Wednesday, February 21, 2007

TET & FLOWER SHOW... & HOLIDAY???





Flowers Flowers Flowers

Visiting Nguyen Hue Boulevard during TET aka Lunar New Year, one will be fascinated by various kinds of colourful flowers with their fragrance spreading far and wide in the air. Daily it is jam packed, especially before Tet (lunar New Year festival) when it becomes a rendezvous for many Vietnamese.
***
Flowers in the market are diverse in variety and colour. Considering roses alone, there is about a dozen varieties to choose from, cream rose, red rose, yellow rose, pink rose, etc. All are tied into bunches and put into high piles on the floor. Every year when Tet rolls around, the flower market seems to be more exciting and crowded with not only flower dealers but also many Vietnamese who want to behold the beauty of flowers and enjoy the fragrance lingering in the air and the exciting atmosphere of the market.
The market ends at the time when the darkness gives way to the sunlight and a stream of vendors leave the market carrying fresh flowers to every corner of the city, which is a familiar image to all Vietnamese people.

Flowers Flowers Flowers

Fuhhh... ingat kan cuti TET aka CNY ni boleh lepak sakan. Opposite pulak jadinya. Esok baru opis bukak..lega gila. Schools will commence next week. Takpe with the kids at home, boleh jerit2 kalau depa nakal & sepah rumah. Tapi kalau dengan ayah bebudak ni, haru biru jadinya. The whole house is just like a wrecked ship!!! Tools everywhere.. nak repair segala macam benda konon. Huwaaarrggh.. kids love to try out those dangerous tools la.

Hilang nak update blog hari2. Kedai pulak sah2 semua tutup for 6 solid days. Dah stock up food, masak je la jawabnya. Mandi pun kira2 sebelum solat Zuhur & before tido (tu pun nasib sempat). This year memang depa celebrate habis coz this year is the "Golden Pig" year. Happen in 600 years kot rasanya. Lembik dah badan ni, masak, kemas rumah, masak, kemas store, masak, basuh baju, masak, vacuum rumah, masak, bla bla bla.... memang takde can nak beli luar punya.. Maggi to the rescue je laaa..

Saja tak panggil helper datang sebab kami takde time tetap bangun pagi & makan minum & mandi time2 cuti ni. Tak selesa if she's around. Cuti je la makcik. Could hardly wait for tomorrow.. can tidy up those tools which belongs to our beloved boss at home ni. Kecah habis!! Apa2 pun, seronok jugak sebab takyah bangun subuh2 pagi prepare breakfast & lunch kids to school..!!! Yahooo boleh lepak lagi sikit lepas Subuh..

Flowers Flowers Flowers




13 comments:

Mama Sarah said...

lazimnya anak2 looking fwd nak cuti sekolah. mama dia pening kepala nak mengemas. hehehe....

Ajzie said...

hahaha lebih kurang sama aje schedule dengan azi..sejak2 Alya sekolah ini lepas subuh tak boleh bersantai2 lagi..kena siapkan lunchbox bagai.. Last week sini pun ada cuti tau tp bukan CNY atau TET lah Rossenmonttag @ Fastnacht perayaan menyambut spring dan musim panas...

Kak Elle said...

panjang nya cuti CNY.....bestkan?

loveujordan said...

wah raya sakan diaorang tahun ni ye...
biasalah, kadang-kadang yang 'tua'nya lagi kuat menyepah, budak kecik boleh suruh kemas balik, yang 'tua' biasanya biar je, tak de sapa suruh/larang ....hehe

maklang said...

i love all kinds of cuti...

Kak Lady said...

Heheheh...tu nama dia cuti yang tak cuti...cuti untuk anak2...tapi tak cuti untuk mak mak...

simah said...

mulan...awak telah kena tag hehehe for the rules sila la jenguk blog saya :0)

Intan said...

I like those dragon fruits! Boleh berbuah dlm pasu lagi!

Oh, you it! You've been tagged. Pls see my blog.

Mama Rock said...

mulan, penatnya i dengar...memang tak cuti la tu ya. tak pe, next week bangun cepat siap breakfast, lepas bebudak gi sekolah, sambung la tidur/lepak balik.

cikdinz said...

cuti bunga-bungaaannnn!!!!

MULAN said...

mamasarah: hhmm gitu lah kira2 nya. tp lega sbb bapak dia org ni dah keje!! he he..

azie: read abt it in yr blog. sure seronok kan dah nak spring tu.

kak elle: memang best cuti, tp fening jugak la. sbb no where to go for lunch/dinner or tapau2.. semua kena masak kak elle!!!! tengok kak elle pi kl, dapat makan best2, jeles le..

luj: budak kasi sepah memang dah naluri depa, tapi kalau ayah budak kasi sepah, makan hati la kita..

maklang: cuti kat msia best maklang... kalau mulan kat msia, oh betapa indahnya alam..

kak lady: ahaks, betol tu kak lady. cuti yg sama maknanya dgn tak cuti..

simah: ya la, ya la.. berapa ramai dah tag den ni???

intan: dragonfruit tu... uuummm yummy tau. makan dgn ice cream lg best.. i've been tagged lagi?? ok ok..

mamarock: betul tu mamarock, nx week lepas depa pi sekolah, nak konchi bilik & tido..

cikdinz: nasib sempat pi flower show last week gitu.. tapi cantik tau. macam bunga plastik tapi real gitu!!!

Zakiah said...

sakan cuti kat sana. Sampai 6 hari. Kedai tutup boring jugek yer. tak menyambung kerja tampal menampal tu ker?? ;)

MULAN said...

zakiah: nak tampal camne, kaki ni dah kena rantai kat dapur. dok masak dari pagi sampai petang, buat air, buat susu, snacks la sambil tengok tv, basuh pinggan & cawan toksah cite la. kembang dah tangan2 ni..