Thursday, February 8, 2007

I NEED HELP!!!!

Yang ini la dok tengok dari masa sekolah dulu,
hasrat nak buat punya la lama...
Buku berlambak, peralatan kira lengkap la jugak
walaupun tak sebesar mana...
Yang di atas ni kira dah tersadai lebih 4 tahun. Untuk Zharif la tu. Buat sebelum mengandungkan Marsha. Dah mengandung tau2 je la.. segala jenis angin melanda!! Nak start buat satu hal, bila buat tak ada la lama sangat nak siapkan patchwork ni. Ada la 3 hari je. Tapi nak siap jadikan quilt....dah tersadai 4 tahun ni..!!!!! Baru semalam kobek wardrobe dan perasan yang alkisah benda ni belum disempurnakan...
***
Dulu ada jugak kenkawan yang boleh tolong. Panggil minum kopi, pastu buat ramai2.. Sekarang dah tak ada mereka2 yang se"citarasa" hobi & kesukaan menghabiskan masa bersama...
***
Yang mulakan aktiviti ni dulu, selalunya bukan orang kita. 7 years ago. A friend (dah ada cucu, but very healthy & kuat semangat).. Candida, a warm & charming lady.. dari Holland. Agaknya dia dok tengok kita ke hulu ke hilir takde anak & merapu reng je kat audio visual room sorang2 diri...
***
"Hey, why dont you come over to my place & help me out with things.." Wow... OK, OK..yang syoknya sebab akan dapat merasa jengok penthouse dia!!!! Dia ni aktif la dengan Consular Club (club untuk semua isteri2 Consulate General). Depa banyak aktiviti esp kerja kebajikan la...
***
Hah.. maka datang la hamba tolong sort out baju2 nak derma, kira duit orang derma, pastu dapat la makan Butter Cake dia (ummpphh sodap!!), siap dapat tapau lagi. Pastu bila habis tolong, dia ajak la tengok kerja2 seni jahitan tangan yang dia buat.. Wahh.. patchwork tu!!! Haaahhh.... lepas tu bermula la episod dok pi rumah dia & start belajar buat patchwork yang kecik2.. But those sweet time with her tak lama. Her husband had been posted to one of the European countries. Sedih betul....
***
Lepas tu dok la buat sendiri2, babies' comforter yang simple2 la. Semua dok bagi orang. Last2 hubby kata mana untuk anak sendiri?? He he.. OK la, OK la.. Dengan penuh semangat beli la kain cotton2 tu. Sini banyak gila cotton cun2. Nak start bertangguh2. Bila buat cantum2 tu kejap je sebenarnya. Yang dalam gambar di atas tu untuk Zharif la kononnya. 1.6m X 2m, queen size bed. Hasrat hati menggunung tinggi, tapi semangat cepat mati!!! Alkisah la tu, dah bertahun2 ni... Ni tengah pening sebab nak buat sorang2 sure boring gila... ADA SAPE2 BOLEH TOLONG??? Ikut hati nak hantar je kedai, kasi jahit. Tapi rasa tak syok sebab nak le rasa buat sendiri. Prrgghhh.. hah rasa kan!!
***
Apa2 pun... tengah mencari2 teman untuk datang pot pet sambil meng"quilt" benda tu nanti... 
WISH ME LUCK...

Flowers Flowers Flowers









23 comments:

Kak Lady said...

Mulannnnnnnn.....cantiknya...pandai Mulan buat..akak kalau buat cuma dari perca-perca kain...main sambung 3 segi aje ...macam orang dulu-dulu buat...tak secantik yang Mulan buat....

Kak lady sekarang ni lebih kepada nak buat x-stitch & crochet...nanti boleh guna masa umah dah siap...heheheh

MULAN said...

kak lady: kot kita duduk dekat, dgn rumah maklang sekali, boleh pot pet sama2 sambil buat keje tangan kita kan.. takde la boring.

yus said...

Cantiknya...yus nak tolong tak pandailah..haha. Bab-bab ni mmg hancus, tp kalau x-stitch tu minat jugak, Harap2 kak mulan berjaya siapkan jugak nanti.

cikdinz said...

buat sorang pun boleh kan.
takyah lah carik orang lain. nak buat mcm mana.
ade gak mende nak buat bila buring-buring...

k.d said...

Aiseh Mulan, bab-bab menjahit nie, I surrender lah. Tak boleh lah. Got no patient for it.

I wish you good luck je lah and a pat on the back..hehehe..

Intan said...

Salam Mulan, once upon a time, I asyik dengan patchwork juga.

Completed 6 pieces, but only managed to turn 4 into blanket quilts. 2 lagi masih tersimpan dalam almari. Nak buat hand-quilting tu leceh betul! Kalau tak buat, nanti patchwork tu cepat tetas.

Now I've decided to have only 1 crafty hobby-ribbon embroidery.

Mama Sarah said...

fuishhh... respect!

i think i can only tolong bagi semangat aje. Come on siapkan ok. sikit aje lagi tu!

Kalau i kat sana, i tolong teman sembang dgn buat kan air kopi. untung2 boleh belajar jugak :)

Kak Elle said...

mulan kakelle pernah buat patchwork dulu and jadi satu selimut but now entah lemana benda tu pun tak tau...ok bila nak buat nanti kakelle mai tolong:)dulu I buat hexagon punya.

