Thursday, January 11, 2007

WHAT WE DID LAST (FEW) WEEKS...

Haa.. tak perasan langsung Zharif ada homework masa cuti sekolah. He has to write a diary/journal la konon, cite apa dia buat during school holiday tu... Prrgghhh.. bukak folder sebelum pi sekolah on Monday, 8th Jan tu... ehek... apa note ni??? Prrgghh.. mak nak cuti sakan, keje sekolah anak tak tengok pun. Luckly I managed to take few shots in Malaysia. Hubby was a bit mad then, too, because I keep forgetting to recharge the camera. Dapat la tampal sikit2 dalam journal Zharif tu. Here, I'd like to share some pics... what we did during the school break.. in Malaysia & Vietnam.. (sama la cerita dalam journal Zharif tu)..
*

Sementelaah tunggu daddy sampai dari Vietnam/KL petang nanti, makan2 & joli2 la kat Kuantan Megamall, naik menda ni.. Hah, dah banyak sangat kali naik, siap dapat free ride lagi.. rezeki depa tu. Mana taknya, tolong brader tu tarik menda tu bila budak lain habis main. Ha ha.. dapat part time job, dapat free ride tu..
*

Trying so hard to help daddy. Cuti kena potong, buat sendiri la beb.. no one's willing to fix the house within 7 days. But we did it!!! Tukar pintu & parquet, kena panggil expert la tu, 2 days je. Tebas rumput 5 kaki tu, gardener stadium (family fren) tolong. Painting the walls, plumbing, electrical fittings etc.. tu keje hubby!! Hobby dia. Paint the door/window grills, sental lantai & bathroom, keje Mulan. Uhuk.. uhuk.. but alhamdulillah. Paid off. My waist & arm jadik kecik maaaa.. Tak yah pi belly massage/aerobic untuk few months kot.

*
Sementelaah apppointment dengan taukeh parquet pukul 10 pagi nanti... he he.. bercanda dulu di Teluk Cempedak. Balik Kuantan tak complete la trip kalau tak pekena satu round kat TC ni. Though the weather was very2 gloomy, the kids had so much fun.. because they love water!!! Keluarga yang suka berendam, but mom not so lah. Habis kulit gue!! Habis kulit anak2 gue jadi color2!!! Huwaaaaa..
*

Heard from a friend about Saigon Pony Club. Dah tak tau apa lagi activity nak buat, we brought the kids here just to test the horseback ride. They enjoyed riding so much. Zharif has the criteria, to be a rider, kononnya. Instructor tu cakap la. Kot2 dia nak duit kot. Tapi they said posture penting untuk tunggang kuda2 ni. Zharif dari mula naik kekuda tu memang badan dia at the right position.. kononnya la. Tup tap tup tap, last Sunday hantar jugak la Zharif pi join the beginners session. He said he wanted to be a rider macam dalam cerita "Eragon". Tapi itu dragon rider !!! Tak pe la.. janji rider.. 

*

Ini amoi ever since she was 6 months old, dah kena campak dalam air. So, dia memang hantu air. Tak tau whether she can swim in the water without the swimming "float" suit tu. Takut eh nak cabut float dari suit tu. Nanti dia tak nak pakai lagi. Nak kena supervise all the time. Float dalam suit tu memang uncomfortable sikit. Heh.. takpe, janji dia timbul sepanjang masa. After came back from Malaysia, almost everyday lepak kat pool la depa. Terima kasih, saya duduk rumah saja. Penat sakan eh... ngecat, nyental, dot, dot, dot..

17 comments:

Anonymous said...

wah semua aktiviti berfaedah. bagus tu.

p/s: homework anak, bonda yg buatkan ke? ngelat eh ;)

Anonymous said...

I agree ngan mamsarah ngelat homework anak mak yg buat....hehe...looks like you did have a good time back home.

Idham said...

:) balance!
ada kerja penat...ada bercanda hebat!
best....suka tgk friends enjoying life.

way to go mulan...

idham

Anonymous said...

Wahh penat2 berbalai orag kata. Sambail berpenat penatan sambil boleh berdiet dietan..kih kih.

Mulannnnnnn..buat homework anak ker?
Tak chi tau?..

