Friday, March 23, 2007

WHERE ELSE TO GO..???

Aiyooo... baru je cuti (CNY last month) and next week cuti Term 3 aka Spring Break lagi 1 week. Fuhhh.. bukan nya apa, tak tau mana lagi nak bawak budak2 ni jenjalan sini. Kalau ikut hati memang rasa nak balik Malaysia je tapi baru je balik Disember lalu. Lari budget nanti sebab next month ada lagi 1 week break ~ Vietnam's Liberation Day sekali dengan Labour Day. Pastu pulak, Summer Holiday cuti lagi 2 bulan, mid Jun sampai mid August nanti. Mesti balik time tu, sebab cuti panjang. Tapi selalu balik 2-3 weeks je sebab kesian tinggal hubby sensorang diri..
*
Ho Chi Minh City is a nice place to stay but tak banyak tempat hiburan/rekreasi anak2 dan keluarga. Tu yang kesian sikit time2 cuti di sini. We keep going to the same places for outing, eating, entertainment etc.. Amusement park pun, alahai sedihnya, macam zaman 70's kita dulu. Macam kat fun fair zaman dolu2 tu je. But still, kami pi jugak la. Habis teeyyy dah orang kata..
*
Ha ha.. actually dah lama suruh hubby mintak tukar sebab tak tahan lagi duduk sini. Food, outing, hal2 ugama and family matters...semuanya kekurangan di sini. Tapi disebabkan mencari rezeki, plus the kids enjoy the school here...terpaksa lah simpan di dalam hati.
*
Well, nowadays kaki kami boleh melangkah panjang semenjak Januari lalu sebab hubby dah dapat lesen memandu tempatan. Believe it or not, being here for almost a decade, kami tak pernah drive sebab against the company policy. So, nak pi mana2, pakai kereta company dengan driver nya sekali. Memang la tak syok sebab tak boleh round2 dengan senang hati. Overtime weekend banyak nanti, kesian pulak company. So now, kiranya hubby dapat lah memandu kereta sebab boss kasi green light pakai kereta syarikat di hujung minggu.
*
Semenjak dua menjak tu, ini lah aktiviti kami/anak2 pada setiap hujung minggu....


Picnic & watching Zharif playing soccer..

Saturdays 4-6pm.. Zharif~soccer game/session..

Marsha... ponyback ride..

Sunday 9-10am.. Horseback riding session with Mr. Amaury..

Riders with trainer..

Rock climbing.. Sundays 10am - 1pm..
Hah... ini budak eksen je,
halfway jerit nak turun..
perabih $$ je..

Zharif.. potential rock climber..
tak nak rest pun..

Ahakss.. encik 84kg ni nak try kaaa???
Berkobar2 siap amik short course lagi tu..
Kudos daddy.. you made it to the TOP..!!!
Sape kata encik 84kg tak lepas naik??
"Mana omaknya...??"
He he.. jaga bag, jaga bekalan makanan,
dan MAKAN..!!!!
Gayat lol..!!!!! Ingat nak try la minggu ni..
Prrgghhhh.. takut kena panggil heli je nanti..

32 comments:

k.d said...

Wah...sudah panjang langkah ye...

Kalau nak tukar pi mana yek?

Kalau round Vietnam naik keta..citer le..

yus said...

waah..seronoknya buat aktiviti mcm ni. Rasa nak join sekali ajer. Tapi kalau yus kat situ, rasanya yus tak ikut pun buat climbing rock tu, yus join akak jaga bag dan makan..tentu best...hihi

faizabelle79 said...

Wow..best jugak rock climbing tu..anak2 je yg try ke..mak pak x try sekali ker?/..heheh

encik berat!!! said...

:) syabas kpd encik 84kilo...hehehe...hebat tu bangg!!
naik sampai kemuncak tu..hehehehe.

maknya? hehehe volunteer jaga beg ye..pandai sungguh!

pakcik berat jugak nie!!!

loveujordan said...

OOO dapat ye drive sendiri akhirnya...boleh pulak ek sebab my hubby kata expats memang diaorang tak benarkan drive kat vietnam, mungkin hubby you dah lama kat sana ..oklah tu dah boleh selalu JJCM ....

syoknya jaga beg makanan sambil tengok abang panjat batu... jaga je ke nyap masuk mulut sekali... :P

Mama Sarah said...

ngap ngap bekal apa tu ya...?

