Wednesday, October 18, 2006

RAMADHAN & EID WITH MALAYSIAN CHANNELS..




Fuuhh.. finally we are able to watch Malaysian TV Channels at home.. Thanx to the Indian family (from India) who fought endlessly, for the satellite disc to be installed at our place (mula2 tak tau depa yang aggressively mintak... he he)
Brows
We are living in a gated compound, with cable channels tapi tak ada Malaysian Channels. We've been fighting for it ever since we moved here 1 1/2 years back. Yang peliknya other service property in Saigon ni mostly ada Malaysian Channels. Banyak la alasan bila tanya ngapa tak leh kasi , at least satu channel pun cukup laa. They didn't allow us to install the satellite disc because they said it might disrupt the property's cable wave etc bla bla bla... Ya ke tak pun tak tau.. Depa malas kot.. Then we all pun jadi redha je la dengan dugaan ni.. Bukan apa nak kasi budak2 ni familiar dengan bahasa ibunda & boleh tengok suasana di Malaysia plus tengok program2 agama yang memang payah nak dapat di sini.
Dismay
Tup tap tup tap... there's one time when we came back from the swimming pool.... I could see shiny, huge thing behind some trees at the Indian's family's patio. "Hah.. pebenda tu...", curious, curious... we peeped laaa.. "Uwaakkk.. ada satellite disc, camner depa boley dapat ni... Tak aci..tak aci..". Esok nya, first time in the morning, I went to see the Acting Manager..nak marah la jugak.. Kita mintak punya lama tak dapat2, alih2 depa baru seminggu jagung pindah sini dapat taruk benda tu. Naik jugak darah sket2. Tersengih2 dia kata sekarang dah dibenarkan pasang kuali (2m wide tau) tu. Hiisshh.. awat tak sound awal2. 
Annoyed And Disappointed
Hahh.. sape lak nak kena attack ni? Hello..hello..I'm looking for cable guy loooo.. Haaa.. called Charlene (she lives in a bungalow, near town area, installed one at her place..dapat Astro lagi amoi tu) and she called the cable guys for me.. "Xie xie nie Charlene".. "Pu ker chie maaa", dia jawab.. Fyi, these cable guys are from China Town area in Saigon ni, and hence agaknya Vietnamese berbangsa China la tu, can only speak Vietnamese & Chinese.. Lost laaa kita lagu tuu.. Ni hau ma je tau..
Hmm
Lepas buat appointment, depa datang la dengan bebahan dalam 2-3 beg tu. Just left them to assemble & install everything. We all lepak kat dalam rumah. Called the Front Desk just to inform them that there might be some drillings bla bla bla.. takut kang neighbors lain ni tak aman plak. Then, one of the guys (called him Chubby.. sbb chubby laa) cakap kena potong some branches. Aiiikk, boley ke? Called Front Desk again, to get the gardeners tengok la mana boley potong. Datang la a group of them. Berdiri macam statue dok tengok je. We left them to continue the work. Tapi tak leh siap.. continue la the next day.
Sad
Pung pang pung pang... sambung lagi..dok adjust satellite tu, tak dapat2.. bengkak betul disc tu. "Madam... cut cut..", Chubby kata kena potong some branches lagi. Aiikk.. habis la mini jungle belakang rumah ku. "Ok..ok.. but chut chut".. (chut chut means sikti2). The gardeners were around too.. After a while dok dalam rumah, kami peeked la kat belakang rumah tu.... "Haakkkk..."..depa pi cantas one of the 3 palm trees behind my backyard. Huwaaahhhggg.. Amacam jadi lagu ni.. Chubby said there won't be any signal or wave if he didn't cut the palm trees in order to put the satellite disc on the steel staging, so that it can face upright (ada senget sket) to the south (where the signal seems strongest). Eeiikkk... camna ni..diam dulu laaa.. ssshhhhh....
Blushy 4
I went to the grocery shop to buy some drinks for them.. kesian lak keje seharian. Lalu pulak depan Front Desk and the supervisor called me.. tau la ni.. "Madam.. you cut down the palm tree. It's very expensive. VND 1 million (equivalent to RM 250)".. haiyaaa.. I said I didn't know they cut it because I did remind them to cut the branches ONLY and not the whole tree... Huwaaaaa... rushed back home and tell ya habibi. Ahhh.. nak tengok punya pasal bayar je la. Ok la tu. Yang geramnya those gardeners were there, they were supposed to instruct the cable guys, not just stand and stare at them cutting the branches & accidentally (ya ka..?) chopped a tree.!!!
Shock 2
Biak pi la. Nak tengok punya hal, redha je la. Bayar je la. Tup tup.. eh eh.. Kak Mai belakang rumah pun nak suruh pasang jugak. Chubby kata tak yah pasang disc..tarik wayar saja.. Happy betul la Kak Mai. We spent almost USD 200 sorang to pay for the receiver, satellite disc, wiring etc...share sume cost, tapi puas hati la. Dapat tengok TV3 & TV1. TV2 ada sound tapi takde gambar. Takpe la kot. Yang paling best bila Zharif tengok TV Malaysia, terus nak cakap bahasa (he can read & understands bahasa but he doesn't want to speak, takut salah kot). Broken bahasa pun ok sangat2 la and till now, he improves a lot, alaahh budak catch up within minutes je. Dah takde mummy daddy lagi... mak & abah plak dah.. Ikut dan la Zharif..
Hmm

