Monday, April 23, 2007

MIND MAPS.. BUT MY MIND'S IN CHAOS...

Crying 2 Crying 2 Crying 2

Aduuuss.. memang tak de mood nak update blog etc... Macam2 dalam benak otak ni.. Macamana lah yang ni, macamana lah yang itu, camna lah nak settle yang ini, yang itu. Banyak pulak hal dalam satu masa.. Hhmmm.. sudah lah.. ada rahmat nya kot. Saya percaya pada Qada' & Qadar dan juga pada rezeki Allah (tapi saya manusia, sedikit sebanyak tak dapat lari dari perasaan sedih, geram). Forget about it lah. Let's talk about something useful, knowledgeable...
*******
Introduction, about Mind Maps... as reviewed by Greg Dixon in his website...

Mind maps were developed in the late 60s by Tony Buzan as a way of helping students make notes that used only key words and images. They are much quicker to make, and because of their visual quality much easier to remember and review. The non-linear nature of mind maps makes it easy to link and cross-reference different elements of the map.
***
Tony and Barry Buzan have explored a powerful way of expressing thoughts called Mind Mapping. The basic technique is to combine lines, text, and images to represent related ideas and concepts. The Mind Map Book presents detailed descriptions of how to use a wide range of Mind Mapping techniques to a myriad of uses.
***
Some applications of Mind Mapping include: Making Choices, Organizing Your Own Ideas, Organizing Other Peoples Ideas, Memory, Creative Thinking, The Group Mind Map, Self-Analysis, Problem-Solving, The Mind Map Diary, Family Study and Story Telling, Educational Thinking, Teaching, The Master Mind Map, Business and Professional Meetings, Presentations The book is full of mind-maps created by individuals,
including the following as above...
***
Tony Buzan was here in Ho Chi Minh City 2 weeks ago and hubby got the opportunity to attend his talk on Mind Maps etc... and he bought us (me & kids) these books.."You baca la.. (Brain Child~How Smart Parents Make Smart Kids).. Bagus tau.." Adooii... bab2 membaca ni lately susah sikit.. halfway mesti kantoi.. kkrrrr... ngantuk.. kopi pun tak jalan.. Malas jugak sebenarnya sebab baru gila & addicted to Sudoku.. "OK je la kan... dia dah beli.."
Sekarang ni kedai buku penuh dengan buku2 Tony Buzan & Jack Canfield (Chicken Soup tu)..
siap diterjemah ke bahasa Vietnam lagi (secara haram la tu)
***


He he.. dah start baca sikit, rasa macam sebahagian teori & praktikal yang disebut dalam buku tu sedang dilaksanakan melalui sistem pembelajaran di sekolah Zharif di sini..



Ahh.. ni yang sakit sikit.. nampak tak perkataan yang saya bulatkan tu?
"BE A ROCK....." bila anak2 meragam... yang kecik2 tak apa la jugak, tapi kalau yang besar tu, eeiiiyyyy ada yang kena piat nanti.... kot tak kena time tu, kena la nanti kat rumah.. haaaahhh jaga..!!! Teringat pulak kisah seorang kawan yang mencubit (secara tersembunyi) anak lelaki nya berusia 8 tahun yang berkelakuan agak nakal pada satu majlis makan-makan...
"Ibu...!!! You are so rude to pinch me like that..!!!"
Semua terkedu seribu bahasa....suasana sunyi seketika..
"Sudah lah tu Har, budak2 memang camtu," sapa seorang teman..
Aiikk... dia punya bengang... terus turun ke dapur tuan rumah..
memang setelah semua tetamu siap makan, dia telah pun tiada...

20 comments:

Intan said...

my youngest daughter nina uses this technique to study and memorize and i think it has helped her a lot. but her elder sis lily, doesn't and her grades' are less stellar than nina. don't if it has anything to do with mind mapping or if it's just nina being more rajin.

ubisetela said...

be a rock? hahaha..
Kat NZ diorg dah nak start anti-smacking rule, parents tak bleh pukul anak to discipline them. many parents here are against the bill.
abes la budak2 jadi spoilt brats.

zlaa said...

Interesting. Dulu-dulu guna juga mind map tapi, tak ada guidelines, bantai aje tak ikut rules. Rajin2 baca-lah, nanti cerita kat kita orang

k.d said...

YOu're right Mulan...susah to be a rock when your kids throw a tantrum. Kat rumah oklah...kat luar yang parah tu...

Hehehe...

Hazia said...

I buat mind-mapping ni since matriculation dulu. It works la:)

Kak Elle said...

mulan tak payah nak crack your mind....our mothers never bother with all these and see how we are now?berguna juga kan?

maklang said...

maklang setuju jugak ngan kak elle..InsyaAllah kalau mak bapak ajar dengan baik, baiklah jadi anaknya...

zino said...

macam macam cara nak mendidik budak2 ni.. yg penting kita sabar dengan kerenah mereka..

