Tuesday, February 13, 2007

ONLY IN VIETNAM...

Flowers Flowers Flowers

TET Celebration marks the lunar New Year
(aka Gong Xi Fa Cai) as well as the start of spring.
Although it is officially celebrated for three days,
many Vietnamese take the entire week off from work.
FOR most Vietnamese, Tet Nguyen Dan
(the Lunar New Year) is the most bustling,
animated and jubilant of the 12 traditional lunar festivals.
***
Weekend lepas, dok kena keluar nak stock up barang makanan
(sini kedai tutup habis masa cuti TET tu, 4 solid days gitu..),
sama la sibuknya kami dengan depa yang nak beraya tu..
kami nyopping barang makan, depa tu nyopping la barang rumah
jugak kot. TV baru ke, lemari baru ke,
perabot baru ke.. nak raya la katakan..!!
***
Sambil2 tu kami sempat jugak la capture
(dari dalam kereta kami gitu..)
beberapa gambau yang memang haru biru..
Hanya sebahagian saja yang dapat dipaparkan..
Tak muat blog nanti..
***
Sabor je la kalau jatuh cermin tu...
tukar habis cermin satu rumah ke tu..??
Tak yah nak tengok2 la...
bersepai jatuh nanti bang ooiii..!!!!

Nampak je lepak, tapi slow gila motor ni..
kita pun takut nak dekat..


I've counted!! Ada 14 people altogether atas motor cum what...??
Celah kaki yang tua2 tu, ada 5 budak kecik.
I don't know what to call this vehicle..
Tak de nak kena saman pun..
Kat sini HALAL dan SAH pakai motor camni..
Selagi boleh angkut, selagi terdaya.. selagi benda tu boleh jalan..

Washing machine tu!!
Jangan tak pegang bang kotak tu..!!


Hhhmmm... raya punya pasal..
Tayar belakang tu dah tak boleh
nak bernafas rasanya..!!!
TV baru lol...!!!
Terhoyong hayang tau motor tu...
Prrgghhh... sabor je la tuan punya TV tu,
hope selamat sampai ke destinasi..


Captured this on a bridge.. dah la jalan tu kecik.
Hisshhh... kot jatuh, camna nak raya tu..
Jangan terhumban masuk Saigon River sudah le..
***
Banyak lagi sebenarnya,
tapi kualiti gambar kureng la..
sebab laju jugak depa hayun
motor2 tu... seghiau darah den..!!


Duh Duh Duh Duh










28 comments:

cikdinz said...

dorang nih leh jadik stuntman ler...heheheee...
vietnam celebrate ke???

Mama Sarah said...

rasa kesian pulak tengok diorang angkat naik motor gitu aje. tapi agak membahayakan juga.

Zakiah said...

paparazzi la kak mulan nih. Nice shot. yang paling mahal tu yang gambar tv wega tuh. Raya sakan nampak.

Kak Elle said...

oh wow these people must be expert carrying those stuff on the motorbike.Yang transport with 14 of them tu kes overload!!!

ajzie said...

ala2 paparazi gitu...tp merbahaya lah gaya2 stunt mereka tuh..

k.d said...

Hehehe...terer-terer ye orang Vietnam nie ye. Raya sakan sungguh! You tak join ke buat stunt masa ambik gambar tu? Mana le tau kot ada bakat terprendam gitu!!

You takde beli barang ke? Hehhe

D said...

kira geng mat rempit jugak ni...

Idham said...

:) seram pun ader....terpegun dgn skill mereka pun ada...:)

idham

Intan said...

OMG! Reminds me of M'sia 30 years ago!

JoKontan said...

Our blogfren in Qatar can explain the background on picture # 1.

I would call the vehicle on pics # 4. Motorcart. Motorcycle pulling a cart. Hmmm.

MULAN said...

cikdinz: TET tu kurang lebih sama je dgn CNY. ramai lg stuntman lain tau..

mamasarah: memang kesian sbb depa ramai yg susah. tu kira keje deliver brg2 la. tapi risau la, sbb bahaya sangat. jangan tak tau.. saya tak pernah pulak nampak yg jatuh tau..!!

zakiah: ni la raya depa sekali setahun. kebetulan tangan tengah pegang camera, shoot je la. memang time2 ni jalanraya sesak begak jugak tau.

kak elle: memang pro habis!! kalau depa corner baring, mulan tutup mata!! takde overload nya, kot ada lagi nak tumpang, mesti depa hangkutnya..

