Saturday, March 3, 2007

MENU OF THE "BORING" WEEK..

Red Pepper Red Pepper Red Pepper Red Pepper Red Pepper
Prrgghhhh.. I was in the state of boring gila minggu ni. Apa taknya, mouse ni handicapped pulak. Keeps running here & there. Back up laptop (hubby punya ler) pulak tak de. He has gone back to KL for workshops, meetings etc for a week. Initially 4 days, then 5 days, hahhh... jangan tak balik sudah lah. Hope he wont forget my Cinnabon, Pretzels, Kids' KFC, some McDonald's burger etc! It was a long list I gave him before he left for the airport. Berkedut-kedut muka dia. Ahaaa.. "You kat sana nanti boleh melantak sakan la. Kesian la we all ni esp kids tu. Nanti I sms lagi tau kalau ada yang terlupa.." He he... I could read his mind.."Pprrghhhh bini aku ni.."

Ice Cream Ice Cream Ice Cream Ice Cream Ice Cream

Saw in the news about Fast Food fuss ni. Hmm... please dont include us ok. Susah dapat lol..!!! Once a while ok la kan. Memang la tak bagus but I dont think ada orang makan fast food everyday. Boleh tahan tekak kaaaa?? Dont think so, not for Malaysians.

French Fries French Fries French Fries French Fries French Fries

3 days ago, I was in the kitchen, taking a peep in the fridge. Ya la..nak jengok2 leftovers tu mana tau ada yang dah jadi tapai ke, tairu ke (not all the time tau, ni kes2 overlook2 one la).. Fuhh nasib tak de tapi... AAIIKKK!!!!! Mak oiii, banyaknya kulit roti, ada 2 plastik nih. Hhmm.. ni tak leh jadi. Must get rid of them ni. So dengan penuh semangat yang kental...

Pizza Pizza Pizza Pizza Pizza




Kulit roti = kurang lebih 1 kg beratnya..

Agar-agar kosong Kulit Roti,
dimakan bersama-sama
Fruit Cocktail + Evaporated Milk
(susu Ideal, Carnation dan seangkatannya)

Baked "Kulit Roti" puding,
can be eaten with Chocolate Sauce..
esp when you eat it with your kids...


Last but not least (project minggu yang boring)..
Caramel aka Puding Gula Hangus..
yang telah dicampakkan kulit roti,
kismis & cinnamon powder
ke dalamnya...
Bowl Bowl Bowl Bowl Bowl
Alhamdulillah... walau mickey mouse ini masih berlari-lari, tapi masih dapat dikejar.. "

28 comments:

Hazia said...

Interesting menu;)
Kat sana susah dapat fast food ke?

Kak Elle said...

loks yummy mulan...bagi recipe bolih?ala but my oven kaput lah....hehe...maybe a birthday present to myself a small oven toaster eh?

Lollies said...

oh karamel ada kulit roti? tak pernah buat tu.nak resepi

yus said...

Boleh jadi menu menarik gak ekk daripada kulit roti. Nak resepinya boleh...

MULAN said...

hazia: tq, tu menu org malas. sini ada la kfc je, but not halal one la..

kak elle:looks yummy?? berkedut je semua tu. birthday present?? dah beli yek.. he he.. sini elec goods tak elok la. byk display item & reject punya kot..

lollies: u buat caramel, before steam, campak je abt 1 1/2 cups kulit roti. i ni masak jenis campak buang. to la sokmo kuih jadi horror.

yus: resipi boley, no prob. tapi saya buat berpuluh kali pakai resipi yg sama, kadang ok kadang tu "eeiikkkkk..geramnya"...

zino said...

mulan
kulit roti kat rumah zino ni beri makan ikan kat dalam kolam depan tu je hehe

loveujordan said...

aaiii.... boring-boring pun siap jugak pelbagai kuih kulit roti yang pastinya sedap, I memang suka caramel, nantilah nak try campak-campak roti dalam tu , mesti sedap.tq bagi idea kulit roti.

simah said...

mulan...
u must must share with me that recipes...please please... nampak sedapppp...

amboi.. order fast food? hahahah comel betul ur order.. kat sana mana u dapat daging halal?

Idham said...

mulan...:) sungguh pandai dan rajin!

idham

Kak Lady said...

Mulan...pas-pas kan lah resepi tu...supaya kulit roti tak membazir...nampak macam sedap aje...

Ajzie said...

menarik..anak2 azi pun suka puding roti..seminggu 2-3 kali gak buat..

MULAN said...

zino: asalnya masa potong sekeping dua tak perasan, tp at one time saya potong habis satu plastik, bila tengok banyak betul. rasa sayang & membazir kalau buang. ikan tarak la..

luj: asalnya (juga ada asal usul) pi makan steamed bread puding rumah kawan, nak mintak resipi, malu konon. pastu try le sendiri. takde la sedap, tp buley la makan..

simah: iisshh.. kuih kerepot tu nampak sedap ke? nanti i edit balik entry, kasi masuk resipi. tp macam i cakap kat yus, resipi sama, buat berpuluh kali, kadang jadi kadang tak jadi..

sini ada muslim cham vietnam. depa yg supply daging halal which mainly from border-cambodia.

idham: ahakss.. tq tp itu kuih orang malas macam saya. kuih campak buang..

kak lady: buley la makan sekelorga. nak hidang untuk orang, segan le sbb kerepot met mot kuih tu. udah le tu, pakai kulit roti je..

