Thursday, May 10, 2007

BUSY, BUSY & BUSY...

7 MAY 2007
Zharif turns 7 today..
" To the son-shine of our lives...
Who make our everyday a special day,
with his warm smile...
Wishing you all the happiness life can bring.."

Birthday gift (the Spidey bottle holder) from Aunty Elle, Zharif likes it so much. Brought to school for his "show & tell" turn ( + showing off laaa...), telling everyone that it's very expensive because it's from Singapore.. The Barbie pouch belongs to Marsha & the Briyani pack was a lovely gift from lovely Kak Elle.. Thank you so much for the wonderful gifts Kak Elle, it was so thoughtful of you.. Sini nak pi makan briyani.. mahal tau..!!! Sekali makan for 4 of us, ada dalam RM100 tau.. So ini pack kena kasi simpan & masak jimat2... Restauranters here claimed briyani spices kena import from Pakistan, India bla bla bla... bestnya dapat briyani pack ni..!!

I can't organize Zharif's birthday party today as the school will be organizing "Swimming Gala" for the Junior students. It's not a swimming competition, but only a swimming fun day, for the kids to show parents how confident they are in the water. But some did show their speed & skills..

Zharif, waiting for his turn..

Briefing from Mr. Jones..

He made it.. only one lap's allowed..
************
8 MAY 2007

Malaysia Cultural Lunch was organized as part of the school's Parents Teachers Organization activity. This is the first time ever for us, the Malaysian Parents to prepare such an exclusive (konon2 la) lunch & cultural show.. (p/s-I was unable to update blog/hop2 because of the preparations etc, aiyaaa penat gila..) Bravo to all the Malaysian Ladies involved, all the guests loved the traditional scrumptious food (we cook all the food ourselves - cut costs maaa...), the ambience (with slideshow, traditional dance from 2 "mums") and the deco (thanks to Tourism Malaysia).. We had nearly 50 guests from various nations, plus the Principals from High, Elementary & Junior school. Sorry, not enough pictures to upload.. later maybe, if I can get some from my friends..

************
9 MAY 2007

Zharif & Marsha's Birthday Party & Ladies' Gathering..

Foods (desserts ni..), yang frozen tu dah prepare in advance dah, since last week.. Chocolate cake yang depan tu, a friend gave it to my children (mahal woooo..), so my 2 cakes yang sempoi but colorful tu dah pindah belakang laaa..

Main dish corner.. close up gambar ada banyak kekaburan.. ada la Spaghetti Bolognese (budak2 makan..), Karipap, Popia, Risoles, Keria..

Aunty Janet was there (all day long..) to assist the children..singing & cutting the cake bla bla bla.. We couldn't wait for others as some had to attend after school activities.. as always we started the party once Zharif ( & Marsha too) arrived from school.. they have 85 friends (Malaysians plus lain2 too...) invited for today's party..!! One shot maaa...

Parents corner... (2 guys tu, sempat drop by after office hour but poor hubby tak dapat balik cepat, nak cuti pun tak dapat, as always laa..), Zharif & Marsha did ask their daddy when they saw the uncles... Poor them..but they had fun with all the friends..

Kids corner.. ada TV (with lots of kids' channel) ok la.. It was raining (now rainy season) & therefore some kids prefer to stay indoor. But some ( ramai.. ) dapat lari keluar.. (most of my friends live in a service apartments & therefore the kids don't have enough space/area to play like cycling, playing basketball ka, skate-board ka, roller blades ka etc macam kat compound we all ni...

Zharif & Marsha with their gifts... rezeki depa la dapat hadiah tu. It was actually a gathering for all... ladies and children and I didn't expect that they will come with lots of presents.. I have been missing lots of friends, semua busy je etc.. and I thought this is the chance for all to catch up with each other.. YES, we did.. I was so grateful that some did make an effort to come though they live quite a distance from my place.. AND LAST NIGHT, SAYA PENGSAN AGAKNYA & TIDO LELAP HABIS....!!!! Tuhan je tau sakit nya badan ni.. nak postpone party tak boleh sebab banyak hal lain.. ALHAMDULILLAH semua berjalan lancar..

