Thursday, February 1, 2007

MY COLLECTION


Terpanggil untuk bercerita pasal hobi, lepas baca entry Kak Elle pasal hobi dia collect candies/sweets made from crystals tu...
****
I didn't plan to go out today.. But takut boring je, so I decided to follow Kak Mai, my Malaysian neighbour to Ben Thanh Market. Boleh la window shopping, sambil tengok gelagat orang2 kat pasar tu. Now the town is flocked with tourists and Viet Kieus (Vietnamese living abroad) because it's nearly Chinese New Year Holiday (they call it TET here). Haaaahhh.. all prices shot up overnight..!!!!! Prrgghhhh...
****
Actually before pi Ben Thanh, singgah rumah my another close friend dulu, Kiah... Kak Mai nak hantar baju untuk repair. Then went off to Ben Thanh with Kiah's car. Biasa la kalau pi Ben Thanh tu, lain yang dicari lain yang dibeli. Ha ha.. but I already set my mind, cari tepung jagung tu je.. Tepung jagung tak de, tapi yang tu ada. So.. OK, done shopping for me.
****
Ha ha.. Kak Mai nampak ada Bohemian Crystal Bowl baru, green colour!!! "Jap, jap... nak tanya berapa, design baru tu." Kiah pun dok nengok2 apa yang ada. Dan kemudian pula, Kiah teruja dengan candy bowl bertutup warna hijau. Baru jugak tu. Tup tap tup tap... jadi beli. Kak Mai booked (tak bawak duit banyak) green bowl & Kiah booked 2 candy bowls tu. Altogether USD 450.00. Bayar USD 100 deposit, esok baru ambik & pay full... Kecik je, ada la lebar sejengkal and tinggi sejengkal setengah.. 3 items tu agak sama je saiz dia. Ya la tu, satu item around USD 150.. I'M NOT SO SURE, BUT THEY SAID THOSE BOHEMIAN CRYSTAL ARE SOOOOO CHEAP HERE IN VIETNAM... Kalau dah memang suka memang lah patut beli sebab MURAH kan..
****
Those girls have been pestering me to buy, "Madam, you only take your friends here but you never buy from me.." Hahhh.. tak minat camne nak beli.. dah le tu mahal pulak. Nak pakai pun takut!!! I'd rather spend on things yang practical, to use or to keep. Nanti anak buat pecah, tak pasal2 jadi gaduh satu rumah.
****
Tapi most of my friends knew, though I've been here for nearly 10 years, sebijik pun Bohemian Crystal tak de dalam rumah ni. Actually ada jugak few ladies (yang baru datang la) thought I keep them in my bedroom or under my bed!!! Haaahhhh..dah beli mahal2 takkan nak letak bawah katil. Dah beli tu, mestilah pulak display dalam LEMARI cermin kiri kanan atas bawah plus lighting atas bawah untuk kasi nampak all the glittering tu, betol tak??? There were times I felt like getting 1 or 2, bawak duit, duduk & pilih2 with hubby... pastu tak tau mana nak pilih untuk guna or display, dok pikir2 lagi nak pakai ke tak, worth buying or not, bla bla bla... last2 angkat punggung and blah dari situ. Those girls pun macam bengkek je dah.. Nak buat camne, dah tak berkenan or maybe belum terpanggil untuk beli.. but hope to get few before balik for good... hhmmmmm...
****
I ni collect bangles je. Macam dalam gambar kat atas tu, those are part of my collection la. Ada few lagi dalam drawer downstairs or dalam handbag (simpan as emergency, bila keluar cepat lupa nak pakai). Ada yang tukar dengan kenkawan, ada few I got it as gifts etc... Ada yang buat dari kayu tu (the one very thick one tu.. ada 3, berat tau), kalau ketok kepala orang, mau panggil ambulance tu. Ha ha.. adornment cum senjata!!! Berani dekat!!!!
****

16 comments:

Anonymous said...

They sell stuff in USD kat sana ya? So crystals are the in thing. Betullah, kalau pecah sebijik, mau menangis.

Anonymous said...

Mulan banyak nya....mine sikit aje...I pun suka pakai gelang colour2 macam ni cuma waktu kerja we not allowed so tunggu weekends baru bolih melaram...haha....crystals macam tu tak minat cuma sweets aje:)

MULAN said...

mama sarah: ya, USD is widely used here, besides their Vietnam Dong. uhuk, uhuk, kalau pecah, bukan saja nangis, boleh gaduh wooo..

kak elle: byk tu sbb start collect lepas habis sekolah. untung eh hubby mulan, sbb mulan tak suka emas/perak.. ada la satu dua je, utk pi jalan rumah mertua.. he he..

goboklama said...

my student pernah gi sana,dia kata kain2 kat sana cantik2 sampai rambang mata nak pilih,murah lak tu. I dpt.bbrapa frm him,mmg.cantik. Wow,best ke duk sana Mulan?

Anonymous said...

maklang kompol rumah batu yang beli kat carboot tu...


suka jugak gelang2 ni, tapi selalunya lupa nak pakai bila terkejar2 ke office...


Bohemian crystals tu, kalau minat pun, tak tercapai dek tangan nak membelinya....

MULAN said...

goboklama: yg ok duduk sini sbb education anak. depa enjoy pi sekolah. yg lain tu biasa je. syok lagi kat msia. i miss the food. sini sume tak halal. ada few je. kain2 tu jgn cite la, beribu design & color.

maklang: jgn pelik, ada ladies yg tak suka bohemian crystal, tapi hubby2 pulak yg gila crystal..

MULAN said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

:) crystal...i so love crystals.

masa shipping barang to jeddah - banyak yg pecah berkecai...nasib baik ada insurance - so used the money to buy colection baru...

:)

idham

Anonymous said...

Mulan...betul tu...kita kalau nak membeli...selalunya kita pikir 2-3 kali...kalau tak digunakan rasa macam membazir aje...sebab mahal...

Hehehe...hobi kita sama...kak lady suka cari rantai tangan yang mcm kristal tu...suka yang dangling...macam2 kaler ade...hehehe...macam bebudak...

MULAN said...

kak lady: he he... kita pun boley pakai gelang ting ting ting kan... nampak muda sket kottt..

Ajzie said...

Hobby..hihihi saya pun suka..tp saya tak kumpul gelang.. crystal pun idak..ler..

JoKontan said...

Anything that's USD 150 is definitely NOT cheap. Especially crystal dan barang2 sewaktu dengannya..

Mau,. beli seniri..
Ha ha haaa..

cikdinz said...

baguslah ade hobi.
bila kita ade hobi, kita akan belajar menghargai sesuatu perkara itu....

MULAN said...

azie: tak tau la camne boleh jadi suka gelang tu.. tiba2 je suka.. murah pun ya..

jo: but they said crystal tu still lagi murah kalu compare herege sale kat SOGO.. ontah la den..

cikdinz: betol tu, takde keje dok belek2 la mende tu. camne la depa dok buat lagu tu..

cikdinz said...

itulah dia hobi.........

MULAN said...

cikdinz: betoi tu..