Friday, November 17, 2006

BYE BYE VIETNAM KAAA??

Ni la cite... baru2 ni hubby ada kata, "Kita ni dah tak lama kat sini kot. Nak kena balik for good." Elehhh, dah berkurun dengar camtu.. tapi tak pe. Dah well prepared. If kena balik within a week pun, dah tau apa nak beli/angkut balik. Memang dah lama rasa nak balik terus, sebab dah boring kot... Mana taknya almost a decade here. Memang seronok jugak kekadang, tapi ada kalanya tak ada la seronok sangat.. 
*
Tapi yang paling kesian kalau kena balik ialah budak2 ni la. Because... they enjoy so much going to school everyday. Kalau tak sihat pun, siap drama la pagi2 menangis sebab kita tak kasi pi sekolah. I've never heard of children in Malaysia... yang seronok sangat nak pi sekolah... ngapa yek?? Salah ke sistem pendidikan kita? I dunno why, but I've never ever enjoyed school environment masa kat primary & secondary school dulu2. Kindergarten tu toksah cite la. I'm not talking about my children je. Even my friends' kids kat sini, yang bermacam2 usia nya (sampai 16 years old)... rata2 seronok bersekolah di sini.
*
I've gone through the school handbook. Nak cite panjang memang tak habis 1001 malam. The international school here allows & invite all the parents to involve in any of the class activities.. they are welcomed anytime.. can even stay in the classroom to assist the teacher esp with those below 9 years old. Bayangkan, at the age of 4, they were introduced to projectors, computers, maths & science (more practical way). Ada field trip too. They have show & tell (macam public speaking la) to build up their confidence. They are given opportunities to solve problems, think creatively, make decisions and become independent as learners & thinkers.
*
Hmm... saw in the newspaper masa balik Raya, someone in the Kementerian Pendidikan/Pelajaran came up with the idea "SCHOOL IS FUN"... Hope dapat diterapkan la cepat2 sebelum kami balik... Dapek ko???
*
ANTARA2 PRINCIPLES IN THE JUNIOR & ELEMENTARY SCHOOL IN ISHCMC, VIETNAM (saja nak share...) :-
- children develop at different rates, comparisons between children should be avoided..
- children learn in different ways, some learn best thru listening, some thru visual means or doing..
- the process of learning is more important than the product..
-learning is a life-long process, ie teachers aim to instill a love of learning in each child so that learning is seen as a desirable, enjoyable activity..
-the building of each child's self-esteem & self worthy is extremely important..
-education is not just designed to improve future job prospects.. it's for enriching our children's lives with a new and wide range of ideas, ways of thinking and feeling.. etc
- competition is encouraged within the child him/her-self and not between children..
*
haaa.. ni tak termasuk programme & philosophy sekolah ni lagi....

9 comments:

Kak Elle said...

Hai mulan mmg best kalau kat oversea but too long boring ke?Yes education system should be interesting to children.Maybe because your children are in a international school thats why prog different from public school in malaysia.

maklang said...

Anak2 maklang berangin...adakala suka adakala malas...nak2 Hakim...malas nak bangun pagi je...lepas tu no problem...

Eh...eh...jangna balik laa dulu, kami nak pi sana...bila teket yang mulan nak hantar tu nak sampai kat maklang ngan kak elle??

MULAN said...

kak elle: bila masuk class depa ni, rasa macam nak masuk sekolah balik je.. dok pikiaq ngapa sekolah kat msia tak camtu? interesting habis.. budak2 excited nak pi hari2..

maklang: krrgghhh... tunggu hubby mulan jadi gm MAS kat sini la yek.. kami pun menabung kalu nak balik. pelik, saigon-kl bukan la jauh tp tiket mahal berdentum!! kapal dari kerteh takde mai sini kaaa??

Kak Teh said...

mulan, kak teh dah 26 tahun di rantauan - and that is more years than i have been in my own country. but it does make you appreciate more, our culture, country and everything malaysian.
and kak teh sokong mak lang, jangan balik lagi, kak teh nak pi!

MULAN said...

kak teh: it's true kak teh. being away from malaysia, rasa patriotik semacam je. proud gila kalau cite kat org pasal malaysia. yg haru nya, when some ppl tengok kita pakai tudung.. "are u from india??" praannngg!!! woitt... tak reti nengok muka kaa? or they saw my "hooked" nose nih (kena bola sofball dulu)??? or depa nengok muka ni macam anjali.. kih, kih.. ini bugis la. ok kak elle.. cepat book tiket datang sini. food + lodging FOC to all beloved kakak2 & frens.

Mama Rock said...

aik, dah nak balik dah ke?

JoKontan said...

Jangan Baleeek Dulu. Kitaowang (tengah nak menabung nuuu)nak ke sanaaaa !!!

:-)

Anonymous said...

Hallo Mulan, best saya baca your postings! especially pasal schooling ni. the learning process is much better than the end product. betul sangat tu.....

MULAN said...

mama rock: dah ada desas desus tu la..

b'jo: copek, copek... sebelum kami kena tendang puusss balik malaysia.

mdl: kesian kat budak2 ni je la. gila nak pi sekolah plus weekends pun. yup, their principles mmg very interesting & practical for d kids. bila edu ministry kita nak apply camtu kat malaysia yek?