Tuesday, November 27, 2007

HISTORICAL VISIT, FAREWELL & AWARD..

CU CHI TUNNEL
This is the site of the Cu Chi tunnels, one of the most famous battlegrounds of the Vietnam War. Today it is one of the country's prime tourist attractions, part of a new industry of war tourism.

My in laws are here for 1 week, so kami pun bawak pi Cu Chi Tunnel, one of the historical site in Vietnam. FIL bekas guru, SIL pulak cikgu, memang la seronok depa mai sini. Tunnel ni panjangnya betol2 25Okm tau. Just imagine, camna la depa buat tunnel ni dengan hanya cangkul kecik sorang satu. Lubang tu pulak, asalnya ngam2 saiz budak2 ni je coz depa pun memang kecik je.. Tapi sebab dah dibuka untuk tontonan awam, kena dibesarkan saiz lubang tunnel tu. Takut pulak ada yg terlekat. Hah, nak masuk sangat..!! Depa bukak for tourist sikit je.. takde la sampai 25Okm tu, kang ada pulak yg hilang or sesat..

Keratan vertical binaan Cu Chi Tunnel.. bertingkat2 tau..

Di antara perangkap yg digunakan..

Busut bukan sebarang busut.. ini adalah air hole.. lubang udara.. nun 4O meter dalamnya..

Bersama pahlawan2 Vietcong, yg rata2 kebal semangat & wira2 nya adalah kaum wanita..

Antara heli US yg terkorban..

Antara senjata2 Vietcong yg menumpaskan America..



Reproduce bom2 America utk jadikan senjata mereka.. takde teknologi canggih pun..

Saki baki bom2 yg telah malatop.. besar nya maakkk ooii..


**************************
FAREWELL LUNCH ORGANIZED BY
CONSULATE GENERAL OF MALAYSIA
AT BON MUA RESTAURANT..
~makan2 lagi..~

The Ladies..

The Guys..

More gifts for us..!!!

Steamboat u..!!!

Kids corner...
*************************
AWARD
Zharif got this last Friday..

Marsha got this a week earlier..

Here they dont need to be so excellent in their studies, tak ada exam pun... tapi susah la jugak nak tau how well they did in the subjects etc...

11 comments:

maklang said...

jangan lupa..hadiah2 tu nanti share2 le...he..ge..

faizabelle79 said...

seronoknyer saya tengok gambo makan tuh..

D said...

pergi Cu Chi Tunnel tu tak mengigau ke?? Well, looks like you all enjoyed yourselves, sure ok je la tu. HeHe..

simah said...

ni semua bekas peninggalan perang ka mulan?

ni kira report card last utk ur kids la yek? frame jgn tak frame!!

muahhh

MULAN said...

maklang~ he he kalu ada yg kasik 2 yg sama, buleh gak kot..

faiza~ steamboat..!!! sini seafood kan mughah lah tersangat2.. sewonok nya makan..!!

d~ well, dah balik baru teringat bawak budak2. alhamdulillah takde apa pun.. but excited giler depa tu berlari2 dlm lubang tunnel tu..!! kita ni lak takut depa termasuk dlm lubang yg tak dibukak utk tourists.. haaahhh haru biru kang nak cari..

simah~ oohh yes, saki baki ferang dolu2 tu la.. mak aaii besar betol cluster bomb tu tau.

tu weekly award, to encourage kids. kebetulan dapat 1 week different.. report card, twice a year.. before year end break ni dapat la kot..

zino said...

banyak sejarah perang di sana.. bagaimana mereka menghadapi nya dulu..

Lollies said...

WOW! hebatnya terowong tu. Dasatlah engineering-know-how depa. And to think US kalah dengan mereka yang tak ada sistematik military system. Hmmpphh!

simah said...

eh anak u lepas ni masuk balik sistem sekolah biasa mesti akan terpelik rasanya kan? ker u plan nak masukkan depa kat international school?

cikdinz said...

kagum betul lah tengok sistem viet kong tu... 250km tu...

MULAN said...

zino: mmg depa ingat sgt kisah2 perang tu.. sejarah silam yg trajis. now mereka sedang pesat membangun, ekonomi diri & negara..

lollies: mmg dasat, u just imagine tunnel tu 250km in total...!!! mana ada bom2 terjun dari helis & fighter jets ponn..

simah: kerteh ada int'nal school but standard very low they said... belom nengok pon lagi sekolah2 tu.. balik ni nanti baru la nak buat semua tu. will definitely hop from 1 school to another..

cikdinz: depa ni mmg bijak, kreatif & hardworking..

Zakiah said...

wow impressive!!

bilernyer nak balik ni. Sure tak sabo dah ni.