Monday, April 2, 2007

LEGA RASANYA....

Kids have gone to school, the 1 week break's over and I can LEPAK..!!!! Mak ooiii... seminggu macam sebulan. Hubby had to go to plant and takde kereta nak ronda2. Actually nak hop2 rumah kawan pun tak boleh sebab ramai cabut keluar dari Saigon ni. Mana nak pi lagi, balik2 the same places. Yang sakitnya, the Term 3 break for all International Schools here tak sama masa & haribulannya. So.. nak organize activity pun susah. Other schools just started their Spring Break today. But luckily ada invitation for birthday parties & managed to take them to Dam Sen Park (local Theme Park) and experience some fun there.. walaupun (bak kata Kak Mai.. tak waras sikit)..
*
Hari2 di rumah tu jangan cite lah anak beranak mandi lepas lunch. Perang dunia, nasib neighbour2 lain pi keje. Sure kena soundnya kalau depa ada rumah. Berebut TV la, computer la. Habis mak & anak2 pun berebut la. Mana taknya, cite drama Korea habis terlepas camtu je. Sini kami dapat 4 Korean Channels. Drama2 semuanya yang latest punya. Living in Korea for 10 months dulu, boleh la faham sikit2 bahasa dia. But 2 channels here, Arirang & KBS ada English subtitle. OK la sikit, boleh jiwang2 sikit. Nak bukak blog toksah cite, kita tengok TV, depa nak tengok TV. Kita nak surf internet, depa nak main games... sabor je la..
*
Zharif ada jugak school project but tak sempat amik gambar. Kena buat model Sea Creature. Tapi kejap je buat tu. Zharif chose to make an Octopus.
*

At Gracie's birthday party, with Nicholas & Michael..






Another close friend's birthday party (BEN), with Tijn and Koen..


Helping BEN with the newspaper Warrior Suit!!




Enjoying the pizzas, which they made (sendiri2 la..) earlier, alaaa.. tabur2 cheese & spread sauce tu la..




Boat ride at Dam Sen Park. Kena tutup hidung masing2. Antara kes2 yang tak waras di Vietnam (mereka2 ini buang hasil toksid badan di merata2 tempat!)


Yang ni enjoy.. Winter Room... with ice carved models.. Mini Great Wall of China ada, Pagoda ada..



Another shot taken at the Winter Room..

28 comments:

Izariza said...

Salam mulan..

wah.. baru lepas habis 'perang'.. so skrg waktu bertenang semula ek :D

ish ..dengar pasal cerita korea ni yang buat orang jeles nih .. saya pun hantu cerita korea tapi kasa yang agak terbatas tidak memberi banyak ruang untuk melekat depan tv sepanjang masa.

Selamat merehatkan minda :)

~ahni~ said...

Party and winter room, itu memang best. Sejuk lah tu, dok peluk tubuh aje.

Kak Elle said...

mulan lama menghilang ingat pergi NZ lagi.
Betul ke as u said the theme park very dirty....ish..ish...

MULAN said...

izariza: tapi ada batasan jugak nak nonton tu. tak leh depan budak2, nanti depa pun dok tengok & hooked depan tv.

ahni: time kami pi tu, depa baru buat maintainance kot, sejuk gila. macam dalam cold room je la dgn blok2 ais..

kak elle: oh NZ.. tak habis explore lagi. will do that again..

ahah.. u can see them "lepas" everywhere. name all the places that a human can access, they do it. huh, a boy did that in a mineral drinking bottle while we were watching "ghost rider" at the cinema yesterday. he was sitting next to me. pheww!!! kureng asem!!! habis aroma!!! the whole city ada aroma itu. he he..

D said...

wah wah... macam enjoy sakan jek! hmmm.. apasal la yek, yang kat negara panas, nak merasa sejuk, yang kat negara sejuk, nak merasa panas.. walau apa pun, janji enjoy!!

k.d said...

Pening kepala kan memikirkan apa nak buat bila bebudak cuti sekolah.

But..but..I suka budak cuti sekolah...no traffic in the morning, I can go to work later than usual and I don't have to worry about picking her up from school!!

But I still give her activities to do at home...kalau asyik tengok akrtun je apa nak jadi nanti...

Ajzie said...

Mulan...berak kencing merata2 ker? Biar betik!!.

Jalan2 cuti sekolah dengan anak2. Seronok..

Intan said...

mulan, sini, tengok korean reruns on tv. kekadang aje dtg yg latest.

goboklama said...

cantiknyer besday venue tu..

zino said...

bes nya tempat sambut birthday.. winter house tu sama tak macam kat mindwonderland tu..?

ehh ujud lagi ke mindwanderland tu ya hehe

MULAN said...

d: ok la jugak for d kids tu. purposely pi park tu utk masuk cold storage tu, tapi dok tak sampai 5 minit, sejuk la, nak buang air la, brain freezing la..

k.d: true!! part pagi2 tak susah kejar2 nak prepare packed food, pastu send & pick up tu. time cuti memang relax sikit tp huru hara la kat rumah. kena buat agreement dgn kids ni.. takleh kasi can punya.

azie: ya ya.. depa lepas yg "kecil2" di merata tempat. now better than a decade ago. ada sikit kesedaran. pokok, tayar kereta, dinding bangunan menjadi mangsa. semestinya bukan perempuan.

intan: selalu tengok korean entertainment news for updates on their movies + dramas. sini ramai koreans, depa yg aggresively asked for the channels..