MULAN said...

azie: wallaa.. 2-3 kali seminggu?? rajinnya azie. saya ni masak kuih2 ikut angin.. tak tentu arah rajin/malasnya.. he he..

Intan said...

Your bread pudding tu sungguh menarik! Boring weekend? Er, dah habis your patchwork?

oldtown~Smell the Roses said...

wah..rajin sungguh!!!blh publish list of recipes plak ni!hihi

Mama Rock said...

amboi, kreatip adik kita ni over the boring wiken...sadap nampaknya tu :)

~ahni~ said...

Wow wow wow
Yummy yummy yummy

Recipe please... (tok sah bagi resepi lagi bagus, hang pos aje makanan tu ke sini, boleh?)

maklang said...

bestnya masak2 ni...letak le resepi kueh campak2 ni, mana tahu satu masa, maklang memerlukannya jugak...

D said...

mulan,
memang hebat tu boleh buat 3 jenis resipi guna kerak roti in one weekend! Saya pun camtu jugak and memang menjadi "expert" (haha!!) dalam pudding roti - choc chip, banana, cheese n onion, orange, apple. semua adaaaaaa.... puding caramel tu dulu masa kecik-kecik kitorang selalu gak makan tapi yang agar-agar tu belum pernah lagik! Eh, kerak roti tu boleh buat meatloaf jugak kan... lapor dah plak!

Zakiah said...

musim raya cina nih teringin prosperity burger. Sini takder hal nak makan fast food tapi limit myself to once a week paling banyak pun.

bagus idea kulit roti tuh. dari membazir baik buat pudign.

MULAN said...

intan: boring week... sbb hubby balik kl for a week, my laptop pulak kiok. ni pun kena pinjam laptop hubby.. uhuk..uhukk..

oldtown: ni keje org malas la ni. org rajin, depa masak hari2.. he he..

mamarock: terpaksa mama.. sini nak makan sepotong kuih pun, kena masak setalam. kot tak jadi tu, telan la jugak. ni menu org malas.

ahni: pos?? bior betol! kot jadi tapai @ tairu, takpe ke??

maklang: nanti mulan kasi/edit entry tu kasi tambah resipi. kena tukar time tido sbb laptop kiok. kena pinjam hubby punya, jawapnya tunggu dia balik keje la.

d: masa di msia, mintak la maap nak masak2 kuih ni sbb byk pasar malam. sini besides nak makan tu, byk pulak potlucknya. kalau org tengok salah satu kuih tu, semua mesti kenal la tuan punya kuih tu. trademark si mulan la tu.

zakiah: kesian budak2 ni je, kot tengok kfc tu, sibuk je nak pi. alhamdulillah zharif dah paham sikit apa yg boleh makan & tak boleh makan kat sini. kfc je satu2 nya fast food yg femes ada kat sini.

kakLuna said...

weh..telan ayaq liuq weh..dah la tengah lapaq nih...ish ish...

cmni nak masuk line ler...nak mintak resipi boley?

Izariza said...

Mulan,

Seronok membaca catatan kamu di sini.Wah.. panjangnya senarai kiriman dari tanahair ye! Puding roti itu mengigatkan saya pada kelas SRT semasa di tingkatan satu dulu. Cikgunya garang seperti singa. Puding roti yang enak itu bila dimakan tidak jatuh ke perut!
Salam perkenalan :)

Qisst said...

eiii..banyaknyer yg.bole dibuat dgn.kulit roti? Nampak pon sedap! next entry by Mulan ~ resepi2 menarik drp.kulit roti..ok!

MULAN said...

kakluna: nanti saya kasi untuk entry pasni tp laptop kiok la. maybe kena tunggu weekend. ni pun sempat tala hubby punya kejap, sebelum dia buat keje..

izariza: salam kenal, thanx for dropping by. SRT?? cikgu saya baik sangat sampai anak murid main2, pastu tak score...

qist: hhmm.. malu pulak. takde la terer masak macam orang lain. presentation lagi hancus. tp boleh la makan anak beranak. nanti mulan buat untuk next entry la kot. uhuk.. laptop jammed pulak ni..

Mama Sarah said...

looking fwd to your next entry!!!

p/s: kita jarang ada kulit roti. selalu makan kulit terus

JoKontan said...

Nak gi, tak nak gi (Saigon)
Nak gi, tak nak gi (Saigon)


This menu can be used as pulling factor. Nyum.

MULAN said...

mamasarah: sini kulit roti keras2, tak macam gardenia..

jokontan: bila coti sekoloh msia?? awak tinggal, biar mem je datang. kasi dia shopping, ada orang lelaki ni payah.. kih kih kih..