Monday, November 27, 2006

BEN THANH MARKET, VIETNAM - PART 1

Sesape yang datang Ho Chi Minh City, memang tak sah lah kalo tak datang BEN THANH MARKET ni.. A MUST...!! Sebab segala mak nenek ada jual kat sini... Kami yang duduk sini pon dok cuci mata kat sini je almost tiap hari... Sebelum beli ikan, sayur dll, kami ronda2 dulu saja nyibukkan pasar tu.. Dah habis ronda, pekena air2 segala buah yang ada tu... Lepsa tu baru beli barang dapur.. Hehheee... Sila jamu nata ya..!!! Ni baru PART 1 tau... Tunggu next part.. Banyak sangat foto2 tu... 




























Saturday, November 25, 2006

SAIGON TAX TRADE CENTRE

Situated in the city downtown area,
at the corner of Nguyen Hue Blvd and Le Loi Avenue..
Saigon Tax Trade Center
or THUONG XA TAX
is quite favorable for foreign travelers'shopping...
Address: 135 Nguyen Hue Street,
District 1, Ho Chi Minh City.

Thursday, November 23, 2006

DID I MARRY THE RIGHT PERSON?

Got this mail from a friend....
... some food for thoughts ...
...CHEERS!!..
Dove
I find this line true.....,
Love You A Ton
"The key to succeeding in marriage is not just finding the right person,
it's learning to love the person you've found."
Love Forever
For sharing. Those who are still single may learn something from here....Those who are already married may take it as a point of reference...
*
...DID I MARRY THE RIGHT PERSON?...
Bride And Groom
During a seminar, a woman asked a common question. She said, "How do I know if I married the right person?" I noticed that there was a large man sitting next to her so I said, "It depends. Is that your husband?" In all seriousness, she answered how do you know?" Let me answer this question because the chances are good that it's weighing on your mind. Here's the answer....
Surprise
EVERY relationship has a cycle. In the beginning, you fell in love with your spouse. You anticipated their call, wanted their touch, and liked their idiosyncrasies. Falling in love with your spouse wasn't hard. In fact, it was a completely natural and spontaneous experience. You didn't have to DO anything. That's why it's called "falling" in love... Because it's happening TO YOU. People in love sometimes say, "I was swept off my feet." Think about the imagery of that __expression. It implies that you were just standing there; doing nothing, and then something came along and happened TO YOU.
Gondola Kiss
Falling in love is easy. It's a passive and spontaneous experience. But after a few years of marriage, the euphoria of love fades. It's the natural cycle of EVERY relationship. Slowly but surely, phone calls become a bother (if they come at all), touch is not always welcome (when it happens), and your spouse's idiosyncrasies, instead of being cute, drive you nuts. The symptoms of this stage vary with every relationship, but if you think about your marriage, you will notice a dramatic difference between the initial stage when you were in love and a much duller or even angry subsequent stage.
Dutch Oven
At this point, you and/or your spouse might start asking, "Did I marry the right person?" And as you and your spouse reflect on the euphoria of the love you once had, you may begin to desire that experience with someone else. This is when marriages breakdown. People blame their spouse for their unhappiness and look outside their marriage for fulfillment. Extramarital fulfillment comes in all shapes and sizes. Infidelity is the most obvious. But sometimes people turn to work, a hobby, a friendship, excessive TV, or abusive substances. Or all of the above.
Out The Door
And they co-exist in a loveless marriage for Life. But is this entrapment, or a marriage? But the answer to this dilemma does NOT lie outside your marriage. It lies within it. I'm not saying that you couldn't fall in love with someone else. You could. And TEMPORARILY you'd feel better.
But you'd be in the same situation a few years later. Because (listen carefully to this):
Dove
...THE KEY TO SUCCEEDING IN MARRIAGE IS NOT FINDING THE RIGHT PERSON;
IT'S LEARNING TO LOVE THE PERSON YOU FOUND...
Dove
SUSTAINING love is not a passive or spontaneous experience. It'll NEVER just happen to you. You can't "find" LASTING love. You have to "make" it day in and day out. That's why we have the __expression "the labor of love." Because it takes time, effort, and energy. And most importantly, it takes WISDOM. You have to know WHAT TO DO to make your marriage work. Make no mistake about it. Love is NOT a mystery. There are specific things you can do (with or without your spouse) to succeed with your marriage.
Love Boat
Just as there are physical laws of the universe (such as gravity), there are also laws for relationships. Just as the right diet and exercise program makes you physically stronger, certain habits in your relationship WILL make your marriage stronger. It's a direct cause and effect. If you know and apply the laws, the results are predictable...you can "make" love.
I Love You Flowers
....Love in marriage is a "decision"...
Not a feeling....
*
Running In Field