azie: memang bahaya, tapi selagi ada cara boleh cari makan, depa buat. tapi depa rajin2 tau. takde ramai beggars sini walaupun hidup susah..

k.d: saya beli barang makan je. kena stock up, nanti makan maggi je seminggu. memang depa raya sakan. kedai mostly tutup. yang tak halal tu ada la. saya buat stunt?? tergolek mcm cempedak busuk la nanti.. ha ha. nak tau, satu family of 6 pun ada naik motor. tere-delete pulak gambar tu.

d: tapi tak boleh laju sangat sebab kereta + motor ada berjuta di bandaraya ni. population close to 10 million gitu.

abg id: memang seghiau darah. tapi itu sebahagian cara mereka utk cari makan. memang skillful habis tu..

intan: oh yes, but 10 years back lagi haru. but they are learning, growing & developing.. very fast tau..

jo: motorcart banyak sini. banyak model, different design. semua boleh pakai. jpj takde saman. modify la camne pun, boleh jalan punya.

Mama Sarah said...

laaa tu deliveryman ke? ingatkan mereka beli utk diri sendiri.

cost of living kat sana macam mana?

MULAN said...

mamasarah: ada jgk sendiri punya. tapi mostly deliveryman la tu. cost of living tinggi jugak. kot nak tau, ayam sekor dlm rm25, daging sekilo pun dlm rm25. seafood murah sikit je.

simah said...

iskh seram gila tengok gambar gambar ni.. tapi utk diaorang gamaknya biasa kan?

Kak Lady said...

Mulan...bukanlah orang Melayu aje yang kalau beraya menukar segala barang baru ye...diorang pun sama...

Beraya sakan...

Thanks for sharing...hehehe...geli hati tengok diorang tu..bawak TV washing machine naik motor

MULAN said...

simah: memang seram, masa mula dtg dulu toksah cite la, kami tutup mata je. tp now dah jadi perkara biasa.

kak lady: idok nya, sini ini lah satu2nya perayaan keagamaan & kekeluargaan mereka. public holiday 4 days tp byk company tutup 2 weeks. balik kampung, jauh2 pulak tu. vietnam ni negara yg panjang.

kakLuna said...

ni barula dikatakan.....VIETNAM BOLEH!!!

hehe

MULAN said...

kak luna: memang serba boleh. besides delivery service camtu, kalau nak mintak buatkan apa2 pun, depa akan cuba buatkan & hasilnya.... menakjubkan. saya pernah cuba mintak depa tikamkan leher baju kurung. not bad at all..

cikdinz said...

aksi mereka yg lagi maut daripada mat rempit kat m'sia nih...hahahaaaaa..

dorang rempit ngan bawak baang skali...

D said...

mulan, I've tagged u. baca kat blog i, k?

MULAN said...

cikdinz: he he.. tp sini takleh bawak laju sbb ada berjuta2 motor dlm saigon ni aje tau. tp kalu kat highway tu, ada jgk mat rempit tu..

d: ahaa??? ok dear..

loveujordan said...

mulan,

Kelakar pulak tengok gambar-gambar pelbagai aksi mat motor di sana.

I ingat waktu pergi HCMC dulu I naik taxi pejam mata takutkan ribuan motorsikal.I like HCMC.

My hubby dulu keje di Vung Tau , I datang ziarah je....

Lollies said...

ketawa kat jokontan punya comment. first thing that came to my mind was the lines. ha ha ha. great minds ke?

wehei great pics. syok gila i tengok. macam bolhe bayang the haru biru kat situ nak raya

~ahni~ said...

Kat sana tu motor pengangkutan utama ke Mulan?
Raya sakan no depa tu.

MULAN said...

l.u.j: masa kami datang dulu tu pun camtu. naik kete pejam mata. haru depa bawak motor.

lollies: datang sini, baru boleh rasa camne terer tak terer orang sini bawak motor. byk lagi collection gambau tp tak cantik sbb pakai digital. kena masuk sekolah gambau dulu.

ahni: sini memang motor kenderaan utama. berjuta2 tau sbb penduduk dia di saigon ni saja 8 juta.

melayudilondon said...

aduhmak! tak tahan aku ketawa tengok gambar-gambar ni. ambik byk2 ye?

melayudilondon said...

Tak tahan aku tengok gambar ni. Best ah!

MULAN said...

mdl: kalau u datang sini, i bet u dok tekan je camera button tu. kalau la i ada camera yg canggih, those pics would look lagi dasat.. i'll try to post more.. gila byk collection i tau.