Tuesday, April 29, 2008

SCUBA DIVING AGAIN...???

Hubby gila laut, completed Open Water & Advanced Open Water Diver Course few years back. Now he's trying to drag Zharif to join him too... to become one of the Scuba Rangers, (adusss, habis la kulit anak saya..!!!!). Thanx to Kids Scuba Malaysia , now kids aged 8 and above can join Kids Scuba Camp, to explore & experience underwater & the real marine life..

Ini hubby punya..Advanced Open Water Diver Licence..

Ha ha ha.. ini cerita masa honeymoon 11 years back @ Pulau Tioman. I was dragged to the ocean..!!! Dah le takut air (dan takut hangus), tapi hati berkeras nak cuba.. lepas jugak la walaupun mulut tak putus2 baca segala ayat yg tau... Takut jugak heh, bapak jaws, emak jaws, nenek jaws dalam laut tu..!!

Yey, yey... 1 year later (10 years back).. This is mine. I am one of them, Open Water Diver.. kah kah kah.. another story kena drag masuk laut. I was challenged by the dive instructors actually. I didnt know how to swim, sikit2 tu boley la utk 2 meters kot, pastu tenggelam... Depa kata kalau lulus, dapat license, kena bayar la course tu, but if tak lulus, tak payah bayar le.. So I was like.. hhmmmm why not give it a try kan kan kan.. tak lulus pun tak pe.. The 5 days course was not that bad la, with theory & practical underwater, with the diving gears bla bla bla.. Dan sesudah melepasi segala kepenatan & kebingongan tu, lulus la saya sebagai seorang penyelam scuba.. (walaupun saya tak pandai berenang sangat, but I'm good at balancing my body underwater tau.. plus playing with the diving gears etc.. but now..??? Aiyaa.. dunno la..)



He he.. lesen saya yang cun ni.. dah 9 tahun tak pakai sebab kena tinggal. Mau taknya, dengan anak2 ni, sape nak tengok anak bila mak bapak pi nyelam. So saya give in la dengan hubby. Kasi dia peluang la.. but lepas ni dah balik Malaysia ni, haaaa.. Cik Mon ni nak nyelam pulak. Lantak la macam buah nangka ke, buah durian ke.. Rasa macam laut tu memanggil2 je nama saya.. tapi kulit saya ni macamana yek..? Hangus la nantiiiiii...

1-3 May - Pulau Kapas (hubby pi diving, saya jaga anak2..!!!) Huwaaaaa.. kita dok tepi pantai je..!!! Main pasir.. telan air masin..

18 comments:

Kak Elle said...

Hebat mulan nanti ajar kakelle ye? tengelam agak nya saya...dah lama tak masuk laut!!!

Cat Cat said...

Mulan,
Cath pun suka diving jugak... Kalau snorkeling pun best, kan..??

Ooooh, birthday Mulan dah dekat dah ni... Muda lagi wei.. Hehe!

silversarina said...

salam,

bestnya diving ... akak sokong.. teruskan niatmu pergi menyelam, laut terbentang luas... bawak balik ikan yang pelik2 boleh... hehehe.

Bagus kalau kecik2 dah belajar menyelam , way to go Zharif !!

pB said...

ada orang tu , besday dia jusr around d corner ler ....



hi hi hi

Neeza Shahril said...

menarik bunyinya... neeza pernah snorkeling, sekali je la tapi memang seronok.. kat Pulau Perhentian.. ada gak jumpa gang PADI ni.. diorang cerita pasal diving.. hehee.. tak berani lagi time tu..

Bila baca cerita mulan ni, cam best lah pulak.. eheeemmm.. nak try lah nanti. Orang kata, kalau tak reti swimming pun boleh join. Betul ke??

ajzie said...

Amboiiiiiiii kakak kita sorang nih.. main selam2 lah plakkkkkk..

Diving kat Tioman or Perhentian tentu menarik nihhhhh

zino said...

dah ada lesen tak praktis selalu macam ada lesen memandu lah lama lama berkarat skil tu hehe

Mama Rock said...

wah!!! terer la cik mon ni ya. mama ni tak berani nak terjun air coz tak pandai berenang. macam le jisim fats kat body tak boleh float kan mama..hehehe

Zakiah said...

salam

respek ah ada lesen tuuuuu...saya pun tak tau berenang tapi akak mulan akan menjadi inspirasiii ku..hahah tapi yerla dengan bebudaknyer saper nak gi nyelam? Awat la chek lukih gambaq chek lagu tu>

jabishah said...

