Monday, August 20, 2007

CERAMIC FACTORY TRIP...

Hubby ada mention last week, "be prepared la.. maybe kena balik for good".... Memang dah siap sedia daaa, tinggal saja nak kena buat trip to few places nak nyopping kot.. I've prepared a long list to borong if we were to go back for good. Salah satu nya adalah ceramic products ie dining set ka, pasu besar ka, kecik ka & so many more... coz me really crazy & minat sangat dengan hasil2 kerja ceramic ni..

So last Saturday, paksa la hubby drive pi Binh Duong, about 50 minutes drive from the city. Tapi tempat ni we all dok panggil Song Be sebab depa2 yang laki2 dok pi main Golf situ ~ kat Song Be Golf Resort. Orang dulu2 la yang panggil lagu tu. Hubby ada la 2 Golf set tapi dah boleh hantar muzium sebab tak minat. Itu pun orang dok wakaf.

Binh Duong or Song Be ni adalah salah satu kawasan perindustrian di sini. Itu sebab nya jauh la sikit dari bandar. Yang best nya sini, segala jenis kilang kami boleh pi. Siap hangkut lagi la. Ada kilang perabut, pasu, elektrik dan macam2 bagai la.. tak cukup nak taruk sini.. Yang best nya target nak pi cari pasu2, tapi yang selesai nya kami beli perabut...

Minh Long I... dulu kecik to-ik je, sekarang toke dia billionaire..!!! Export pi Europe etc lagi.. Geram nak hangkut satu kilang je rasanya. Souvenirs replika kecik2 Petronas Twin Tower pun depa ada buat..

Another factory, ni lah yang paling tak tahan, macam2 jenis, rupa, gaya, warna.... semua pon ada...!!! Yang sama tinggi dengan den pon ada..!! Tapi tak sempat amik gambor, bateri abis lak dah..!! Jug yang belakang Marsha tu pon den dah book... harap depa ada color lain macam den nak tu..

10 comments:

Kak Elle said...

Bila hang nak pulang?

sayang I tak minat tu semua lah mulan..hehehe

angkot lah satu factory dah tu buat bisness kat malaysia mesti byk yg minat tu...pssssst org kerteh mesti beli punya....hahaha

ZLAA said...

I nak kata minat tu tak-lah tapi hikayat jenguk tempat-tempat buat pasu ni mula kat Sarawak. Beli-lah beberapa pasu buat souvenir. Then kadang-kadang balik Kedah, singgah Ipoh, makan-makan then jengok juga tempat-tempat jual pasu. Jengok saja. Then di sini, beraneka jenis seramik, cantik-cantik. Geram..

ADIEJIN said...

eh, tolong belikan dalam 10 biji pasu besar tuh...sedekah kat Jin.

Golf set hubby tu bawak balik gak.. sedekah juga pada jin.

simah said...

besaqnyaaaaaaaaaa segala pasu tuuuu...

masa i tengok gambar ni.. my mind terus ingat satu ajer... rumah ada budak kecik..berapa lama yea agaknya dapat pasu mcm ni dapat bertahan tanpa pecAH?:0)

wah.... meriahnyaaa tengok all the pics masa u kat mesia...

zino said...

sebelum balik tu borong le apa yg patut.. siapkan beberapa kontena hehe

pB said...

Wah...buat bizness ni bagus nie ...

Jadik ajen kat sini ...

mesti laku ....

Lama lagi ke Mulan nak keno dok sana tu ..??

MULAN said...

kak elle: tu la nak kasi org kerteh tengok & teruja2 nak datang sini..

zlaa: tu la, kat msia tak pernah sampai lagi kat kilang2 tu but i like labu sayong sbb lain dari yg lain.

adiejin: ishhh.. buat malu je golfset tu. others keep telling us dah outdated. pasu tu kalu kontena muat lagi, no hal la nak bawak balik byk2..

simah: pasu tu, rahsia nya ko glue je la or ikat kat mana2. gerenti tak jatuh la. so far kids play around d pasu2 tu, ok je. but yg bagak2 beso tu, kat luar umah la.. nak buat taman pasu..

zino: kontena tu ada limit gak. kot excess, siap je la duit. tu yg kami dok kira2 brp kupang nak beli brg2 tu.. maleh la excess2 ni. brg kat msia tak kurang hebatnya..

pb: tu la pb, menjak datang sini, every 4 months hubby kata nak kena balik for good. bayangkan dah almost 10 tahun, dah kebal telinga. tapi yg ni serious kot.. kami pun dah excited sesangat nak balik.. nak pulak nak pose dah ni.. raya lak pastu..

simah said...

taman pasu? heheh sah la nanti seram nak pi rumah u..takut terpecahkan pasu pasu u heheh i am the ganas careless type..

by the way...resepi k�fte dah masuk blog.. mai la tengok kalau hang ada masa :0)

Kak Lady said...

Mulan...besarnya pasu belakang marsha tu..agaknya mulan pun boleh sembunyi dalam pasu tu...hehehe...macam filem ali baba bujang lapok tu....cantik2nya pasu...kalau kak lady ke sana pun jadi rambang mata dibuatnya...

MULAN said...

simah: thanx for the recipe.. aiyaa, pasu2 tu murah je tau. kids pun tau nak main kat mana sebab dah buat deal awal2.. takde depa nak hayun kat pasu2 tu.. nanti toys depa kena gantung. they've got more than enuf space dah tu.. ha ha..

kak lady: geramnya sebab kat msia takde & harga murah jugak. memang cantik2 & unik..