Monday, May 21, 2007

VUON XOAI FARMSTEAD..

Oh.. rainy season..!! Syoknya.. minum kopi cicah biskut kering belakang dapur. Tapi network la teruk. Susah nak surf etc. ..Last week pulak ada earthquake further north near Hanoi, capital of Vietnam. Ada pulak kacau cable2 ni. Eh eh.. hubby kata ada pulak rumours kami kena balik for good..!! Hhmm.. mixed feelings ni. Excited pun ya, sedih pun ada, tak nak balik pun ada.. Tapi nak balik sangat rasanya.. Banyak sangat alasan & sebab2 nya.. Tak pe la, tak confirm lagi (as always..). Tak payah pikir lagi. Last Friday, hubby noticed ada tempat lepak baru on the way to the plant last week. So, kami pi la recce semalam.... 40km from city centre... PI DAYTRIP JE...
*
Tak sabar2 nak naik depa ni, RM10 je naik ni, round the whole area..
* Ada swimming pool.. bagus ni..

Tennis court too..
*
Fishing ponds..
*
Restaurant.. very cozy..
*
Crocodile farm..
*
Ada hati nak tunggang ostrich, nak ambik gambar dekat pun takut..!!! Aparaaaa..
*
Diternak untuk dagingnya..????
*
Beruang2 tido time ni.. paneh mak ooii..
*
Depa ni bagus, nak develop satu2 kawasan tu, pokok mesti jaga. Tak de nak cantas dulu, macam tempat kita...
*
Camping & BBQ area...
*
Ada jugak padang bola/futsal...
*
Orchid nursery...
*
Entrance to guesthouse... boleh la weekend lepak sini..
*
Ini amoi banyak kacau, nak shoot gambar lanscape, eh eh.. nak masuk jugak..
*
Boleh sewa basikal jugak... it's fun..!!!
*
On the way balik, nampak another tempat rekreasi...
*
Grass Ski..mesti try but not this time la... tengah paneh berdentum...
*

26 comments:

loveujordan said...

salam,

cantik tempat ni, naik kereta kuda yang I paling suka...

You pun nak balik for good ke ?? Kitaorang pu tengah rumours kencang kata kena balik jugak, InsyaAllah jadi kot.

Have a nice day !!

Kak Elle said...

wah mulan nak balik kerteh ke kuantan?

wow cantik tempat resort tu macam2 ada ... tapi bersih tak mulan?jgn semua buang2 dlm fish pond tu pulak...haha

~ahni~ said...

Nampak burung unta tu kan macam garang, macam nak patuk orang aje kan...

Like always - seronoknya dapat jalan2

zlaa said...

Eee..syoknya jalan-jalan. I kat sini belum ada peluang lagi. Asyik busy saja. Sedar-sedar nanti dah nak kena balik M'sia. Tapi, baca cerita you, memang rasa nak jalan2.

faizabelle79 said...

Mulan..
Cantiknya pemandangan kat sana..kereta kuda tu bestlah..rasa mcm crite cinderella la pulak..

simah said...

dalam semua gambar yg ada la kan..tak tau la kenapa pokok pisang jugak caught my eyes...

nice place...ni u all buat vacation ka kat sini?

MULAN said...

luj: salam kak rina. rumors tu dah bertahun2 sebenornya. akak kena tukar mana? kot dapat setempat kan syok..

kak elle: tempat ni ok jgk. depa jaga & byk WC... he he.. kot depa buang jgk, memang sah2 tak bertamadun..

ahni: suspen jgk, sbb leher burung tu panjang betul. takut je dipatuk anak2 daku nanti..

zlaa: dulu2 tak byk tempat nak ber-rekreasi sini. so, before kena balik, might as well we all serang dulu la..

faizah: budak2 ni bising masa naik kereta kuda tu, takut je kuda tu naik hangin..!! tempat baru ok la masih cantik. harap2 depa pandai jaga, biar selamanya cantik & bersih..

simah: pisang tu memang sinonim dengan famili kami. hantu pisang!!! ni daytrip je.. tak check out guest house depa lagi.. looks cool jugak dari luar..

pB said...

