Friday, February 23, 2007

I'VE BEEN TAGGED!!

I've been tagged by few beautiful ladies in the blogworld. Forgive me for being sluggish. Been trying so hard to post it asap, but with my 2 kids still at home, fuuhhh... it's been so hard to sit down quietly & update my blog.

RULES: People who are tagged should write a blog post of 6 weird things about them as well as state this rule clearly. In the end, you need to choose 6 people to be tagged and list their names. Don't forget to leave a comment that says 'you are tagged' in their comments and tell them to read your blog.
Flower Flower Flower

1) I have a lot of scarves (tudung), with different colours, designs, materials etc... but I keep wearing the same one most of the time!!!! This one (my frens call it tudung bibik "indon") is my most favourite one, easy to wear & black in colour!!! Can match any blouse colour maaa... Huhh.. I don't ever care what people call it but this piece (ada 3 lagi yang sama) has been a great aid.. Tak glamour pun takpe because life here has been always in "qui vive"...
Flower Flower Flower


2) I have a smelling sense like a dog!! Ha ha.. kalau ada (yeellkkk!!!) that black and white thing belongs to those lizards, I can look for it too!! Small area la. And also those BM belongs to rats & mouse. But I guess, as we grow old, my smelling sense level sudah tidak se-gah dulu2. Tapi ada kalanya, power lagi gitu!!! He he.. ingat masa kecik2 dulu, I called out my sisters & brother to look for rats in the store whenever I "captured" one ...!! My 3rd sis would yell back & blamed me for being born in Year of the Dog!! Ahaks, bukan salah ibu mengandung beb!!
Flower Flower Flower

3) Ahaaaa.. I'm one of the nailbiters in the world. Am still. Dunno when or how to stop. BUT I did stop @ pause for almost 2 weeks just before my wedding day!!! Lepas tu, tak boleh berhenti lagi. Actually once a while ada jugak pause/break jugak from this habit but .... susah lah nak berhenti completely. I read a lot about nailbiters, why they do it, how to stop, bla bla bla. Tapi my frens kata I'm a happy go lucky person!! I get mad whenever my son, Zharif bites his nails, sometimes behind the curtain or couch. Ahaaks, hubby would always defend his son laaa. "Mummy awak pun sama je, tak reti2 nak berhenti!!" Luckily, I've never seen Marsha doing it. Oh my darling girl, jangan lah gigit kuku!
Flower Flower Flower


4) Being scared to be labelled a "forgetful" person, I type & save all the important agendas (daily, weekly, monthly, yearly etc) in these 3 handphones as reminder @ alarm. As early as 4.50am for Subuh prayers (2 times for Subuh prayers tau sebab setan banyak time tu), 5.50am for Doa Bangun pagi, 6.00am showering time, 6.15am for Library Bags or Swimming gears or Homeworks dan berbagai2 lagi untuk sepanjang hari, minggu, bulan dll..!! Hubby tu toksah cite la tension dia kalau semua handphone tu bunyi at the same time. Nak buat camne, takde kereta sendiri. Kids use the compound shuttle to school. Hubby pakai kereta company. Kalau lambat, tak ke haru biru jadinya. To avoid being late la tu etc, ha ha... handphone tu la jadi penyelamat especially during weekdays (besides birthdays, anniversary, bla bla bla....)
Flower Flower Flower

5) Walllaaa... I'd spend $$ (within budget ler..) to buy the same handbags @ sandals @ bangles @ scarves etc BUT of different colours, if I really like the design or model. He he.. like the 3 handbags in the picture, nasib tak mahal, mampu la beli 3 sekali harung!! Sandals ada dalam shoecabinet downstairs la, malas nak amik!! Sama colour jugak!!
Flower Flower Flower


6) Ahaks... I have a pretty hot temper (but I control it fairly well) and I'd cry easily (very) too. My frens said that I kinda macho & strong & brutal & power la konon, agaknya dapat survive almost a decade here in Vietnam. Yup, I berani redah tempat2 yang foreigners tak pi. Hhmm.. never mind the TV program (reality show, sports, games, news, documentary, drama etc etc..) or in real life, senang air mata ni meleleh. Tapi sebenor2nya tak suka dilabel ratu air mata, dah cuba untuk maintain "cool", tapi tak buley la!! Huhh.. I'd get so emotional too when hubby tak layan (tadak respond) dengan apa2 yang I dok cerita pot pet pot pet esp pasal what the kids & I did the whole day!!! I'd cry in the bathroom & spend more than 1 hour in the tub!! Uhuk uhuk la sorang2... takde orang pujuk punya but at least keluar semua yang ada kat dalam ni...!!!