Friday, November 17, 2006

HAPPY MOMENTS IN SCHOOL

BYE BYE VIETNAM KAAA??

Ni la cite... baru2 ni hubby ada kata, "Kita ni dah tak lama kat sini kot. Nak kena balik for good." Elehhh, dah berkurun dengar camtu.. tapi tak pe. Dah well prepared. If kena balik within a week pun, dah tau apa nak beli/angkut balik. Memang dah lama rasa nak balik terus, sebab dah boring kot... Mana taknya almost a decade here. Memang seronok jugak kekadang, tapi ada kalanya tak ada la seronok sangat.. 
*
Tapi yang paling kesian kalau kena balik ialah budak2 ni la. Because... they enjoy so much going to school everyday. Kalau tak sihat pun, siap drama la pagi2 menangis sebab kita tak kasi pi sekolah. I've never heard of children in Malaysia... yang seronok sangat nak pi sekolah... ngapa yek?? Salah ke sistem pendidikan kita? I dunno why, but I've never ever enjoyed school environment masa kat primary & secondary school dulu2. Kindergarten tu toksah cite la. I'm not talking about my children je. Even my friends' kids kat sini, yang bermacam2 usia nya (sampai 16 years old)... rata2 seronok bersekolah di sini.
*
I've gone through the school handbook. Nak cite panjang memang tak habis 1001 malam. The international school here allows & invite all the parents to involve in any of the class activities.. they are welcomed anytime.. can even stay in the classroom to assist the teacher esp with those below 9 years old. Bayangkan, at the age of 4, they were introduced to projectors, computers, maths & science (more practical way). Ada field trip too. They have show & tell (macam public speaking la) to build up their confidence. They are given opportunities to solve problems, think creatively, make decisions and become independent as learners & thinkers.
*
Hmm... saw in the newspaper masa balik Raya, someone in the Kementerian Pendidikan/Pelajaran came up with the idea "SCHOOL IS FUN"... Hope dapat diterapkan la cepat2 sebelum kami balik... Dapek ko???
*
ANTARA2 PRINCIPLES IN THE JUNIOR & ELEMENTARY SCHOOL IN ISHCMC, VIETNAM (saja nak share...) :-
- children develop at different rates, comparisons between children should be avoided..
- children learn in different ways, some learn best thru listening, some thru visual means or doing..
- the process of learning is more important than the product..
-learning is a life-long process, ie teachers aim to instill a love of learning in each child so that learning is seen as a desirable, enjoyable activity..
-the building of each child's self-esteem & self worthy is extremely important..
-education is not just designed to improve future job prospects.. it's for enriching our children's lives with a new and wide range of ideas, ways of thinking and feeling.. etc
- competition is encouraged within the child him/her-self and not between children..
*
haaa.. ni tak termasuk programme & philosophy sekolah ni lagi....

Tuesday, November 7, 2006

RAYA IN MALAYSIA


Punya lama plan nak update blog ni. Alih2 balik dari Malaysia, ada Zharif's class field trip la (dah janji dengan cikgu dia), preparation for International Consular Bazaar la + Open House kat teratak den last Sunday. Tu sume cite lain kali la.. Kita cite pasal balik Raya itu hari, biar la dah nak lapuk pun... Punya sakan beraya, gambar cun pun tak ambik banyak.. tak pe kan, kan, kan....
*
Fusshhh... what else could I say. The most precious gift for Eid this year, ever.. got the chance to go back and celebrate Eid Fitr with the entire family. By all odds, it was a last minute decision by habibi.