25 comments:

Mama Rock said...

wah seronoknya party tu! did you actually had all 85 kids at your place? I once had 62 kids at mikey's party but I had it at pizza hut, apartmetn too small to handle the crowd. You set your table very nice la mulan...happy birthday to zharif and again to marsya!

faizabelle79 said...

Happy birthday to Zharif and Marsha..semoga berjaya di dunia dan akhirat..

Besh tengok birthday party tu..ramai yang datang yer..Wow!hadiah pun byk..mesti budak2 tu suker..aunty pun suka la Zharif..nak satu leh..hehe

Mulan..berbaloi walaupun penatkan..tahniah untuk Mulan..berjaya menyiapkan pelbagai hidangan..

maklang said...

bestnya sambut birthday party ni...kami sambut sefamily aje...malasnya nak memasak dah tua2 ni...

maklang said...

Eh..lupa nak wish Zharif happy birthday...and Marsha too...Happy birthday to both of you..Jadi anak yang baik ye...

Kak Elle said...

mulan i tunggu invitation ke party takde pun ....hehe

meriah nya gathering dan banyak makanan lagi.....ala malu nya u letak barang tu from me...ciput aje ler mulan...next time will give more rempah ratus so can have more gathering.

happy birthday to both kiddos.

zino said...

kat sini pun sambut birthday...

k.d said...

Happy birthday to Zharif and Marsha. Look like they had fun! Sedapnya all the food....glorious food!

Rajin nya you mengentertain 85 kids.. and parents included....

Patut le pengsan lepas tu!!

Bravo..bravo...Well done.. Zharif and Marsha..say thank you to Mommy for a lovely party.

MULAN said...

mamarock: tq, tq mama... kids yang datang 82 rasanya.. 3-6pm, takde la semua serbu at one time.. boleh la handle lagi tu. rumah macam tongkang pecah..

faizah: timakasih... baloi sbb dapat jumpa kenkawan yg payah nak jumpa.. budak2 biasa la seronok..

maklang: timakasih aunty.. depa ni tak pernah sempat sambut kat msia lagi.. mesti lagi seronok dgn tok nenek depa.. tu sbb ajak kenkawan sini, kalu tak sure boring.. birthday gift maklang nanti ya..

kak elle: opss.. sori lupa jemput. aiyo kak elle, busy betul dari last week, tapi dont worry, kita buat another party in spore ok.. thanx for yr thots.. thanx a lot..

zino: ya ke..? happy besday..

k.d: tq tq.. he he.. saya prepare yg frozen awal2 lagi last week. yg lain tu semua yg biasa buat, takde authentic pun. kueh saya semua dalam talam/loyang.. paaapp semua dalam loyang, bake or steam, habis cite.. no keje metek2 one.. kena cari tukang potong kueh je.. but 2 frens tolong & my helper too.. without them, tak jadi punya.. alhamdulillah semua berjalan lancar..

simah said...

wah merşahnyaaa birthday zharif...!

mesti dia happy yek?

u memang ibu yg baik...sampai terpengsan lagi hahahha

take care n jangan lupa bangun utk sambut hariibu ahad nii..jgn masak..suruh la hubby bawak makan luar heheheh

Izariza said...

Aisehh Mulan .. bestnyeee tengok makanan dan hadiah Zharif and Marsha tu. I bet they must be happy sangat2 ek.

Salam untuk Zharif and Marsha dari Auntie Iza :)

~ahni~ said...

Wow, meriah giler... kesian Mulan sampai pengsan.... letih ek? Tapi untuk anak memang berbaloi kan? Unconditional love.

