Monday, February 5, 2007

MY FRIEND, JANET...

Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers
Nak cite semalam tapi tak dapat sebab keep on failing to sign in to old blogger account. End up kena sign up dengan google account tu jugak. Awat la jadi camtu..
***
Tak pe la tu, ni nak cite pasal Janet, my friend/neighbour (Chinese Singaporean married to Japanese).
***
9.15pm - Sabtu malam (tengah nak bloghopping etc..), handphone drriinngggg.. Janet called..
***
J : "Hey, you not chet (yet) sleep kaaa?"
Me : "No la, internet maa.."
J : "Hey, I'm down la. Can you take care of my children?"
Me : "Sure can laa.. What happened? Why you feel down?"
J : "Not down.. I'm drunk maa. My husband also drunk. My husband's company got dinner. I drink a lot leyy.."
Me : "Where are your kids? Are they at home?"
J : "No lah, with me here." (Yeah.. I could hear the childrens shouting etc...)
Me : "Where are you now?"
J : "On my way back leyy.. in the car."
Me : "OK then, when you reach home, call me. I'll help you to put them to sleep later."
J : "OK, thank you aaaa..."
Me : "No problem leyy.."
***
Tunggu punya tunggu sampai pukul 10 malam, takde jugak Janet call. Alih2 intai dari balcony kami, tengok lampu bilik air master bedroom dia dah terang. But the whole house dah gelap. Pi jengok kat luar rumah dia, diam je, takde pun bunyi Masahiro, Yosuke & Nayu terjerit2 lagi. "Aahhh.. call la". Called her handphone takde jawab, call rumah pun takde angkat. Pengsan la tu. Normally Saturday nights, kami stay up la nonton TV etc. Kesian nak ting tong rumah dia, biar je la kot depa memang dah tido.
***
Bangun pagi semalam, Ahad.. "eh eh, nak call la Janet ni, camne la agaknya". Actually I was quite worried because of a tragic incident last weekend. It involved one of our Filipino friend, Joy... when her husband Bruce (British) passed away last Sunday. He came back very very drunk at 10pm. Joy had to call the security guards to get him out of the car. Left him on the floor as always kalau balik mabuk, and went to sleep. Joy came downstairs to check on him at 3am but was so surprised to find blood in his mouth, not breathing, his body was cold and called the ambulance at once. He was pronounced dead after 30 minutes been taken into the Emergency Room.
***
All of us was so astonished when we heard the news. They have 4 children, 8-19 years old. Joy is a housewife, like most of the ladies here. Joy had to do evrything by herself as Bruce's mother has been ill due to an operation she went through last month. Bruce's only sibling, his sister has to take care of their mother and couldnt make a journey to Vietnam for the prayers, cremation, funeral etc. But she is fortunate to have so many friends here to help. Her husband's company is also helping them in everything from settling things in the hospital, claiming the body, creamation procedures etc...
***
Glad that their company allows them to stay until the school ends in June for Summer break. They will move back to UK as they bought a house there. Huhh.. I'm gonna miss another friend again. Yansin left us last month. Jillian moved to Laos last October. Puan Thaha will be based in Sudan (hubby promoted as Ambassador). All with high position but so low profile one...
***
Haaahh.. balik ke cite Janet.. called her at home yesterday (Sunday) morning..
Me : "Janet!!! Are you OK now?"
J : "Yeah, yeah... I'm OK. Why?"
Me : "You told me that you'd call me once you got home last night. Why didnt you call?"
J : "Haahhh?? I called you aaaa... no la.. wait, wait I check my handphone aaaa..."
Me : "Hahhh.. amoi ni betul la.. takkan lupa kot.."
J : "Heyy... yorr lorr... why I call you aaaa. I went out for dinner. I was drunk you know. But my husband not drunk maaa.."
Me : "Aiiiyyaaaa... you ask me to take care of your children. You told me you're drunk. So I said ok la... but call me when you got home."
J : "Hor lor... I got back and vomit leyy.. then I sleep on the sofa. But my husband not drunk. He take care of the children. Haiiyaaa... how come I call u maaa?"
Me : "Haaa.. good la. That means I'm your good friend laaa.. Mabuk also can call me."
J : "Yor lor... the company asked him to join the dinner. I told him not to drink a lot because he's old already loorr.. 45 already. Scared he mati like the Brit.."
Me : "See... you love your husband maaaa... so charming2 now ley.."
J : "How come I call you haaa??"
Me : "Never mind la. You can call me anytime. Last time you help me also whaaattt.. must help each other lorr.."
J : "Yor loorrr.. now Yansin not here anymore.. we need each other leeyy.. correct..correct.. Haiiyyaaaa.. paisey (malu) loorrr.."
Me : "Dont be laaaa..."
***
Kah kah kah.... berdekah2 kami gelak sakan. Petang tu masa budak2 main depan rumah pun kami gelak lagi.... tapi Janet ni memang kelakar, very helpful too. Selalu ada je cite lucu esp pasal MIL dia di Jepun tu. Dah le she's so young at age kalau compare dengan husband dia, Asao tu, saiz badan pulak slightly taller than the husband. Kami meriah kat area sini sebab budak2 selalu main depan rumah ramai2. Bising pun tak kisah, petang je la. Sama la suara mak2 berborak hingai bingai petang2 sambil minum kopi & apa2 makanan yang ada. Ni tak cite dengan Kak Mai lagi, sure berderai la gelak nanti.... I just can't imagine, life here esp in the afternoon... without our sweet girlfriend, Janet.
Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers
Best Friends 1
Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers





18 comments:

Kak Elle said...

yah lor neighber2 must help each other mah:)

MULAN said...

kak elle: here in saigon, msians & s'poreans memang close-knit. kat compound ni saja, kami la yg riuh rendah. potlucks, birthday party, hari raya, moonlight festival etc..