P.s
Saya pun tak suka mandi laut.

MULAN said...

mama sarah: tak de la tolong tulis etc, tolong bagi idea & tunggu dia tulis semua tu. dia tau homework kena buat sendiri. awat tak nya, kepala nak main & tengoktv je sbb cuti lama. hiieee.. sabo je la..

kak elle: tak boleh tu. tak boleh tolong 100%. tak leh practise tu. but they learn in school, responsibility as student etc..

bro id: gotta find ways to enjoy ourselves despite all those dot, dot, dot.. nanti dok pikir2.. tak jadi keje.. think positive.. he he.. macam u la..

azie: ikut hati memang saya nak buat. cepat siap. tapi zharif tak kasi. "ms lindsay said, i must do it myself!" hah.. tu yg occupied sikit. sbb nak ajak dia duduk diam utk siapkan keje tu, yg problem sikit. nak pee la, dahaga la, gatal sana sini la.. prrgghh..

maklang said...

ngomel pun mesti punya tu...bila badan dah penat!:0)

Mama Rock said...

i thot i was the only one who missed the kid's homework! who would have thougt year end holidays ada homework and the marks are cumumulative for March 07 test! cikgu..cikgu, kot ya pun kasi lah break!

Lollies said...

bagus bagus semua DIY and in 7 days! dasat. i rasa masa i duduk malaysia dulu mesti takleh buat. tapi eh dulu soma kerja ek? memanglah takleh buat.

yang si comel 6 tahun tu dah boleh hantar swimming tu.

MULAN said...

maklang: ya maklang.. ha ha.. sama ke kita? sambil keje mulut ngomel. hiburan la tu, sbb cd player tak de pun ya jugak..

mama rock: grade 1 maybe, year end but mid term break.. it was only a diary/journal but me & hubby tend to make it as "cun" as possible.. kah kah kah..

lollies: do u mean marsha? she's not 4 yet.. but she's very panjang one. main je lebih.. swimming instructor tu dah surrender dgn dia. zharif dah boleh swim, but tengah belajar proper technic kot. nanti ayah dia nak heret pi diving pulak.

dulu masa keje, memang tak buat la. sbb tak keje la kena kerah tenaga. takpe, baloi tu, rumah sendiri... uhuk..uhuk.. songal lagi ni..

Anonymous said...

eh mulan.. ur arms memang dah kecik.. lepas buat kerja nih terus jadi lidi ker?

love the macaroni cheese kat kenny rogers..do u know how to make one??

memang korang banyak betul beraktiviti.. n renovate..cat rumah as a family lagi la.. quality time together.. sukanya tengok!! :0)

MULAN said...

simah: wooooppss.. lengan ni la yg jadi masalah sekarang. naik situ, naik la satu badan sbb saya panjang sikit owangnya. i'll give u d recipe once i get it. frens here ramai pakar2. keje2 tu once a while ok la, kot selalu sgt, baik bukak kedai, amik upah, dapat sekupang dua.

p/s: u ingat i larat sangat, dah tuo ni, movement lembap sikit. kah kah kah..

Kak Lady said...

Mulan...seronok jenjalan sampai terlupa homework kan...heheh...samalah kita...kalau kita lupa nak pantau homework...si kecik tu lagi lah lupa...

Anak2 really enjoy their holiday...
lebih2 lagi bila dpt pegi masuk kolam mandi...

MULAN said...

kak lady: he he.. lupa anak dah grade 1. prrgghh.. kepala ni ingat nak balik msia je dulu. budak2 ni senang, mana2 pi, dapat pantai/pool dah settle dah..

Anonymous said...

eh u dah sedar pulak diri u dah tua hahahahahahaha :0)

MULAN said...

simah: kih kih.. tu la excuse saya kalu malas buat keje yg tak patut sangat kena buat tu.. hua ha ha.. "dah tuo badan ni.."

Anonymous said...

hmmm...aktiviti yg berfaedah...
tapi bab yg ngelat nak buat keje umah tu tak patut....

MULAN said...

cikdinz: tak buat sume la, tolong carikan gambar yg berkenaan. dia tulis sendiri tp kita correct2 ayat sikit2 je.. zharif kalu buat ayat panjang berjela2.. takut lambat siap..