Flower Flower Flower

Wokey, I'm done with this virus (kata Simah) and now I'm tagging:
1)kak elle
2)jokontan
3)cikdinz
4)yus
5)goboklama
6)melayu in london....
....sebab tak nampak lagi post 6 weird things about them!!!!..

Flower Flower Flower

31 comments:

cikdinz said...

arggghhhhh!!!!!!!! nape kita lak kena tag nih.
buat isnin bleh tak.

Intan said...

mulan, my middle child lily is just just like u in #6. Lagak cool and confident, tapi kalau kena kritik sikit jer dah macam waterfall! Very sensitive babe.

These weird things are really not so weird afterall!

maklang said...

cik abang sama dgn mulan = item no.3. entah bila nak insap!

beg2 tu memang cantek. teringin nak satu, tapi di mesia mahal oi...

Mama Rock said...

reminders on teh phone - tak irritating ke? I have reminders all teh time and hubby got irritated bila dia beep pagi2 and i never get around to off it...heheheh

k.d said...

Ala sian..takde orang pujuk ye... Dah nangis dalam bathtub..orang tak nampak?!! Hehehe

Aiya...I just cannot understand orang yang ada banyak handbag nie..

Tapi banyak handphone tu..lagi la kelakar..berbunyi-bunyi gitu!!

melayudilondon said...

Wahahahah kena jugak aku akhirnya. Ingat boleh ngelak. Alamak... bab gigit jari tu memang turun menurun.

D said...

thanks for being sporting! hehehe...ha, yang no.4 tu, take all your 3 handphones and trade in for a PDA or one which can do all the alarming you want! mine's not a super-canggih one and i set reminders all the time too (well, tak de lah for baca doa bangun tido skali. that doesn't need alarm..)

yus said...

adeiii...lg sorang tag saya. Selagi tak buat makin ramai letak nama saya nanti..aduiii, tp tgh betul2 tak sempat nak pikir pasal ni, nanti yer....

Zakiah said...

hahhaha...bab hphone tu tak tahan. Bleh 3 bijik skali. Saya langsung tak pernah guna reminder kat phone.

Kak Elle said...

mulan I dah kena tag by mamasarah,kak lady and Gab dah pun jawab and dah pun di delete....sorry eh tak akan buat lagi....cantik bag2 tu nak satu bolih?...hehe

MULAN said...

cikdinz: takpo, takpo.. ni main2 je la. jgn la amik serius. nanti fening!!

intan: hhmm.. camna ni nak maintain cool? kalau tengok korean movies/drama, toksah cite la pening kepala ni, sbb air mata keluar bergelen2.

kira2 lain sikit dari org lain tu, weird la kot. or strange. or odd. or something supernatural gitu.. he he.. apa2 la kan..

maklang: susahnya nak insap ni. atok wan mulan dah taruk jadam kat jari2 ni tapi tak jalan. beg tu kena mai sini la maklang, baru fening maklang nak pilih nanti..

mamarock: iya..irritating kalau takde org tolong offkan (padahal ada depan mata gitu). terpaksa mamarock, kami dok sini byk limitations nya. but great aid tu!!

k.d: bathtub memang tempat mengadu nasib! handbag tu, siap dgn sandal colour yg sama tau. saja suka2 sbb murah sini. pastu bila balik msia, takyah beli souvenir sbb aunty2 & adik2 akan sambar!! depa suka apa yg ada pada kita. phone tu memang keperluan saya.

mdl: he he.. jgn ko lari!! saja main2 la kan.. jgn ribut2 dong!!

d: i've 2 pda, P800 & O2 tu. semua tu 2nd hand punya & dah calar2, sbb hubby punya dulu2. 3 biji tu utk back up takut bateri abis. reminder doa pg, ptg, siang, malam tu utk anak2 sbb senang depa ingat camtu. a fren bg idea. canggih kan technology. boleh record doa & ajar budak2 anytime, anywhere.

yus: jgn ribut2 dong, main2 je la. ada masa buat, takde masa takpe.. kan kan kan.

zakiah: terpaksa buat camtu. keperluan & great help tu. kalau la ada kereta sendiri.. lain sikit cerita agaknya.. kesian makcik helper ni je, sometimes dia mistaken dgn real ringing tone gitu. terkejar2 la dia. but now told her not to rush for my hp anymore.

kak elle: oh!! guess i've missed the post. it's ok. no problemo. ahaaaa.. nak bag?? kena datang sini dulu gitu!!!