So.. Raya ni memang best la sebab dapat tengok program Raya via satellite tu lerr.. Ada la suasana raya walaupun tak balik esp takbir2 tu nanti. Jangan berserai air mata udah ler.. Almost a decade here, I went back for Raya twice only. Habibi keje, cuti sehari dua tak berbaloi laaa... Kueh Raya tak start buat lagi nih. Tapi tadi balik dari discussion untuk buat Raya Gathering, at Consulate General of Malaysia's house, rasa macam berkobar2 lak nak beraya. InsyaAllah petang ni nak buat Tart Nenas kot. Fuuhh, kena ada kesabaran yang maksima untuk buat tart tu. Bapak & anak nak makan punya hal.. kena la kan.. shape memang selalu out but rasa tu ada laaaa bau2 tart nenas..
Way Too Happy



9 comments:

maklang said...

bestnya tak payah kerja...maklang ni masih kat opis lagi, entah bilalah dapat jadi surirumah sepenuh masa...tapi mesti nak ada maid...teringin nak jadik maam...

MULAN said...

maklang.. brain not working to the fullest, sbb tak keje. pas tu tak leh joli loli sbb duit org bagi, guilty laaaa...

JoKontan said...

O-Mulan,.

TV1 TV3 Hari Raya Nih takdork Siti.

(Nii kalau owang baca nii , sure Jo nak kena belasah nii)

Tapi dapat tengok Zaini Yuhyi baca berita tuu kira terubat rindu gak kat Mesia. BTW, Zaini tuu ClassMate dekdolu..

Enjoy your newlyfound channels

:-)

Kak Elle said...

best lah raya nanti dapat tengok tv malaysia.My ex colegue ada kat Ho Chi Min city lama tak contact dia.

Kak Teh said...

iwish we have malaysian channels juga untuk hari2 yang rindu tanah air. Selamat hari raya to you!

maklang said...

Mulan...

Lamanya tak uodate! Begitu sibuk beraya nampaknya....pas tu kueh raya berapa balang dah siap?

urs truely said...

:) selamat hari raya Mulan....and best tu dpt tgk TV3...for the raya period, i think TV3 programmes were the best!

happy for you!

Arif.

Mama Rock said...

mulan, glad you have exra friends for raya - i mean tv3 broadcasters, artis-artis etc etc :)

MULAN said...

fuusshhhh.... maap la akak2 & bro2 & friends semua... mulan balik raye..!!!! last minute, nasib ada tiket.. harau bilau but sakan raye.

bro jo: jgn di kacau siti tu lagi, datuk dah ek..

kak elle: meh la mulan jejak kasih kawan kak elle, nak tak..

kak teh: sabar ya kak teh, tapi boleh surf kat www.syoktv.net... boleh nengok jugak tv online..

maklang: ampun, mulan balik ghaye pose la.. sbb december tak leh balik raye haji..

arif: tq for yr visit.. tq..

mama rock: tq to u too.. tp mulan balik raye kejap jugak, dapat la 1 week..