MULAN said...

k.d: yey yey, kaki sudah panjang! dulu2 nak keluar weekend naik kereta susah sbb nanti panggil driver, ot byk, boss mising2..

kot tukar tu tak tau la. kita kuli je. mana depa campak, ikut je la.

will capture more pictures masa naik kete nanti..

yus: he he.. jaga bag je la.. plus jaga makan.. ha ha.. lagi best..

faiza: pak nya dah lepas dah tu. yg 84kg tu. mak nya cukup jaga bag la. takut tergantung sehari kat atas tu..

en berat/id: maknya dah berat, tu yg kena pikir berkali2. mat saleh/owner tu dah puas pujuk suruh try. byk hensem dia, senang cakap. gayat laa.. hiieeyy.. soram.

luj: dulu memang tak boleh sbb depa takde undang2. depa ni pakat langgar je lampu merah. dulu pun mana ada traffic light kan. 2-3 years ni baru ramai expat yg drive. translate license kat consulate office, hantar pi jpj depa. dapat la. saya pun baru dapat.

mak dia memang keje jaga bag & jaga makan-nan.. indah nya dapat makan.. (daripada sesak napas nak naik atas tu)

mamasarah: sini ada jual food tapi limited edition. asyik2 french fries je. loya dah tekak. ayah & anak2 naik, mak dia picnic sensorang diri.. apo layi, ngap la bekalan yg ada. hhmm.. karipap ke, risoles ke, cokodok ke.. yg handy mandy je la. pastu cabut pi lunch (the same place jugak!!! prghhh..)

zino said...

boleh le round keliling kota..

banyak alasan mak dia ya tak mau panjat hehe

Izariza said...

Wah wah .. seronok sungguh .. sememangnya sekeping gambar menceritakan seribu kisah .. apatah lagi gambar yang berkeping-keping tu :D

Mulan, kena try sekali rock climbing tu .. mana tahu lepas ni tak nak turun lak!

~ahni~ said...

Mulan, bagus sekali sebab anak2 Mulan mahu mencuba pelbagai aktiviti.
Anak2 saya ni kan agak 'jakun', dia org tak berani mencuba. Nampak kuda suka, tapi bila bagi naik, tak mahu pulak. Mungkin dia org kurang expose

Mama Rock said...

oh mulan, zharif tu ada potential jadi spidey malaysia...buleh lawan alain robert :)

simah said...

mak dia buat jer la absailing tu... tak jatuh eh..tali tu dia boleh tahan rasanya sampai 1000 kg kot (lupa lak)..tak yah la tengok belakang hehehe

comel comel tengok gambar gambar kat sini.. nak join la... kat sini tarak semua tu...

Ajzie said...

sama2 dengan mamaalya..Better jaga bag dan bekalan makanan aje. Kalau rock climbing tuh minta ampun lah yea.. Gayat tahap dewadewi punya.


Seronok activity bersama keluarga..

Kak Elle said...

interesting tu ada pun temoat begayut tali....eh 84kg dah tunjukkan tu bila pulak mak yg comei nak climb?

Kak Lady said...

Mulan, kak lady kat sini pun sama...kalau kat shah alam memang banyak tempat rekreasi...tapi cik abe tu asyik bawak kitorang kat tempat yang sama aje...hehehe...

MULAN said...

zino: oh omaknyoo... memang la tu jo kojonyoo..

izariza: try la, seronok depa kata. saya ni nak naik tangga pun mengeluh je..

ahni: sini sbb dah takde tempat rekreasi lain, kena la try pi situ. padang permainan depa ni, packed dgn orang dia je. budak2 ni anak ayah, suka outdoor activity & adventurous sikit..

mamarock: ieeyy mama, takde tali si alain robert tu panjat klcc. actually zharif ni dulu takut jugak, tapi lepas dia tengok kids lain try, baru dia nak panjat..

simah: meh la sini.. seronok la untuk budak2 & ayah dia. as long ada tempat nak berekreasi ujung minggu, ok la. kami tak suka depa ni duduk rumah, tengok tv je. sampai senget2 kepala.

absailing simah?? aduh.. masa sekolah boleh laaaa, ni tang pinggang ke bawah tu.. dah borek bebenor.. takut putus tali..

azie: he he.. kita picnic je la. jadi cameragirl jugak..

kak elle: adoooii kak elle, gayat la! takut nanti tergantung2 je kat tali tu. ada jugak hati nak try tapi tak tau la bila..

kak lady: betul, shah alam tu memang banyak tempat riadah/rekreasi. hubby ni pun dok sound2 nak cari rumah kat sana.

maklang said...

memang gayat kot...maklang panjat tangga je...

kat plant pun tak pernah nak memanjat apalagi, kat batu setinggi tu...

