Wednesday, February 6, 2008

ME & MY TOOLS + BESTFRENS..

Ahaks.. been bloghopping too much sampai lupa nak update blog sendiri. He he.. plus minus busy cleaning & keeping this old house tidy & clean la. Now I'm the driver, nanny, cleaner, cook, tutor dan seangkatan dengannya.. Now things are much better as I've planned the house chores, roughly 3 times a week to vacuum & mop the floor. Aiyaaa.. here the house so nice one though so old oredi, coz the beach ada belakang sana laa but..., u know waaattt, the habuk2 all come inside if I open the sliding door seluas2 nya hati.. coz the jalanraya besar tu ada kat depan tu pulak dah.. Lori, truck, sumer jenis kenderaan menderum situ, dan jugak soping mall yang semanjang tergendala tu belom siap2.. mengizinkan habuk2 datang tanpa diundang lol...!!!

LUX/ELECTROLUX Cordless vacuum cleaner...
recommended, charge je la selalu, then vacuum je
ikut bahagian2 rumah yang telah dirancang..
memang power jgk tapi tak lama sebab bateri habis,
compare to yang pakai plug tu..
tapi leceh yang tu sebab kena tukar plug selalu..!!

Scrapper cermin ni.. Saya kurang suka bilik air basah memanjang,
so saya guna ini untuk scrap air yg bertakung kat lantai
yang tak pernah rata tu, lepas sumer dah mandi & pi sekolah/keje..
Wallaa, siang hari memang bilik air kering sentiasa..

Sabun mandi putih (apa2 jenis)..
Untuk baju sekolah putih & baju keje (koporat) hubby..
Sememangnya sabun ini power untuk apa jua kesan kotoran,
disental pada kotoran, dibiar sebentar sebelum digonyoh2..
pastu campak dalam washing machine je..

Saya paling tak suka menggosok baju..!!!!
Got this in Vietnam (macam kat department store tu)..
sangkut baju/seluar pada hanger & steam je la..
Sonang sungguh keje den..!!

Dapur belom ada..
baru perasan ada this "steamboat" electric pot,
very useful.. can fry, boil etc..
(another periuk of laicikang tu maklang..)

Dah penat keje, lepak & sejok2 kan diri dgn si "dia" tu..
ada la sebiji je aircond kat rumah ni.
Will see how.. no request yet to add more...
as the weather here quite windy at the moment
(wet & rainy still..)


My bestfren la ni.. tukang urut, available 24hrs..

14 comments:

oldtown~Smell the Roses said...

hi!
Lama ungguh tak drop ek....slamat bekerja..huhu!
Suka ayat yg 'I love my computer...'

Kak Lady said...

Mulan...berkenan dengan vacum cordless tu...rumah akak ni jarang pakai vakum...pakai penyapu lidi je...heheheh
Pasal iron baju akak suka...tapi sekarang ada malasss lah sikit...

Kak Elle said...

mulan nak pinjam massager chair tu:)

apa nak buat kalau ibu2 yg tak buat semua tu sape lagi kan?at least at the end of the ada juga kawan massage kan?....hehehe

Cat Cat said...

Kak Mulan,
Kalau Cath dapat "your bestfren" tu... Syioknya.. boleh sampai tertidur... Hehehe

- pB - said...

salam


dlm byk byk alat lektrik kat dlm n3ni, yg paling pB berkenan tu tu tu tu stareko yg ramai org pakai kat butik butik tu skrg ni.

senang jer ...

sangkut

dan

sembur

MULAN said...

o-t-s-roses: tq tq, hidup tanpa computer ibarat..?? tak lengkap la hari2 ku..

kak lady: lambat benor la kak lady pakai penyapu lidi, sini angin laut tiup habis habuk sampah terbang semula, nangis saya dibuatnya.. sedut dgn vacuum selamat sikit.. he he..

kak elle: worth buying massage chair tu, dah 3 years kami pakai.. meh la sini. buleh pakai hari2..

cat cat: sshh.. i baru 17 you..!! no kak kak la..

memang la knock out duduk kat massage chair tu..

pb: tu la kami terjumpa dekat american market di vietnam last november, terus kami hangkut la.. sonang kojo.. udah le memang maleh menggosok..!!

faizabelle79 said...

Mulan..
sama la dgn saya..kat umah ni guna vakum ajer..sonang keje kan..heheh..

masak ape dalam periuk steamboat tu?

silversarina said...

amboi...gadgets semua dah lengkap...steam iron tu yang best sekali..

ajzie said...

Huhhhhhh semua ada.. dah boleh mula menganazzzzzzzzzz kembali daaaaaa... hihihi

zino said...

tak suka gosok baju ni ada geng lah kat rumah zino ni hehe

maklang said...

terimakaseh bebanyak lah laiceekang tu...kaki den ni dah naik baik alhamdulillah...jgn nak carik pasal!!

Bila nak mai rumah ni?

Mama Rock said...

weiiii mulan, i want your iron/steamer thingy! sunGguh la membosankan untuk meng-iron baju tapi terpaksa buat coz bibik dah takde nak suruh buat..hehehe!

Lollies said...

sya pu kenan dengan iron/ steamer tu. nak carilah

MULAN said...

faiza: vaccum tu mmg berjasa, tak yah tarik wire, charge & hangkut je. steamboat pot tu la saya guna utk m'goreng, masak ssegala apa pon buleh..

kakrina: dapur je belum cukup berasap sbb dapur belom beli..

azie: he he..

zino: kot iron yg biasa tu, kena berdiri lama, pastu tak cukup besar utk gosok seluar etc.. leceh la..

maklang: alhamdulillah dah baik, kesian maklang.. nanti ada kete satu lagi, ada la masa kita pi minum petang sama2 lepas maklang habis keje, tinggal je paklang tu.

mamarock: me never like ironing. this thing makes my life so much easier, kids & hubby can iron theirs, by themselves..

lollies: saw in giant h'market but from china, looks not so strong. very useful maaa, not only for clothings but carpet, sofas etc.. u jgn steam muka dah le..!!