*

Saturday, 21 October 2006
*

9am- Kids tumbling on the bed. I was surfing the internet. Habibi, still covered with the duvet. (In Ramadhan, we only go out after Dzuhur, to do some marketing & grocery shopping. We will then perform solat Asar at the Musolla, in the office building before we continue with our "sightseeing & window shopping". Later, Iftar at any convenient place laaa.. where else..!!).
*
10am- Habibi took over the PC. Surfing & checking his mails and work schedule, I guess. Then, all of a sudden...
*
"Nak balik Raya tak?" -Habibi-
*
"Haakkk.. (sape tak nak)!!! Why tiba2 nak balik ni?" -Me-
*
"Takut tak leh balik Raya Haji la.." -Habibi-
*
"Laa.. kan kita dah plan nak balik winter break nanti, school close for 3 weeks, sekali dengan Raya Haji & New Year (birthday dia lak tu). Autumn break pun dah nak habis seminggu ni, tak kan budak nak ponteng?" -Me-
*
"Boss kata nak cuti lama time tu. As always, I have to be here. Plant tu takde orang tengok nanti. Both of us cant be away at the same time kan..." -Habibi-
*
He called the Boss at once. Then tersengih2... "Boss kasi balik.."
*
"Yahoooooooooo... Zharif..!!! We are going back to Malaysia.." -Me-
*
"Can we go ice skating?" -Zharif-
*
"Wooiittt... balik raya la, apa ke hal sibuk nak ice skating ni..!!" -Me-
*
"Please mum, can we go??" -Zharif-
*
"Haahh.. nanti kita plan later la." -Me-
*
"Hello.. hello.. tiket takdak lagi ni..!!" -Habibi-
*
"Aduusshh, ya ya.. nanti I call travel agent. Sempat tak ni yek? Kang office tutup, kena beli kat airport sakit la, kena bayar full fare, please God... please let us go back this time" -Me-
*
Called Miss Xuan (dah 12pm time tu...) Fuuusshhh.... Alhamdulillah ada.. siap dapat tiket murah lagi, tengah promotion!! Rezeki kami, Alhamdulillah..
*
Sunday 22 October 2006
*
Maka terbanglah kami sekelorga dengan pesawat Vietnam Airlines ke KL pada jam 10.30 pagi.
*
Tiba di KLIA 1.30pm, adik den dah tunggu. Riang ria tak terhingga. Tokojut depa. Si Zharif ni jangan cite la sibuknya nak pi ice skating. Nak tak nak, pi jugak la. Terus je la dari KLIA pi Sunway Pyramid. Yang pening bapak dia la. Ingat tak penat nak ber-ice skating tu. Nak buat camna, maknya memang out bab2 balancing ni. Harap boleh gohed beskal je..(orang Pekan, Pahang kata gohed, instead of kayuh..). Sis tanya raya kat mana, "Taiping (mertua) dulu la coz Mak still kat Mekah kan, takpe ya..". Mak puasa sebulan & raya 2 hari there. Khamis petang baru sampai Kuantan. (Lepas pencen April this year, she asked us to let her perform puasa 1 month & spend 2 days Raya in Mekah. She said, "Takut2 ni yang last sekali dapat pi lama2, badan tengah sihat ni." Habis nak kata apa lagi, she's been all alone after papa passed away 12 years ago. Pi la mak..)
*
Iftar at Laksa Shack. Habibi order Nasi Kerabu Ayam Percik. Balik rumah adik den lepas tu, naik plak gout nya. Uwaakkk... apa ada dalam nasi kerabu tu..????!!! Lari pi farmasi beli Colchisin... plus minum bergelen2 of green tea (telah diwarwarkan banyak khasiatnya untuk segala macam penyakit termasuk gout.. to flush out uric acid sume tu kan.) Alhamdulillah tak naik benjol kat tumit tu, cuma sakit & bisa2 je.
*
Monday 23 October 2006
*