Hi Mulan,
My 1st time here yet impressed with your family's hobby. Nak tanya... klu x pandai berenang boleh ke berscuba diving? ;-)

faizabelle79 said...

Kak Mulan..
Wa...nanti ada rombongan sekolah I buat mandi manda bolehlah I contact u..jadi penyelamat...mesti bolehkan..

D said...

Ada lesen kena guna tau... HeHeHe.. Kira terrer la Cik Mulan kita ni. Tapikan, kalau bab berenang dan menyelamat ni, kena baik-baik sikit. Saya boleh berenang (full olympic pool pun insyaAllah ok), tapi dulu nak lemas gak masa mandi sungai. So, lifesaving ni kena ambik course lain pulak la kot. HeHe..

ps: sorry dah lama tak singgah sini, sekarang semangat blogging ada kureng sket!

arsaili said...

salam..ni macam lagu "ke seru nama mu" dan panggilan pulau yek...mengamit2 panggil menyelam..ekeke

MULAN said...

kak elle: ajar tu definitely tak boleh la kak elle.. takut saya tenggelam dulu..

catcat: both diving & snorkeling memang best. kulit hangus je tak best.. ha ha..

eh eh.. i tak perasan date tu la..

kak rina: kot ada baby shark lekat kat divesuit saya, nanti saya hantar, kita panggang ya.. he he gurau je... but now musim candat sotong kan..

pb: oh kenapa saya tak perasan akan itu tarkh pun..

neeza: itu yg jadi lagu tu. those dive instructors dah cakap dengan saya, tak perlu pandai berenang pun. kita pun cuba je la..

azie: semua pulau memang cantik.. pulau kat semenanjung byk dah pi. pulau kat sabah sarawak belum sampai..

zino: tu la. ingat lesen dah mati sbb lama tak dive. nasib baik depa kata lesen masih ok, cuma kena buat refresher course je nanti.. alhamdulillah..

mamarock: saya pun tak pandai berenang.. cuma sikit2 tu ok la. yg bestnya, dgn divesuit & gear tu, badan akan tetap timbul.. tak akan tenggelam..

zakiah: wokey.. selamat berenang.. itu kan antara hobi Nabi Muhammad saw..

jabishah: oh bisa aja scuba diving kalu tak pandai berenang gitu. tak tau la sekarang camna.

faiza: sila sila lah datang.. meh kita bawak pi pulau.. dekat je. sejam setengah sampai la..

d: makk ooiii, olympic size pool..?? caya la sis!! saya boleh 10 kuak saja. pastu tenggelam sikit2. itu lifesaving course saya tak boleh la kot.. eeiiyy..

its ok sis, thanx for dropping by. u take care ok..

arsaili: he he.. panggilan2 tu dah banyak kali tapi tak lepas2 pun perginya..

Kak Lady said...

Cik Mon...bestnya dpt menyelam...kalau orng tak leh berenang...boleh tak belajar menyelam?

simah said...

hhhhhahaha betapa comel dan anggunnya u mulan dlam kad tu! hahahah...

laaaaaaa still dok takut hangus ka??? tu la... dah kena jaga ank :0)

but camni mulan... bir la budak budk tu pun ada diving licence..lepas tu as a family u ll pi diving (mesti anak n hubby kena heret u msuk laut tu heheh)..

seriously speaking la kn... lepas duduk sini... i hve learned how i had taken our sea for granted.... i'd do nything to getinto our warm se wter again :0)

mulan darling.... may i have ur hp no? kot kot la da rezeki kit jumpa...

this is my addy...

refcobass@rocketmail.com

MULAN said...

kak lady: saya cuma tau berenang 2-3 kuak je.. boleh tau scuba diving tu.. jom la..

simah: he he.. syok sangat i duduk kerteh. weekend ni (esok) will drive to kuala terengganu again. drive tepi laut memang best la. pastu stop2 makan keropok lekor.. yum yum..

mai la sini, ada maklang, kak rina dll..

u've got mail..

maklang said...

kasi garenglaa itu kulit....he..he..