Zakiah said...

eh best jugak tuh. zzharif tu berani dier naik. Mak dier biler plak??? panggil heli pun panggil heli larrrrrrr

D said...

hahaha! ish, janganla sampai kena panggil heli! lagi melayang tali tu kang... kawan saya dulu baru naik dalam 4 metre, dah stuck sebab gayat sangat. naik tidak, turun pun tidak. camno??

Lollies said...

oui bestnya aktiviti tu. pergi selalu pun tak pa

oldtown~Smell the Roses said...

sronoknya!mcm2 aktiviti leh buat kan..especially part riding & rock climbing!

MULAN said...

maklang: memang gayat pun maklang!! masa kecik pun, pandai jugak manjat2 pokok, tapi takut nak turun!!

zakiah: bior la mak dia kat bawah je. zharif tu asalnya takut jugak, tapi nengok ada kids yg baya dia naik, baru la confident..

d: ada jugak last 2 weeks, anak jepun ni naik dalam 4 meters, pastu melalak takut nak turun. masa naik confident habis. sbb dia terpandang bawah kot..

lollies: best kat zharif & ayah dia la. marsha pun naik halfway je. saya pun seronok makan sorang2, takde orang kacau..

old town: boleh la utk habiskan masa hujung minggu. tak tau apa nak buat lagi..

goboklama said...

ehh,banyak aktiviti tu? kalah I kat sini.

zino said...

dulu ada sepupu zino tu keje dengan kedutaan kat veitnam tu.. sekarang ni tak tau dia kat mana..

ubisetela said...

mamanye bila nak panjat sekali tu? panjat.. jgn tak panjatttt!

cikdinz said...

fuyooo...kecik-kecik dah rock climbing.
camne bola. menang tak ???

david santos said...

Hello!
Very, very nice. Thank you
Have a good day

MULAN said...

zino: sini ada opis konsulat je. kedutaan di hanoi, nun jauh di utara, beratus km.. sape nama? kot2 pernah jumpa..

ubi: gayat ubi ooii.. deep inside nak jugak try, tapi rasa pening je bila pandang atas. pandang bawah tak tau camne lak..!!

cikdinz: takde la pandai sgt zharif ni sbb bapak dia main ragbi. tapi zharif ni nampak minat. arwah atok dia, player & coach bola negeri dulu. ada darah kot.. (sape orang bawah ni cikdinz? byk kali dah bagi komen sama).. takut virus je.. harapnya tak..

daivid: tq again..

Intan said...

that looks fun! but i think i'll have muscle aches all over if i ever do anything like that! not to mention gayat!

~ahni~ said...

Mulan, kalau nak beli swimsuit lengan panjang untuk anak dara ke mak dara ke memang banyak lah rasanya dijual kat sini - giant, jayajusco tapi kalau mulan nak yang banyak pilihan, pergilah ke sunway piramid punya shopping complex tu - kat sana ada satu kedai yang memang jual swimwear, banyak pilihan, harga lebih kurang macam maklang mentioned lah - around rm100+. Nama kedai tu saya tak ingat tapi saya pun browsed through directory dekat complex tu la, nak cari kedai makan tapi nampak pulak kedai swinmear, apa lagi, terus saya pergi sana - tengah sales pulak tu.. best nyer

simah said...

heheh tu tak larat sebab tua ka sebab gemuk? gemuk mesti tidk sebab ur pic dulu kurus ja...ni mesti sebab dah tua *wink* hahah

MULAN said...

intan: tangan kena kuat, hubby kata. gayat tu jgn cite la!! pandang atas pun dah pening..

ahni: tq, tq.. nanti balik boleh cari jugak..

simah: keh keh keh.. lain dulu lain sekarang beb!!! muscle (not fat kot!! ha ha ha..) naik sana sini, kalah juara heavyweight!! boleh ke tali tu tahan..??