Subuh.. pack barang. 6.45am start journey, Klang to Taiping, rumah mertua den. Ok, line clear.. lot of cars, but moving, can speed 130km/hour lagi.. ok la tu kan. 10.20am arrived in Taiping. Berlinang la airmata ayah & mak mertua den. Terkejut besar la depa. Den tahan, dan tahan, dan tahan... tak bagi airmata ni jatuh.. tus..tus..tus.. keluar jugak la sikit2.. Me-brutal outside but fragile inside.
*
My sis-in-law baik punya orang. Suruh den lepak je. Konon penat la katakan. Ok la, lepak dulu. Malam den terus jalankan tanggungjawab mana yang perlu. Dapat jugak buatkan depa rendang daging pakai resipi maklang. Thanx a lot Maklang... it's finger licking goooood. Besides that, sempat jugak buat Kek Buah Kukus. Yang lain2 depa dah order ie Sate, Lemang. Yang kecoh sikit nak gentel pegedil daging. Adik2 ipar den yang macho2 tu semua gilakan Soto, nak tak nak akak ipar den kena la buatkan jugak, provided katanya... "Korang gentel pegedil..!!!". Beres je diorang2 tu..
*
Selasa 24 Oktober 2006
*
Raya pertama cam biasa la, sembahyang Raya & maaf bermaafan.. time ni sedih gak.. leleh la sbb ingatkan bapak kita yang dah takde tu.. numpang kasih pak mertua je la. Hari tu , kami lepak kat rumah je... menonton sambil alas perut.. a non stop activity on that day. As all know, utara Semenanjung Malaysia dilanda hujan lebat dan banjir. Taiping tak banjir tapi hujan tak henti2.. Kami suka time2 hujan ni, semua biskut cicah teh/kopi Hang Tuah. Biskut raya pun cicah teh O..
*
Rabu 25 Oktober 2006
*
Raya kedua kami konvoi ke Selama & Sungai Bayor, kampung pak & mak mertua den. On the way tu, air naik di beberapa spot.. Alhamdulillah kami naik kete. Yang sedihnya, depa2 yang naik motor berbaju Melayu & Kurung tu..dah le motor sangkut, baju pulak habis lejun & kuyup. Nak ngajak numpang, kete kami pun sarat muat. Tahun ni "Wet Raya". Apa pun, ada la rahmatnya tu.. Kami tetap beraya sakan, from one house to another. Jumpa jugak la tok2 nyang sedara yang dah berumur seratus tahun lebih, ada a few lak tu.. bukan sorang dua. Arrived Taiping about 10.30pm. Plan nak drive ke Kuantan malam tu jugak, but safety comes first. Esok la daddy..
*
Khamis 26 Oktober 2006
*
Subuh dulu. 6.30am bertolak balik ke Kuantan. Sedih lak nak tinggalkan pak, mak mertua, kakak & adik2 ipar ni. Ya la, bukan senang nak jumpa. Leleh lagi... nak buat camna, kena jugak balik Raya rumah mak den. Takut jugak traffic jam, but Alhamdulillah, 11am we arrived safely in Kuantan. Only adik den, Tam & Mir baru sampai. Cik Na still on the way from Kelantan. Lepak la sat & pastu apa lagi... spring cleaning la. Mak tinggalkan rumah a month ago. Petang tu nak balik dari Mekah lak. We all bawak food sikit2 sorang. I cooked rendang & kek buah kat Taiping lagi, malam raya ke 2 tu. Mana ada masa nak masak dah kat sini. Aahhhhh.. tak kisah sangat food tu, yang paling utama dapat jumpa semua sanak bernak sedara mara. Petang tu, all the menantu, anak lelaki tunggal & cucu2 pi airport ambik Mak. Terkejut betul la Mak tengok kami ada. Leleh lagi... esp bila dengar lagu Raya dari Aishah.. "Kepulangan yang dinanti.."
*
Petang tu den & Tam bagai nak rak masak dinner untuk semua (tok, tokki, aunties, uncles, cousins, nephews & nieces). Actually, rumah atok & sorang uncle den dalam area Taman Guru ni jugak. Kat belakang je sikit. Kami paksa dia pindah dari Bandar Diraja Pekan sebab takde orang nak jaga jauh2 tu. Riuh rendah malam tu. The atmosphere was full with excitements. Aunty sebelah tu terkejut besar sebab dia kata malam raya pertama, ke 2 & ke 3 rumah kami gelap gelita tapi alih2 malam jumaat tu bagaikan ada kenduri. Ada la dalam 40 orang or more kot....