~ahni~ said...

Mau aku penampar aje mulut budak tu...

oldtown~Smell the Roses said...

Sometimes sronok baca buku-buku mcm tu. Mengingatkan diri sendiri supaya jd mak ayah yg baik. hihi!

MULAN said...

intan: zharif ni bab2 memorizing ni slow sikit. the teacher said maybe he's a boy and also kids develop differently..

ubisetela: hah.. camna lagi nak disiplin depa tu, kena la kasi takut sikit, jgn la dok bantai hari2.. layu budak tu nanti..

zlaa: masa dapat buku tu, dah start sudoku.. so payah sikit nak continue baca buku tu.. he he.. nanti, nanti..

k.d: be a rock la kat luar, kat rumah nanti mak jadi rockstar bebel2... nasib takde gitar nak dihayun.. he he..

hazia: heard that it works for lot of students.. hope that it'll work for zharif too..

kak elle: tu la yg dok pikir ni, dulu2 takde pun, tapi ramai jugak bijakpandai around the world..

maklang: betul maklang.. camne kita corak kan anak2, camtu la jadi tu la jadi nya nanti, dgn izin Allah..

zino: orang laki memang camtu, dok kata sabar, sabar.. memang orang pompuan yg dok bebel2 je kan.. he he.. cubit2 tu ok la.. kasi dia gentarrrr sikit, jgn la bantai sampai lupa diri..

ahni: ada jugak kawan kata camtu, kalau anak dia memang kena paannnggg la time tu jugak..

old town: betul.. ilmu tu kan, bisa dipraktik...

Mama Sarah said...

mind mapping - memang saya guna zaman belajar dulu.

bab anak2 mencaba ibubapa ni, hehe terkenang zaman saya kecik2 - rasanya kita automatic tahu bila mak tengah marah. tak berani nak lawan. padahal dia buka mata luas sikit aje!

Kak Lady said...

Hahhaah...kak lady pun pernah kene macam kawan tu...cubit anak senyap2...tapi dia pulak bertanya kuat2...'apsal ibu cubit farhan ni....'

loveujordan said...

anak-anak akak rajin guna teknik mind mapping ni....it's very useful....

Kadang-kadang kena cakap awal-awal pada anak-anak bila kita nampak marah jangan nak mengada-ngada depan orang.....tapi budak-budak depan orang lagi nak menunjuk 'rocknya'.......

Ajzie said...

Bersabar paling penting rasanya...

simah said...

iskh mind map? tak kuasa...u dah cuba ker belum?

laaaa mak budak tu apasal bengang sampai mcm tu... gamaknya memang dia dok tegah stress kot..

MULAN said...

mamasarah: me not so familiar sbb baru tau pasal mind mapping ni.. memang la kita masa kecik2 dulu, mata mak terjegil je, dah tau nak stop... kot tak nanti balik mesti kena ni!!!

kak lady: zharif kalau saya jegil biji mata dari jauh atau sound2 kat dia jgn nakal, dia dah jerit dari jauh, "mummy dont pinch me!!".. ado ko... kena pun tak lagi.. tapi mesti kena punya kalau nakal semedang tu..

luj: memang menguji kesabaran kita... depa ni. huhh.. saya tunggu balik rumah utk cite2 panjang dgn budak2 ni kalau nakal kat rumah orang tu..

azie: betul azie, tapi tak semua yg sabar.. saya ni kureng sikit tahap kesabaran. tapi much better dah. sbb life pun dah tak kalut sangat macam few years back.. seasonal pulak dah kesabaran saya ni..

simah: tak pernah cuba simah ooii, baru tau pasal benda ni. time belajor dulu, takde lak sifu2 kasi tau. baru femes kan.

budak tu memang la hyper sikit, tapi budak kan camtu. depan orang lagi la dia tunjuk hero... he he..

D said...

mind-mapping sebenarnya konsep senang je tapi sekarang semua commercialised. Rasanya kat Malaysia memang hebat. Buku-buku Tony Buzan memang bagus (though, as I said, konsep sama je) - untuk different levels, including kids (tapi mahal la!). Ish, jangan pekik, kang cubit kang! Hehehe

goboklama said...

sama je dgn.budak2 lain trmasukle anak saya. Masa kecik bila dicubit in public takleh nak bising,dah besar bila dicubit bisingnya mcm.kena pukul.Itu kalau dah smpai umah mmg.kena lagi! Anyway,my students pun dah lama practise mind-mapping nih,mmg.brkesan.

MULAN said...

d: yes... sama konsep je rasanya.. the same goes with the education system here in Zharif's school..

qist: saya senang je, cegil je biji mata. tapi at times depa cakap balik, "dont pinch me at home ok..".. adooii..