Salam...

wowo tempat ni pun cantik jugak lah.
Anak pB mesti seronok kalau dpt naik kereta kuda itu...

Bila nak balik??

Boleh la jumpa, kenal kenal secara live ....

Mama Rock said...

wow, lawanya tempat ni! ni jadi ke balik for good, tak tersempat nak plan jalan2 ke sana member dah nak balik dah :)

Kak Lady said...

Mulan...nampak cantik tempat tu...redup dengan pokok2...bestnya...akak suka suasana macam tu...sejuk mata memandang...banyak pokok2 menghijau...hehehhe...nanti kalau pegi grass skiing jgn lupa amik gambar mulan tgh ski tau... :)

D said...

with animals like those, surely the kids enjoyed themselves!!!

Lollies said...

waah i like this green ski.

dia orang ni jauh lagi kreatif dari kita ek? kita tiru je bubuh eye on malaysia. tak ori langsung.

and i like the fact that they do not cut the trees.
eh makanan kat sana camna ek?

kakLuna said...

cantik la grass ski tu...kalau budak2 agaknya bukannya skiing..tp golek2ing..hehehe

Zakiah said...

hah ni grass ski tu kalau shah rukh khan nampak abis guling sakan ler dier

Mama Sarah said...

bestnya! at least anak2 tak boring terperap di rumah kan.

Izariza said...

Wah wah Mulan .. bestnyeeee!! Dah mencuba grass skiing belum?

Hazia said...

Hehe..reminds me of my bullock cart ride in Sri Lanka recently:)

ajzie said...

Mulan sini pung panas berdentummm..dan kadang2 ada juga hutan dan guruh berdentang2..hihihi.. Ayat suka hati..hihii

oldtown~Smell the Roses said...

mcm cuti2 vietnam heheh...cantik2!

MULAN said...

pb: mesti... bila balik nanti kita buat la jamuan suai kenal kan.. sure best gitu...

mamarock: cuti sekolah ni, mai la sini..

kak lady: takde kesmepatan nak pi lagi ni, busy entah apa2.. ada AGM kak lady.. aiyoo.. we'll try this weekend kot..

d: yup, they had great time, we might plan a nite stay there kot nanti, baru puas sikit..

lollies: dalam town pun pokok2 ada number tau, u cant simply chop down the trees. they are creative, truly creative esp in all craft/handwork...

MULAN said...

kak luna: tu la, takut jgk, tergolek. budak tergolek, cute la. mak budak tergolek, haru biru la tu..

zakiah: ha ha.. gelak betul.. kalau tergolek, mesti kita dok ingat cite hindustan kan..

mamasarah: true.. they keep asking bila nak pi..

iza: busy with things lagi.. maybe try weekend ni kot.

hazia: waahh.. sure fun gitu.. ada gambar tak?

azie: he he.. dunno camna la dari kecik suka cakap camtu.. kalau panas je.. mesti kata panas berdentum.. padahal takde pun bunyi berdentum..!! ha ha..

roses: tu je la cuti2 kami kat sini, tak macam msia, byk tempat lepak dgn anak2 kan.. but kids enjoy jgk..

cikdinz said...

cantek nye. kalu kat m'sia takde pon tempat mcm ni.
ada gambar lagi tak ?

simah said...

woit..lama tak update? sibuk ker?..

~ yus ~ said...

cantik, crocodile farm tu, banyak ker buayanya??

zino said...

cantik taman tu.. kereta kuda tu macam kat titiwangsa sana tu hehe

MULAN said...

cikdinz: tempat baru ni, tu yg kami pi recce tu.. grass ski tak dapat na ktry lagi.. ujan la..

simah: memang pun, geram betul... semua org mintak i buat keje last minute, tak sempat nak update pun. laptop kita pun jd mangsa..

yus: banyak boya tu.. lalu kejap tempat boya sbb serun..

zino: oh ya ke, titiwangsa ada jgk kereta kuda? syok tu..