Tuesday, February 19, 2008

SCHOOL BREAK & TEST LAGI..????

SCHOOL BREAK..
7-15 March... yahuuuuuu school holiday kan. I was busy planning where on earth would I be nanti.. cewah konon. Padan muka setepek, I might be busy with my cousin's wedding 8,9 and 15 March nanti. Tak tolong kang.... nanti anak kita kawin 20 tahun lagi, takde lak sedara mara nak tolong. Kena la tunjuk tangan & muka ni sikit2, ada dalam gambar tu nanti, OK la boleh dijadikan bukti kehadiran.!! TAPI nya.. mengundi pulak on the 8th of March tu. Nak tak nak, majlis berinai tu maap la Cik Ema, Along awak ni kena mengundi di Kontan.. I'll rush to KL secepat mungkin, selepas selesai keje memangkah2 tu..

TEST..???
Went to school yesterday, to send Zharif as always la. Met some frens, asked them where'd they go during school break nanti. I thot they were busy discussing about it (macam den ni la, excited sokmo nak cuti sekolah.... tapi last2 tersadai gak..), tapi rupanya depa busy citer pasal budak2 nak periksa early March nanti. Aiikkkk?? Baru test hari tu kan..!!
Kih kih kih.. poor Zharif, masuk sekolah a week saja, terus ada TEST T.O.V. untuk Tahun 2. Dia lepak, saya pun lepak.. others, I dunno la.. I cant pressure my dear son to do so well. Baru masuk 1 week sekolah tu. I keep telling him, try your best, if u really don't know or u don't understand, just copy whatever ada dalam question paper tu.

Below, sebahagian dari hasil kerja Zharif untuk TOV Test last month...


"Saya ayah pergi makan breakfast"...
He he janji dia paham jugak apa yg dia kena buat. Told me too, "I did ask the teacher what was the question about, but the teacher didnt help me".. Kih kih kih, banyak la cantik cikgu nak cakap. Not used to any of school tests & exams, but he did quite well in Science, Maths & English sebab subjects ni dalam Bahasa Inggeris. Ingatkan fail dah sumer2 tu coz teknik2 menjawab pun dia tak fasih lagi, but Alhamdulillah ok sebab saya buat TEST & EXAM drill dengan dia sebelum tu.. In ISHCMC depa banyak buat research, pakai internet & buat presentation je. Maths tu pulak, banyak kena pikir rather than dok jawab soalan je..


MAAKKKK ooiiii... nilai2 murni ~ memukul anak ayam sampai mati..???? I asked Zharif, do u know what is memukul anak ayam, sampai mati means...? "Nope, I dont understand". Bila saya translate, dia punya la gelak. "Sorry mum, I dont know a word. U asked me to copy the sentences bla bla bla if I dont know what to write etc..".. There u go..!!! Dok citer kat my frens, kami bagai nak rak ketawa sakan.. Kih kih kih...!!! It's OK la Zharif ooiii, buat je la yang terbaik. Now pun tengah nerve-racking nak catch up with Agama, Jawi, Arabic & Bahasa Melayu... At times (always and all the time...) he grumbles about quitting the school & balik Vietnam. Banyak la cantik, macam la itu company kita...

27 comments:

silversarina said...

hahahah kelakarnya.

tak pe baru lagi, he needs time to catch up... bab balik vietnam tu, semalam mimi kata dia nak balik duduk Jordan sebab ramai kawan..macam jordan tu dia punya :)

faizabelle79 said...

lawak la zharif..
tapi xpe mUlan..dia masih baru..saya pun risau dgn wafeeq bila nak masuk school nanti..tahun 2 jugak..tulah buat juga preparation di sini..

betul jugak U suruh dia copy sentences..at least x kosong langsungkan..

oh ye..Zharif sekolah di mana?SK ke?

pB said...

Salam Mulan


kesian kat zharif ...

anak pB yang tak pernah sekolah ober C pun kdg kdg terkial kial bila masuk bab Bahasa Melayu.

Selibus makin menyesakkan dada kanak kanak dan juga ibubapa ...

ADIEJIN said...

HAHAHAhahahahahahAHAHAhHAHAHhahahHahahaha ... kelakar maut..wa gelak sengsorang kat stabak tang pukul anak ayam tuh.. HAHAHahahHAHhahahAH

cikdinz said...

sempat letak karangan kat bawah ye...

Kak Lady said...

Hahaha....kelakar ...tak tahan tengok ayat2 sifat mulia tu...bab pukul anak ayam sampai mati...

Pelan2 lah Mulah...lama2 nanti okay lah dia tu...cerdik budaknya...

MULAN said...

kak rina: semalam byk giler homework, dah berdrama la pulak kami. last2 mak ayah yg buat..

faiza: memang saya dah kata, tulis je selagi boleh, "just fill all the blanks".. kah kah kah, dia buat la tu..

pb: walaupun dia tau sikit2 english, tapi dalam exam pun lain jadinya.. lain cakap, lain tulisnya..

adiejin: adi zharif buat joke kat uncle adie jin dia hari ni..!! tapi memang tak tahan la everytime saya baca test paper tu.. nak buat revision, tapi ketawa sampai nak terken**** saya dibuatnya..

cikdinz: he he.. (*_*)

kak lady: tu la, kesian jugak kat dia. now saya masukkan dia ke sek ugama 2 jam sehari, nak catch up arab & jawi pulak, alhamdulillah dia enjoy.. ustazah sana pun very helpful..

Mama Rock said...

mulan, masa kita orang baru balik from dubai pun bebudak ni nak balik sana balik coz tak suka sekolah kat sini. since we came back end of summer (august timeframe) i didnt send the kids off to school yet, instead got them a private tutor for bahasa melayu. next jan tu baru masuk balik public school.

oldtown~Smell the Roses said...

hehhehe..sakit perut gelak! Sian Zharif...takpe take ur time..later on ok.