Mama Sarah said...

tumpah bergenang air mata baca no.6. Saya memahami. hehe...

loveujordan said...

Laa siannya #6 tu..senang je nak jadi normal...tak payah cerita apa-apa kat dia, buat macam tak de apa aktiviti seharian....mesti dia heran....kot dia buat selamba je...nangis balik dalam bath tub hehe.

eii geram nya those handbags....

simah said...

3 handphone sekali? mak aiii.. hang ni memang biar betul mulan heheh
ni mesti kot kot hp satu hilang..ada backup yg dua lagi.. u must be a freak for details... memang hang pelik :0)

n thanks 4 being a sport on the tag :0)

zino said...

salam kenal..

penyakit tag ni dah merebak rupanya hehe

Hazia said...

Salam, dropping by for d first time. Interesting blog...wow, you're in Vietnam?
I love the flower pics:)

kakLuna said...

handbag sama corak ada 3
handphone pun ada 3

tapi kalau....'hand' ada 3...

mmg pelik :P

MULAN said...

mamasarah: naluri wanita, hanya wanita yg memahami kan..

luj: datang sini lagi la... kita jenjalan..

simah: he he.. ni tgh nak coba reduce tong teng tong teng tu, sbb hubby kata lg byk reminder, lg cepat lupa sbb tak nak practise simpan kat otak. ya ke? takut aku kang otak ni tak jalan dah. hp tu walaupun 2nd hand, tp byk jasa tu. takde pingat yg boleh kuberi!!! bukan setakat reminder, best fren jgk gitu.

zino: thanx for dropping by. seasonal tu.. ok jgk. fun2 gitu..

hazia: thanx for dropping by too. now flowers tengah hangat berbunga2 gitu. march nanti habis la kot. kena tempias 4 season sbb di atas peta, lokasi vietnam ni further up north sikit kan. sojuk sikit2 la ni. winter bobata konon la.

kakluna: hand2 ada 3??? aiikkk.. takut la. sandal 3 corak sama tak sempat amik gambau. murah beb.. mampu la. takdak brand gitu. ada size nombor je tepek situ.. meh la sini..

Kak Lady said...

Mulan...nO. 1 tu kita sama...beli banyak2..pakai yang mana sedap di pakai je...

No. 2 tu..sama dengan anak kak lady si Huda tu...especially yang black & white tu...


Yang no. 4 tu weird...hahahaha...sampai 2-3 telefon...

MULAN said...

kak lady: ada gak geng powersniff girls. he he 3 handphones tu terpaksa la kak lady. great help tu. ni hubby nak balik meeting in kl, kena kirim lagi tudung sarung hitam tu. ramai plak org minat, sbb senang kot.

goboklama said...

loorr,kena tag lak,nasib baik dah buat. Banyak le koleksi tudung, beg & kasut you yek, bole pinjam?

cikdinz said...

ok, dah buat dah.

MULAN said...

goboklama: lama tak dengar cite. buley, buley no rolem (sini vietnamese tak reti cakap pr__ or bl__, depa kasi potong satu consonant yg depan tu)

cikdinz: ok la tu.. tima kasih.. jgn la stress ngat nak kena buat tag2 tu. fun2 je kan2..

cikdinz said...

tak stress pon.
gelak guling-guling adalah pasal diri sendiri mcm tuh...

Ajzie said...

Mulan, azi pun suka beg2 comel tuh..

~ahni~ said...

Blogspot ni giler sikit, dari semalam dah 2-3 kali saya dok try nak tulis komen kat blog Mulan ni.

Saya cuma nak tulis yang saya pun suka tudung indon tu sebab ringkas, biasanya saya pakai kalau keluar menjemur pakaian atau ke kedai runcit berdekatan

oldtown~Smell the Roses said...

cantik handbag!hehehe...

MULAN said...

cikdinz: woraaaiitt..

azie: tu la yg geram, dah le cantik, murah lak tu..

ahni: memang kenkadang network tak elok jugak kat sini. ni pun mouse asyik tak gerak je..

otsdr: cantik, memang cantik..

david santos said...

Hello!
This work is very good, thank you
InsyaAllah

Lollies said...

tu gambar awak ke yang first tu in the tudung?

saya pun boleh bau stuff. tapi lain jadilah., certain smell would drift me into different memories. macam i baru pergi rumah sapa entah. bau macam rumah atuk i aje i rasa

MULAN said...

david: tq, hello to u too..

lollies: saya that minah in black..!! my fav colour. kot bau2 camtu, not so bad la. me smell noti2 things la. i tak suka sangat tau. kot "benda" tu bau lavender ke.. indahnya alam..