MULAN said...

yus: timakasih, timakasih.. nak start dah ni tapi batuk2 pulak, ngade betol tekak ni..

cikdinz: entah la. terasa macam boring je buat sorang2..

k.d: tq, tq.. result homescience masa form 3 dulu pun atas pagar je. tak tau camna suka patchwork ni. x-stitch ada jugak, sama la tersadainya..

intan: salam.. thnx for dropping by. wuuuiii..byk tu kalau dah siap 4 blankets. boleh tempah dgn u la balik nanti. ribbon embroidery? mcm best je. nak tengok boley? post dlm blog sure best..

mamasarah: tq, tq.. senang sbb jahit dgn mesin straight je. saya pilih corak senang2. tak nak cari pasal la tu. squares, triangles ok la.

kak elle: cepat la datang!!! hexagon tu lagi susah tau!! kena hand stitch tu. mulan pilih corak paling senang je. pakai mesin, jahit luruuuus je. haaa, tapi nak hand quilt tu ada byk masalah. malas yg lebihnya.. hisshh, padan muka ku. patut buat untuk single bed je.

abg bagi semangat jer! said...

:) berbakat tu!

saya takat bagi semangat jer lah ye...hehehe

selalu tu bila offer nak tolong k LiL - dia kata, "tolong la...tolong pi main jauh2"
hehehehe

idham

Kak Lady said...

Aha lah...boleh lah kita bertukar-tukar pendapat dan bertukar2 minat & kemahirankan...

Lollies said...

err saya tak nak tolonglah. tapi kalau you nak ajak minum kopi saya boleh tolog minum.

Zakiah said...

rajin buat patchwork. Saya?? hahaha jahit sembat pun kelam kabut. Mmg tak bleh harap punyer isteri. Heheheh.

Macam yang lain lain...kita kasik semangat ajer. Nak ajak minum kopi bleh ajer. kalau nak tolong tolong susun tu baik jangan...nanti sure kena halau balik. Hheheheh.

goboklama said...

kalau saya kat sana bolehla tolon..
susah ke? Arwah nenek dulu memang suka wat benda nih,smpai favorite cucu sorang tuh simpan lagik gebar yg.dah hampir reput tuh,nak dekat 20 tahun dah...nostalgik sungguh!

Kak Teh said...

amboi rajinnya! masa dulu-dulu memanglaa dipaksa buat oleh my grandmother. laa ni dah malas. all the best.

MULAN said...

bro id: tq, tq. haa.. kalau kak lil kata pi jauh2, pi tau. he he.. senasib la dgn yg kat umah ni..

kak lady: betol tu!!

lollies: tolong pegang je boleh laa.. sbb benda tu besau jugak. selalu kopi dah habis berteko2, keje pun tak start jugak!! 2nd or 3rd meeting baru betol2 buat. keh keh keh..

zakiah: tq, tq.. mula2 dulu ingat benda tu susah nak buat. tp rupanya senang la jgk. yg cantum2 tu, jahit dgn mesin je. straaaiiiight je. handquilt tu.. bila la nak start ni??

goboklama: tak de susah sgt sebenarnya cuma benda tu besar. jom la mai sini. gebar yg lama tu berharga tau. saya suka gebar lama, sbb sejuk & lembut...sedap pakai.. he he.. bantal lama pun camtu..

kak teh: tq,tq.. takde la rajin tp sbb nak jugak, terpaksa la buat. yg ni senang dari hexagon type yg mcm nenek2 kita buat. yg tu dah le kecik, handstitch pulak. patchwork ni pakai mesin pun ok la. quilt tu lagi cantik jahit tangan. kat UK byk acessories patchwork/quilt kan kak teh!!

Ajzie said...

mulannnnnnn
Saya sukaaaaa suka sesgt.. Ada jual kan disana? Berapa yea satu set utk queen size? Saya dah ada 3 set.. semua beli lahhh..nak buat tak reti... hihihi

D said...

ha... ada gak orang yang keje sekerat jalan macam saya!!! masa nak dapat anak sulung dulu, memang dah beli and potong kain untuk buat quilt (anak kembar plak tu). sekarang diorang dah nak 10 tahun dan ada adik 2 orang lagi tapi projek masih belum siap. camane nak tolong??

MULAN said...

azie: saya suka quilt dari dulu lagi, masa kecik2. tp baru dapat direalisasikan impian nak buat sendiri bila dah besar ni. sini ada jual, they said cheap. nanti saya cari website dia.

d: salam, tq for dropping by. he he.. ada gang keje separuh jalan. hasrat menggunung tinggi. x-stitch saya pun kecik je, tapi nak siap, 3 tahun. nak gantung pun, setahun.

simah said...

nak order quilt utk hatice n bddin bole? king size heheheheh

good luck!

MULAN said...

simah: you!!!! meh sini tolong le!! king size?? biar la betol..ni kira first & last buat queen size. kot utk marsha, i kasi cantum & then hantar kedai buat handquilt.

K Lil said...

I found somebody with the same interest. I have one project now on the cushion, still piecing together, but it is applique squares. For my daughter. Is cotton cheap there? It is difficult to find to find material here. Anyway, good luck....wish we are in the same place....bolehtolong kan...

K LiL

MULAN said...

k'lil: kalau kita dekat kan syok.. boleh buat sama2 & pot pet2.. change ideas etc..