Bilalah sistem education kite nak berubah ek? Biar budak2 suka g sekolah. Kdg2, Sofiya yg 3 years old nipun, ade keje sekolah...siap ckp kat Sofiya lg,xyah buat!huhu...

maklang said...

maklang dah gelak since 2 weeks back...tapi bila baca ni...gelak lagi laaa...

simah said...

soooooooooo man y years i tak dengar lagu alvin n the chipmunk!! mulannnnnnnnn thanks! i love these cuties!masa zaman dulu dulu ada kaset depa lagi... :0)

hahahaha nak tergelak... tak pa la zharif...dalam setahun nanti pro la dia tu dalam bm...like u said... lessons kan dalam bi on certain subjects... ok la tu...

in the meantime... keep us updated on his dev la yek? next to being a good laugh (in a good way)..it is also a good memory....:0)

by the way...u have been tagged

Pondok Al Imran said...

Relaxlah Mulan, Zharif baru nak adapt the situation kat sini, maklumlah dah lama tinggal kat Vietnam, lagipun dia baru tahun 2, si Afiq pun BM masih tunggang-langgang lagi

MULAN said...

mamarock: plan nak masukkan ke private school tapi sini takde. private tutor pun susah jugak. takpe la, slow2 kasi dia catch up..

otst-roses: tu la, giler banyak homework depa ni..

maklang: he he.. semalam dok cari test papers sumer tu la utk buat revision.. sakit perut lagi saya gelak..

simah: i was all alone & boring giler, mencari & mencari.. seronoknya dapat lagu tu.

kesian jugak zharif tu tp i takde pressure dia, pelan2 la dia belajar. baru tahun 2..

pondok al imran: dah ok sikit cuma selalu kena gelak dengan kenkawan sebab vocab bm dia hancus lagi..
"nak pinjam sekejap" jadi "nak pinjam sikit".. mana tak gelak dek orang..

Lollies said...

hahahahahha. pukul ayam sampai mati sifat murni? hahahahahah.
really i rasa anak2 i pun tak tau murni tu apa.
i sekarang selalu buat sessi membaca dengan sya buku BAWAL (DBP). Susah dia nak faham sebenarnya. aduusss.

contohnya ali pergi ke taman permainan.

taman permainan tu apa? mana dia nak tau, dah asik sebut playground aje.

tapi kids pick up fast. no worries.

arsaili said...

kesian zharif..nape tak masukkan ke international school jer

Kak Elle said...

mulan I guess it will be hard for Zharif to catch bahasa kan?afterall his was int school at HCMC...I don't blame him tapi kes mumukul ayam tu ....hahahaha

MULAN said...

lollies: i dah start ajar baca kat vietnam. he can read pretty well but u know la, vocabs yg kacau coz kita kurang pakai.. he he.. now ok la sikit.

baku habis kalau dia baca. keep telling him, if frens gelak2, jgn malu, maintain cool je la.. he he guess it works kot.

arsaili: at first thot of doing that too, but pikir2 camna dia catch up for upsr nanti, so we all anta sek keb je. private school sini takde. tp kids ni cepat la cope nya.. now much better..

kak elle: he he he.. kesian anak ayam tu kan.. tp advantage for him coz scince & maths are taught in eng, besides eng subject. so 3 out of 5 subjects in eng..

ajzie said...

hahahah gelak saya.. kelakar laaa zarfff.. betul juga.. dia tulis aje la apa yg ada kan kan kan..

Pukul anak ayam sampai mati... ganas tuh zarifff.

MULAN said...

azie: kesian anak ayam tu kan.. he he sekarang dah ok sikit.. esok ada test pulak dah..

maklang said...

sibuk ulangkaji periksa ke ni? sampai sebulan tak updet ni??

raihana said...

Salam Mulan. Saya baru balik dari HCMC ikut suami ada bznez kat Vung Tau. Tak sgka best sgt Vietnam ni rupanya. Negaranya tak sabar2 nak mmbangun tp rakyatnya gaya simple masih kampung lg, tu yg saya terpikat. Pasar Behn Thant owwwhh.. saya gila nengok saprah yg murah bersulam-sulam tu..suami pndai tawar dpt yg kain linen 6 kerusi 135,000 dong ok tak? (harga asal 450,000 dong!) Saya x sabar nak ikut lg ke HCMC or maybe ke Hanoi pulak ....kenalkan saya dgn kwn2 u d sana boleh x? Salaam...

MULAN said...

maklang: sakit la maklang..

raihana: bisa aja.. tp my hp kiok. lost all no.. email me - muniqaz@hotmail.com

nikfarizah said...

Akum, I am your silent reader for quite sometimes. Salam kenalan...seronok baca cerita anak-anak kat sekolah, even anak saya yang memang tinggal kat M'sia all this while pun buat ayat BM tunggang langgang..heheh

Well...insyallah I'll be going to HCM end of June, boleh Mulan tlg recommend kat mana nak shopping, tempah baju (office suits, kurung, kebaya, dll) and hotel yg murah dan kalau boleh walking distance to shopping places. Lagi satu, for sight seeing..where should I go? Banyaknya soalan....Thank you in advance!

Anne said...

mulannnnnnnnnn mana lesapppppp? pi cuti ka??

rindu wei.. meh la sini balik! :0)

MULAN said...

nik: boleh aja.. banyak tempat2 boleh visit & shopping. nanti saya kasi..

anne: miss u too.. banyak hal la, nak pecah kepala ni..

Hannan said...

hahahhahaha... this one is really funny :) ohh my God.. such a cute lil kid !

MULAN said...

hannan: hhmm what can i do.. keep telling him to do his best je la..