*
Jumaat 27 Oktober 2006
*
Pagi tu all the guys pi kubur papa, ladies kat rumah je. Bila dipikir2, sedih tak terhingga sebab papa tak sempat tengok sorang pun dari 4 anak2nya kahwin. Nak buat camna, tu semua ketentuan Ilahi... Plan hari tu, lepas solat Jumaat baru beraya. So pagi tu lepak sakan + tolong Mak unpack barang2 dia dulu. Petang tu, cabut la ke rumah tok2 sedara & mak2 sedara. Haru biru blues beraya sakan sambil2 makan, minum, borak2 & kenang2 cite lama + terkini (apa lagi kalu tak weddingsssss of the year 2006 ni, happened in Pahang lak kan).. dengor je laa.. nak komen apa, kita tak tau cite. Harap mereka2 tu bahagia & last long..
*
Sabtu 28 Oktober 2006
*
Start packing barang2, kumpul sikit2. Lunch at Makcik's house in Kg Tengah. Janji dengan dia 11am, tapi sebab bateri kereta dah out 6V je tinggal, delay lak kejap pi beli yang baru. Lepas lunch, balik Taman Guru & I started to buat cite sedih.. begging for kueh raya. Mana nak cari yang sedap2 dah.. homemade semua dah sold out. Nak beli kat kedai2 tu, tak nak gamble la. Previous experience, rupa je anggun, taste OUT betul. Indah rupa dari rasa.!!! Nasib ada yang belas kesian esp Mak yang bagi most of her cookies (adik2 den yang bawak/belikan). Alhamdulillah.. masih ada yang sayang.. mesti lah kan. Memang depa nak bagi pun.... Kih kih kih... 3.30pm kami jalan la..to KL. Takut jam but Alhamdulillah, line clear. Ada one stretch near Bukit Tinggi, kereta semua slow down. Aiiyaa.. jam ka?? Takpe, kami dah stock up food & drinks dalam kereta, takut jam. Tapi rupanya paip air pecah, kejap je. Pas tu smooth balik. 6pm sampai Sentul dah. Makteh Wa ajak dinner kat Menara Orkid. Makan & lepak, borak & gelak.. 9pm kami cabut sebab nak shopping kat Giant lak. Nak hangkut balik Vietnam. Tapi kesian den... barang tak banyak. Nak cari bunga kantan, bau pun tarak. Apa yang ada je la.
*
Sunday 29 October 2006
*
Hari paling boring la ni!!!! Kena balik. Breakfast tosai dulu, then to Putrajaya. Nak hantar cousin den ni (memang selalu dengan we all, baby sit anak2 sedara dia ni), also tukar balik kereta. Swapped our Kembara with their CRV hari tu. Pi Alamanda sat, cari magazines, KFC, Cinnabon, dodol kalau ada, Roti Boy too. Ada la jugak sikit2, ok la tu. Back to Precint 8, lepak sat. Tukar baju budak2 ni. Uhuk uhuk... sedihnya nak kena balik. Kesian adik den tu, kami kuat gaduh tapi paling rapat. We hugged, try tahan....tahan & tahan... tapi leleh jugak. Aunty den tu pun aunty yang paling close dengan we all. Could see tears in her eyes. My uncle sent us to KLIA. My kids were speechless at first, sedih agaknya. But later Zharif spoke up, "Bye, bye... I hope you will miss me..", everyone turned their faces away... Laaa, takde ayat lain ke budak ni.. Dulu Zharif didn't like to spend vacation in Malaysia sebab dia kata, "Malaysia is not my home, Vietnam is." Maybe he has lots of toys & personal belongings here in Vietnam, own room, friends, attends the school here.. but now he's 6, maybe he has a different kind of feeling towards the entire family.. from both sides. They learnt family tree in school. Maybe now, he just realised... or understands clearly.... his "ROOTS"...