Monday, December 18, 2006

HAPPY HOLIDAY & HAPPY NEW YEAR

Yeeyyyy… I’m going back to Malaysia tomorrow. So excited myself, the kids as well. Been counting days ever since I told them about it. But balik dgn kids je sbb hubby kena kerja.. Nanti dia dapat cuti seminggu.. Me & kids balik awal seminggu..

Lightning Strike

If I were to wait for him, we only have very little time to spend with the entire family in Malaysia.. 
Next Project

Takpe.. Ada masa nanti cuti lama2..

On The Phone

I keep telling the kids that daddy kena keje, to earn money for the family… He will join us later.

Apa2 pun kena balik jugak esok. Nak kena repair rumah etc... Will try to keep myself busy with things. Meet old friends, relatives etc AND jalan2 cari makan laaaa...

Pizza Parlor 2
Dunno if I'd be able to get connected to internet (nak update blog etc...), rasanya mak dah disconnect house phone line. Hah.. budak2 takde kerja dok call & talked nonsense!! Suara memang budak2 Melayu pulak tu... apa nak jadi depa ni!! Buat malu bangsa je. But I'm sure Kuantan banyak Cyber Cafe kot.

HAPPY NEW YEAR...
..WISHING ALL OF YOU EVERLASTING LOVE & HAPPINESS..

Running In Field





Monday, December 11, 2006

BEN THANH MARKET, VIETNAM - PART 2

Sila lah jamu mata... Ni lah dia BEN THANH MARKET yang amat tersohor di Ho Chi Minh City tu... Ramai sangat tanya apa ada kat situ.. Nak citer pon tak reti sebab ada lebih seribu kedai & bermacam2 bagai benda yang dijual.. Cuma tak jual orang kot...!! Huwa hahaaa.... Ni lah tempat lepak almost everyday.. One Stop Shopping Market.. Bukan Mall eekkk... 




























Wednesday, December 6, 2006

WINTER BREAK + TRAVEL TIPS..

Yeyy... yeyy.. cuti sekolah lagi. Winter break (though here takde setitis pun ais turun), 18 december 2006 till 7 jan 2007.

School's Out

Hmm.. actually dah plan nak pi somewhere tapi kena postpone la. Our house that we rented out dah kosong. Prrhhggg... nak kena repair dulu, baru la boleh kasi orang sewa semula. Ni yang hubby suruh balik dulu with the kids. Cari kontraktor berkaliber, can finish the job within 3 weeks. Boleh ke? No major nor minor renovation. Repair sahaja + touch up here & there. Hope they manage to do it on time.

Bow Down

Hhmm... last year managed to spend holiday in New Zealand. Been dreaming to go there ever since I was a little kid. Teruja betul nak pi. Alhamdulillah dapat jugak kami sekeluarga jejak kan kaki ke NZ. Cover North Island je dulu. Hubby tak dapat cuti panjang. Nak berjalan ni memang la kena plan betul2, baru la berbaloi. Kami ni budget traveller je. Buat homework setahun untuk pi sana. Ramai suruh pakai travel agent tapi kami takut tak puas jalan ikut schedule agent tu. Pergi bukan senang2. NZ ni penuh dengan tempat yang cantik2. I heard travel agent tak dapat bawak banyak tempat, selalunya 4-5 main places, tu pun kejap2 sangat. Ya la, kita pi sendiri pun, bukan dapat cover every corner pun, but still you have ample time to explore those places yourself. Takde nak terkocoh2 ikut schedule, kesian kalau orang dok kena tunggu kita pulak, kalau kita lambat.

Convertible Female

Actually when they started online services ni (ticketing, hotel booking, car rental booking etc), I have never tried any of those. Tak percaya langsung. Takut kena tipu la. Mana taknya, credit card no semua kena kasi. Nanti habis kena swindle, naya je. After few friends convinced us of the cheaper rates with online booking (depa dah try..), jeng jeng jeng.. we all cuba jugak la book a room via online kat satu pulau ni in 2003. Sampai2 tak dapat duduk resort yang we all book sebab kena taufan. Then they shifted us to another resort, sama star (but higher rate lagi). But they still charge us the same in the internet. Service bagus. Semua bagus. Takde tipu. Credit card statement sampai pun OK. So, from that moment onwards, we all selalu la guna online services via internet ni. Few trips dah, plus this NZ trip.

Bungy Jump

Actually, we can never plan ahead our holiday. Semua last minute, sebab hubby punya workload daaa... We tried to call travel agent jugak dulu2 tapi semuanya tak nak layan kalau last2 minute tu. Air ticket habis la untuk yang special fare, pastu nak charge air ticket full fare la sebab dah lambat, hotel penuh la.. bla bla bla.. tapi tak salah dia orang pun. Actually NZ trip ni pun rezeki kami. We managed to book air ticket, hotel & car online, 5 days before departure date!!! Pastu dapat murah dari travel agent pulak tu. Dok main2 kat Singapore Airline punya website, pastu "clinnnggg".. ada sweet deal offer. Call hubby, terus dia suruh comfirm. Kematu jari2 ni dok taip passenger details etc... but you have to be really quick. (Kalau lambat nanti offer tu "clinngggg"...HILANG !!!) Dah kena sekali!! Lepas ticket confirmed, haa.. pastu terus la cari hotel & sewa kereta via internet. Semua within budget. A lot cheaper from travel agent punya, plus DIY punya schedule. OK la tu.

Stargazing

Pastu, bab2 tempat nak visit tu, surf la internet. Tengok la map dia. Pastu tengok bila Public Holiday depa. We went there during Christmas + Boxing Day. Kedai banyak tutup. Tapi we all tak pi sana untuk shopping!! So kira OK la sebab tourist spot depa memang bukak. Plan betul2 mana nak pi dulu (north or south OR north & south). Both island in NZ ni, memanjang, so kena la tengok masa nak travel etc! Haa, I tell you, their info dalam internet memang cukup lengkap. Takde tipu2 punya. Senang plan. Sewa kereta pun depa bagi map free lagi. Child car seat ada yang kasi free pinjam! FYI, kalau sewa kereta kat mana2 pun, sila ambik insuran!! Yang paling minimum pun takpe sebab takut depa create benda yang tak patut. My fren kena.

Crying 2

Alhamdulillah, that was the best ever holiday vacation yang kami experience. Well planned, within budget... tapi tak puas sebab tak lama.. NZ is a very beautiful country. The scenery, nature... tak dapat nak diucap dengan kata-kata. Apa2 pun, Malaysia pun banyak tempat yang menarik!!! I'll definitely explore those beautiful places & post in the blog later. Tapi tak de kesempatan lagi...

Leaf Pile


"..HAPPY HOLIDAY TO ALL.."