goboklama: yeah, a pizza restaurant, with children area & they organize fun activities for kids' parties. kids can make their own pizza too..

zino: kedai tu baru make-up. dulu jual roti je. now dah jadi pizza corner. ok la tu.. kids can have fun situ. ya tak ya, kat kl pun ada jgk mines wonderland (yg sejuk cam salji) dulu kot..

yus said...

nampak selesa dan sesuai tempat sambut birthday tu. Winter room dia colourful ekk :)

simah said...

dalam tak ada tempat nak pi..ok la tu birthday party tu...nampak happy ja

yg tak larat tu bab kena tutup hidung tu heheheh eh tu projek kecik ker projek besar?

geli laaaaaaaaa just imagine kalau korang terjatuh dalam air tu ka..eeeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiii

faizabelle79 said...

mulan..mmg kalau cuti sekolah anak2 akan bosan..mcm anak saya wafeeq..selalu tanya bila nak bukak school semula.nak jumpa kwn2..kat france ni mmg susah sikit nak main dgn anak2 french yg lain..kalau nak main mesti buat rendez-vous dulu(appointment)..kalau x susah la..tu sbbnya kami kalau ada masa selalu bawak anak2 keluar ke parc atau picnic ke mana2..hehheh..

pB said...

winter house tu sebijik mcm Mines Wonderland
tapi rasa yg kat sana tu lagi cantik kot...

loveujordan said...

ehh tak sempat pergi lagi tempat ni, nampak best....

laa depa lepas hajat merata-rata... teruk jugak ..

Zakiah said...

aiyo...sesuka hati melepas di mana ajer?? mesti hidung mu dah kebal nih...hihihi. sabo ajerla

maklang said...

bila nak malaysia ni????nanti datang rumah maklang ye. 1.5 hrs aje dari Kuantan tu...

Kak Lady said...

Wow...Rumah ais...bestnya...tentu anak2 u seronok...

Mama Sarah said...

apart from smell pollution, dengar macam best je kat sana.

MULAN said...

yus: tu pizza restaurant je tp depa buat area for kids, cun la. orang sini memang kreatif, ice room tu pun interesting jugak.
------------------------------
simah: tempat nak fun2 bukannya takde tp tu la.. depa lepas hajat merata2. besar ke kecik ke, tak kira minit pun. tu yg kami dok pi tempat yg sama je.

kot jatuh dlm air tu, mandi bunga la jawap nya..

birthday party, sape tak enjoy.. makan free. tak yah masak!!
--------------------------------
faiza: laaa.. kena buat appointment ke nak main2 dgn kwn2 french? sian wafeeq. kalau cuti tu, saya kasi can tengok tv & main lebih dari biasa la. tapi ngaji & revision etc tak leh tinggal..
--------------------------------
pb: salam.. timakasih jengok saya.
rasanya macam kat sana cantik lagi. sini cuma lighting je colorful sikit kot
--------------------------------
luj: tempat ni tak jauh sangat tapi sbb trafik, sejam jgk perjalanan. kami avoid pi time weekend or public holiday sbb sarat dgn locals.

laa..cuba akak tanya suami, mesti dia tau orang sini semua lepas hajat merata tempat. nak saya amik gambar & post kat blog tak? ha ha.. senang je tu...

MULAN said...

zakiah: dah immune gila dah hidong ni. eeiiiyyy.. geram sebenarnya, tak reti2 nak cari tandas.

--------------------------------
maklang: tak lepas balik la.. budak2 ni tak nak balik without ayah dia. hubby as usual la kejenya.. boss lak takde. kita try jumpa during summer holiday ya..

--------------------------------
kak lady: kecik je ice room ni tp ok la utk sejukkan badan. tp this time sejuk gila. 5 minit je masuk. kids had fun in there.. amik gambar je la.. nothing else can do there..

--------------------------------
mamasarah: boleh la. but kids ni keep going to the same spot je. we avoid those activities at the lake or near there. pheewww... the smell, the color..!! omg..

Mama Rock said...

i realize kalau we reside overseas on work assignments, bebudak ni selalu aje ada parties. masa mama kat dubai dulu nearly everyweek i have to buy birthday presents sampai my colleague commented these kids are party animals...hehehe

simah said...

man di bunga mana cukup..kena mandi air perfume...!! hahaha gelinya nak imagine kalau jatuh dalam air tu :0)

loveujordan said...

ha ah mulan..akak dah tanya hubby, dia kata memangpun vietnamese suka melepas merata-rata....dia jugak kata toilet awam amat kurang ......ayyaaa...

harap you lama lagi kat sana , dapat jumpa...memang nak pergi lagi, biarlah busuk pun best shopping :D

MULAN said...

mamarock: betul tu tp kalau others' parties mcm omputih tu, party depa simple je but full wth activities.

simah: ieeyyy.. jgn la cite. mana sempat je depa bedal (p*nc*t).. hhmm. kot stroll kat town tu, daku ni mcm tarzan jerit kat budak2 ni jgn pegang dinding or pokok2 tepi jalan tu. yuuulllkkkkk....

luj: betul kan tu. hubby akak sure tau nya. takde org tak tau pe-el depa kat sini.

meh la datang lagi. bila balik msia tu, nanti singgah sini ya...

Lollies said...

kerajaan dia kena buat kempen ni. agaknya public toilet dia macamana ek?

MULAN said...

lollies: public toilet sini?? semua jenis yg bergerak punya..!! dalam market, shopping centres ada jugak. but still, they dont wanna pay one laaa...