Kak Elle said...

mulan thank you for that special nurses day wishes...you are so sweet:)thank you....thank you

Misha said...

mulan

selamat hari ibu to you :)

MULAN said...

simah: i buat mana yg terdaya je.. sementara depa kecik2 ni. banyak pulak invitation sunday ni .. habis plan nak ketuk ayah depa nak makan kat hotel..!!!

iza: salam utk aunty iza too.. memang happy depa tu.. alaa sekali setahun, dah besar nanti takde dah nanti..

ahni: betol tu.. untuk anak2 tersayang la tu, pastu sekali harung mak2 nak ber-potpet2.. jarang2 dapat jumpa tu..

kak elle: once a year je tu kak elle... u deserve it..

misha: happy mother's day 2 u 2..!! dapat gift apa tahun ni?

Ajzie said...

Happy Belated Birthday Zahrif..and Happy Mutter Tag to you Mulan...


Hugs
Ajzie

pB said...

wow banyak nyer makanan..

pagi pagi udah buat pB lapor...

happy belated besday.
jadi anak yang soleh

Lollies said...

waaaa mega party planner ini. hebat sungguh

Intan said...

wow, seronoknya dpt hadiah!
U've certainly had a busy week! mana tak tidor mcm kayu!
anyway, when it's for the kids, this tiredness is worth it.

~ yus ~ said...

Happy Belated Birthday buat Zharif dan Marsha. Nampak meriah party tu...

yus pun baru minggu lepas masak bombay briyani mix Shan tu. Memang sedap. Kat sini satu pek tu regenya 69p, alhamdulillah senang nak dapat.

MULAN said...

azie: timakasih... happy mutter tag to u too..

pb: kalu kat msia tu, senang cito, sume pakat beli/order je makanan tu.. sini tarak la. terpaksa masak sendiri.. sekali tahun je la tu..

lollies: hisshhh, takde la mega party. gathering for potpet2 & makan2 je. takde agenda lain pun, tak pandai la i, kot u ada sini i'll definitely panggil u jadi organizer.. sure lagi meriah..

intan: utk kids je, sementara depa masih kecik ni. also gathering for all..adults & children..

yus: thanx aunty yus. belum try masak lagi sbb every weekend ada org jemput makan.. bila nak try ni?? tak sabar jgk. malam hubby tak nak nasi..

Zakiah said...

Happy bday zharif and marsha!!

wow...82 kids?? i buat untuk 1st bday rayyan 20 plus budak pun pengsan 2 hari. This year...not gonna do it. ada budak kecik lagi satu tak larat den!

Kak Lady said...

Happy Belated Birthday pada zarif & Happy Belated Mothers day pada Mulan...semuanya terlambat sebabnya internet akak problem...lawat 2-3 blog aje dah jam...geram betul....

loveujordan said...

Happy birthday !!

Bestnya , macam-macam events ... happenings betul !!

Mama Sarah said...

hahaha, i nak organise event utk 10 kids pun dah kelam kabut. inikan pula 80+!!! fuishhh... you deserved that 'pengsan' after the party. hehe :)

MULAN said...

zakiah: tima kasih.. i tak buat la sekali harong. i jemput 3-6pm but yg close2 tu tau, sampai malam pun depa boleh dtg. datang runcit2 they said..

kak lady: tq, tq.. sama la sini. baru2 ni ada earthquake pulak further north, jam pulak le network lagi..

luj: syukran.. sekali sekala ok la ber-gathering2 ni. seronok potpet2 mak2 & anak2.. kot2 selalu, lembik la badan kak..

mamasarah: as i mentioned earlier, my guests're invited 3-6pm( sampai malam pun ada), and i prepared the food much earlier (esp frozen food, cuma bake/fry je later). jadi takde la serabut kepala. he he.. i punya menu, mak & anak semua boleh makan. pastu semua yg senang2. no complicated preparations (ingredients & methods). masuk semua in mixer, blend or beat, steam or bake.. ha ha.. utk daku yg pemalas. frens here also tolong, they're more excited than me..