebarang tibdakan di ambil dalam masa terdekat satu lagi surat akan menysul ke kementerian.

surat tu perlu jugak tulis that ramai parents are willing to help to improve the overall cleanliness of the school.

pelik betul sekolah kotor. what are we teaching our kids?

maklang said...

Maklang pun kurang setuju dengan GB tu...Orang nak tolong dengan ikhlas- tolong dia jugak tu - nak jaga kebersihan, dia pulak bising...

Macam2 pay-ale betullah...

Kami memang dok kata..kesian ibu2 tu..tolong dengan ikhlas tapi di salah anggap! Masa tu tak tau awak adalah diantara mereka...Anyway, maklang ucapkan banyak2 terimakaseh bagi pihak YDP..he..he..

ummu asiah said...

Mulan,
Akak meninjau dari blog Kak Rina..sedap betul tu..dah terliur..akak ni memang org kedah, so rindu la nak makan mcm tu. Tapi kalau makan pulut durian lagi sedap. Pulut+santan+gula+durian..gaul semua..yum..yum..

Abt kena tegur menyapu tu memang tak patut..patutnya tegur la dgn baik dah orang cuba buat baik..Mungkin GB@guru2 kena gi kursus apa-apa yg berkaitan dgn cara komunikasi yang baik.

Salam perkenalan..

Kak Elle said...

mulan kat sekolah tu takde org membersihkan kelas2 ke?

I pun suka makan nasi durian tapi guna santan ngan sedikit gula....lama tak mkn teringin pulak ni dah...hehe

MULAN said...

qist: mula tu rasa jugak naik darah, tapi pastu rasa hiba pulak.. apa la nak jadi ni..

zino: kaum abah memang kurang kat meeting tu. abah adik tu sesaja buat lupa la tu..

lollies: i heard ramai dah komplen tapi takde perubahan. tu sbb ramai malas datang meeting. i guess they only push the students to excel in academic, especially in upsr. to be the best lol..!! masuk paper, nanti, boleh amik hadiah atas pentas, satu malaya tengok..!!

maklang: tadi kita baru borak kan pasal ni. jgn pulak YDP citer kat GB, nanti zharif kena buang sekolah pulak.. he he.. hidup YDP baru..

ummu asiah: thanx for dropping by. nak buat camna la tu.. nowadays budi pekerti & tatasusila semakin pupus..

kak elle: ada cleaner situ tapi tak tau la.. susah nak nampak dia tu, asyik missing in action je kot..!!

Cat Cat said...

Mulan,
Cath pun orang Perak dan dah biasa makan nasi putih with dorian... Sedap oooo... Ayah Cath yang ajar masa Cath kecik2 dulu... My whole family love it.

manje said...

salam

emm sian kan anak2 kecil ni belaja dlm suasana 'bersih' camtuh... kalo kite tak selesa nak blaja... dlm kelas kalo nmpk sampah mau kene bising ngan kite... bbdk cpt2 buang dan kemas pe yg patot... huhu suke tgk tmpt bersih kan?

silversarina said...

First time dengar ada gang mak tukang sapu.. guru besar tu tak tahu ke sebab apa mak2 tu tolong sapu...patut say thank you ...


durian + nasi, my arwah opah suka makan , we all memang tak pernah try... takleh masuk babe !!

durian I ada lagi dalam peti ais, 2 hari lagi habis kot :P

simah said...

u all dah baik dah ka? ker the virus still making rounds?

kat dalam kelas tak ader ker duty utk student sapu sampah..i mean mcm i kat sekolah rendah dulu ada duty rooster...so sapa yg kena tugas kena la sapu.... ambik kapur kat ofis...ambik buku kedatangan etc... dah tak ader ker? ker u all sapu kat kantin ni mulan? or is it all over the school? memang tak ada cleaner ka?

tapi memang la...sekolah cepat kotor...i tengok sekolah hatice n baddin... setiap wing ada at least 2 person in charge of cleanliness...almost every half an hour kena mop...etc..etc..just to keep the school clean... even that... toilet punstill berbau (walaupun bersih)... memang it is an important issue to be adressed...
alahai... durian makan dengan nasik... teringat lak zaman dulu dulu...terliur jap..

pB said...

salam..


sekolah anak pB pun ada gak masalah kebersihan ni.
Terutama sekali bila taim lepas lama cuti. Memang pB pesan anak anak bawak kain buruk untuk lap meja dan kerusi mereka. Kalau tidak , jawabnya balik dari sekolah , baju putih jadik hitam terutama sekali tang lengan baju.


Itu tak termasuk kengkadang ada anjing anjing yg dok berkeliaran dalam pagar sekolah ...






Bab nasi makan dengan doyan. Pernah gak buat macam tu terutama sekali bila pulut yang tanak tu dah habis , tapi doyan ada lagi.
Kurang muak sikit kalau compare dengan pulut + santan

MULAN said...

catcat: ooo ada darah orang perak jugak.. mula tu memang rasa lain but after a while.. he he tak cukup la..

manje: tak tau la nak kata, nak suruh belajar sangat sampai kebersihan diabaikan.. patut budak2 tu perlu diingatkan selalu. alaa.. budak darjah 1 & 2 kan..

kak rina: terkejut jugak bila tau rupanya ada ramai jugak mak2 yg menyapu tu.. nowadays nampak byk durian, musim dah kot. saya nak tunggu durian kijal, depa kata best.

simah: eiiyy tidok la teman menyapu sampai ke kantin sekolah. tu kelas je, tapi kotor nya bukan main. apa takde nya duty roster, ada sangat but u know la these std 1 & 2 kids. gotta remind them all the time. macam takde yg kisah pun kelas tu kotor. cleaner tu sokmo missing in action.

pb: meja kotor tu lain la pulak citer nya. lengan baju tu toksah citer la kelat hitam nya. gonyoh hari2..