Ajzie said...

Hahah kelakar kan..Jiran2 tolong menolong bagus tuh... Saya tak de jiran nak borak petang2..kihkihkih. Main sorok2 dengan anak2 aje..

p.s
Miss ur N3..Collection tuh?..huhu nanti nak baca jugak!!

oldtown~Smell the Roses said...

wah, bestnya jiran! hidup rukun harmoni :o

p/s:cantik2 koleksi gelangtu ya!

cikdinz said...

good jiran. mcm jadik kawan lak kan....

MULAN said...

azie: dia tu memang ada je cite kelakar hari2.. esp tang anak2 la. sebut je apa, mesti dia nak tolong sampai dapat. he he..saya ada collection lain tau..

otsd roses: memang seronok dapat kawan camtu esp dok jauh dari tempat kita. tak kira bangsa & rupa, seronok ada kawan yang baik.

gelang2 tu tak mahal tapi ada yang jauh datangnya...

cikdinz: alhamdulillah kenkawan dekat2 rumah ni sume baik2, ada jugak sikit2 yg kureng2 tu. tapi tak kisah lah, sbb yg baik jauh lagi ramai, lagi macam bangsa & warna..

yus said...

good neighbour..dapat jiran mcm mulan ni best ni..hehe

Colection gelang tu macam sama aje dgn seorang akak di sini, saya pernah tgk dia punya koleksi, rasa macam serupa pulak....

Mama Sarah said...

Janet... Janet... sempat lagi rasa concern kat anak dia ms tengah mabuk.

MULAN said...

yus: they say the more the merrier, esp dok tempat orang kan kan kan.. tapi tengok hati budi masing2 jgk.. saya ni manusia yg sempoi je.. org baik & ikhlas ngan kita, kita pun kena la sama..

oh.. syok ni ada org lain suka kumpul gelang2 ni, boleh tukar2 kot. ramai sebenarnya suka kumpul gelang2 ni..

mamasarah: tak 100% mabuk la tu kot. tapi dia kata dia mabuk teruk. takpe la, janji dah selamat balik.. lucu lucu..

Zakiah said...

lawak plak si Janet nih. Bleh tak sedar plak dia call dah tu siap request mintak tolong jaga the kids. Dengar citer kak mulan ni pun dah tergelak. Kalau kenal Janet in person sure meriah hidup.

goboklama said...

org.tengah mabuk mana nak ingat apa2 dia buat kan? Pernah tengok org.mabuk,menggelepar atas lantai sebijik cam ikan,sorang lagi terjun pokok kelapa,nasib baik rendah dan atas pasir,ngeri ooo...
eh,janet tu masa call you tengah drive ke?

Kak Lady said...

Mulan...nak gelak akak baca pasal Janet tu...tapi kesian kat Joy tu kan...tapi apa nak buat...

Tu lah sebabnya orang kata don't drink & drive...sebab apa jadi lepas tu...kita tak tau...tu lah sebabnya Allah haramkan arak...ni le sebabnya...apa yang dia buat masa mabuk pun dia tak perasan...

Tapi nasib baik dia ade neighbor cam Mulan....

cikdinz said...

jiran tetangga yg harmoni.
takyah nak buat rukun tetangga sbb masyarakat yg ade pon dah harmoni dan tolong-menolong.....

~ahni~ said...

Mulan,
Sayapun minat pada gelang tangan, geram ler tengok your collection tapi my collection yang murah2 dan simple2 aje (murah like 3 for rm10).

Bagus ler kalau berbaik-baik dgn neighbour, tak kisahlah bangsa dan agama apa, tak rugi punya kalau berbaik2 dgn org

maklang said...

nanti balik mesia, Mulan jadi neighbour maklang ok...boleh tolong sulam2...

MULAN said...

zakiah: memang lawak dia tu. semalam kami anak beranak tak keluar sbb semua tak sihat. dia datang jengok tau. kononnya sunyi sepi kat luar rumah tu.

goboklama: dia tak drive, ada driver. hisshh, ngeri kalau drive sendiri. yg terjun dari pokok tu, camne la rupa dia bila dia sedar tu?

kak lady: neighbour lain ada tp bukan semua s'pore or msia. hoy lor hoy lor, mesti cari sedara dekat2 gitu. kami takde protocol, kami sempoi je. serasi la kot.

cikdinz: memang saya setuju!!!

ahni: eh eh.. gelang kita pon ada murah2 gitu tapi suka sbb bentuk yg unik. memang tak rugi baik2 dgn org kan..

maklang: last year ada rumours hubby kena posting kerteh. tapi depa kensel. tak tau la ngape. tahun ni lak dgr cite, ada org nak ganti, dari kontan. sure best ni jadi jiran maklang!!! esp tang makan2 gitu!! tolong maklang sulam?? nanti maklang yang sulam mulan!!!! hancus!!

Ajzie said...

Mulan
Collectian apa?...mana ler tahu sama kan..hihih

MULAN said...

azie: saya suka ceramics potteries & claywares (sama la tu kot)... saya collect vases/bowl/deco mug yg kecik2 je la, nanti kalau nak hangkut dr tmpat lain, mau hubby saya tarik muka.